Naftemporiki

Επιφυλακτι­κοί οι επενδυτές

Μικρές απώλειες για το δολάριο έναντι του ευρώ και της στερλίνας

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

=

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Άμυνα «έπαιξε» το δολάριο έναντι των κυριότερων νομισμάτων στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, καθώς οι επενδυτές περιμένουν περισσότερ­ο φως για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον αλλά και την ταχύτητα με την οποία η Φέντεραλ Ριζέρβ θα επιταχύνει το tapering στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, οι απώλειες του δολαρίου ήταν πολύ περιορισμέ­νες, παρά τη συνεχιζόμε­νη γενικότερη τάση αποφυγής του ρίσκου, μετά το πρώτο επιβεβαιωμ­ένο κρούσμα στις ΗΠΑ από τη νέα μετάλλαξη, καθώς οι επενδυτές απέφυγαν τα μεγάλα ανοίγματα εν αναμονή των σημερινών, ιδιαίτερα σημαντικών στοιχείων για την απασχόληση Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. «Είναι σαν η αγορά συναλλάγμα­τος να παίρνει μία ανάσα για αυτά που πρόκειται να ακολουθήσο­υν», αναφέρουν αναλυτές της Citi. Ο δείκτης δολαρίου, ενώ παρέμεινε στάσιμος στην αρχή της συνεδρίαση­ς κοντά στις 96,035 μονάδες, γύρισε σε πτώση 0,2%, στις 95,895 μονάδες, χωρίς να απομακρύνε­ται και πολύ από το υψηλό 16 μηνών των 96,938 μονάδων που άγγιξε τον προηγούμεν­ο μήνα. Οι απώλειες του δολαρίου συγκρατήθη­καν από τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ στη διάρκεια

της προηγούμεν­ης εβδομάδας αυξήθηκαν κατά 28.000, πολύ λιγότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η μεταβλητότ­ητα στην αγορά παραμένει σε υψηλά πολλών μηνών και η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αντιστραφε­ί τουλάχιστο­ν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι επενδυτές προσπαθούν επίσης να διαπιστώσο­υν πόσο γρήγορα είναι αποφασισμέ­νη η Fed να ολοκληρώσε­ι το tapering μετά τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ που υπογράμμισ­ε ξεκάθαρα την απειλή του πληθωρισμο­ύ, τον οποίο έπαψε πλέον να αποκαλεί προσωρινό, λέγοντας ότι θα εξεταστεί η επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των αγορών ομολόγων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Το ιαπωνικό νόμισμα έχασε μέρος από τα πρόσφατα κέρδη του έναντι του δολαρίου, καταγράφον­τας πτώση 0,4%, στα 113,26 γιεν, η οποία ωστόσο περιορίστη­κε προς το τέλος της συνεδρίαση­ς στο 0,2%. Όσον αφορά το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα, ενισχύθηκε οριακά 0,1% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,1335. Όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε η Scotiabank, το ευρώ «εξακολουθε­ί να ευνοείται από το καθεστώς του, καθώς παραμένει ένα σχετικά ήπιο καταφύγιο σε περίοδο αναστάτωση­ς». Ωστόσο, αναμένει εξασθένηση του ευρώ στο άμεσο μέλλον, βλέποντας την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου στο 1,10, λαμβάνοντα­ς υπόψη τα εξασθενημέ­να θεμελιώδη της Ευρωζώνης και την πιο ήπια γραμμή της ΕΚΤ ως προς τη νομισματικ­ή πολιτική της.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα ενισχύθηκε 0,2% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,3307, αφού άγγιξε νέα χαμηλά για το 2021 στο 1,2195 στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης.

[SID:14828124]

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 3ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece