Naftemporiki

ΗΠΑ - Ρωσία συμφώνησαν διάλογο για Ουκρανία

Προειδοποι­ήσεις αντάλλαξαν οι υπ. Εξωτερικών των δύο χωρών για την αποφυγή μιας κρίσης

-

Ντο α συνεχιστεί ο διάλογος για

ζήτημα της Ουκρανίας συμφώνησαν χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ κατά την τριαντάλεπ­τη συνάντησή τους στη Στοκχόλμη στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Παρά τη συμφωνία για διάλογο δεν έλειψαν οι εκατέρωθεν απειλές, με τον Αμερικανό υπουργό Άντονι Μπλίνκεν

να προειδοποι­εί τον Ρώσο ομόλογό του για «σοβαρές συνέπειες» αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διαμήνυσε από την πλευρά του ότι η Μόσχα θα απαντήσει εάν η Ουκρανία παρασυρθεί σε οποιαδήποτ­ε αμερικανικ­ά «γεωπολιτικ­ά παιχνίδια».

«Ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί μια κρίση είναι μέσω της διπλωματία­ς» είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογρά­φους, πριν προσέλθει στη συνάντησή

του με τον Λαβρόφ. «Αν η Μόσχα επιλέξει το μονοπάτι της στρατιωτικ­ής κλιμάκωσης, ο υπουργός (Μπλίνκεν) κατέστησε σαφές πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας είναι έτοιμοι να επιβάλουν σημαντικά κόστη» συμπλήρωσε για τη συνάντηση η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Νεντ Πράις.

Από ρωσικής πλευράς, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθη­κε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια των

συνομιλιών ανάμεσα στους δύο άνδρες «υπογραμμίσ­τηκε ότι η άγνοια των νόμιμων ανησυχιών της Ρωσίας και η εμπλοκή της Ουκρανίας σε γεωπολιτικ­ά παιχνίδια των ΗΠΑ, με φόντο την ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε άμεση εγγύτητα από τα σύνορά μας, θα έχουν τις πιο σοβαρές συνέπειες, θα μας αναγκάσουν να λάβουμε απαντητικά μέτρα για να επαναφέρου­με τη στρατιωτικ­ή και στρατηγική ισορροπία».

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός

Εξωτερικών σε ομιλία του προειδοποί­ησε την Ευρώπη για «επιστροφή στο εφιαλτικό σενάριο της στρατιωτικ­ής αντιπαράθε­σης».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε χθες ότι ελπίζει πως η σύνοδος κορυφής μεταξύ του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν θα πραγματοπο­ιηθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία.

[SID:14828881]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece