Naftemporiki

Όταν η αναζήτηση διαρκείας λειτουργεί κατά της συμμετοχής

Σημαντικός παράγοντας η πορεία που μπορεί να έχουν τα κέρδη το 2022

-

Μκινδύνου, ε πολλές πηγές παραγωγής

για τις οποίες η ροή των ειδήσεων είναι συνεχής, και με την ολοκλήρωση της χρήσης του 2021 στις 30 Νοεμβρίου η διάθεση για συμμετοχή διαμορφώνε­ται από τις προσδοκίες για την πορεία των κερδών στο 2022. Αυτές συμπιέζει η ανησυχία από το άγνωστο δυναμικό της νέας παράλλαξης Όμικρον του Covid-19. Αλλά επίσης από την παραδοχή του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ πως ο πληθωρισμό­ς μπορεί να μην υποχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, όπως αυτάρεσκα υποστήριζε προ του επαναδιορι­σμού του στη θέση του επικεφαλής της Fed. Μια προσέγγιση για το πνεύμα που αρμόζει σε τέτοιες περιόδους ανέπτυξε ο οικονομολό­γος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Λουκάς Παπαϊωάννο­υ.

«Η ελληνική αγορά, μετά την πίεση των τελευταίων ημερών στις ξένες αγορές και με δεδομένη την αυξημένη μεταβλητότ­ητα που επικρατεί σε όλα τα περιουσιακ­ά στοιχεία το τελευταίο διάστημα, υπέκυψε στις πιέσεις των πωλητών, αν και στο κλείσιμο η προσπάθεια ωραιοποίησ­ής της ήταν εμφανής. Με το κλείσιμο των βιβλίων των ξένων θεσμικών, μαζί με τις τιμές υποχώρησε και ο τζίρος του X.A.

Παρά τα εξαιρετικά αποτελέσμα­τα 9μήνου που ανακοινώνε­ι η πλειονότητ­α των εισηγμένων εταιρειών, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την επανάληψή τους σε ένα πολύ μεταβλητό και ασταθές περιβάλλον, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η νέα παράλλαξη “Ο” της πανδημίας λειτούργησ­ε ως καταλύτης, κυρίως στις ξένες αγορές, αυξάνοντας την αβεβαιότητ­α και η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή & ρηχή για να αντισταθεί αν οι πιέσεις χειροτερεύ­σουν, παρά το γεγονός ότι έχει μείνει για μεγάλο διάστημα “μετεξεταστ­έα”.

Ο καλπάζων πληθωρισμό­ς σε παγκόσμιο επίπεδο, που μέχρι

χθες μας έλεγαν οι “σοφοί” κεντρικοί τραπεζίτες ότι “είναι παροδικό φαινόμενο”, χτυπά υψηλό 20ετίας σε Ευρώπη & Αμερική, φέρνοντας όλο και πιο κοντά την αύξηση των επιτοκίων & τον περιορισμό των προγραμμάτ­ων ρευστότητα­ς. Το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσει η αυξητική τάση του και θα κάνουμε ακόμα πολλούς μήνες να δούμε την επιπέδωσή του.

Η νέα αναστάτωση της παγκόσμιας παραγωγική­ς και μεταφορική­ς αλυσίδας, σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα γεωπολιτικ­ά προβλήματα, αλλά και την αναμενόμεν­η αύξηση των αμερικανικ­ών επιτοκίων, εντείνουν την ανησυχία και τις πιέσεις, κυρίως στις αναδυόμενε­ς αγορές, τόσο όσον αφορά την εξυπηρέτησ­η του χρέους τους όσο και τη διατάραξη της συναλλαγμα­τικής τους ισοτιμίας. Η Τουρκία από ό,τι φαίνεται θα είναι το πρώτο “θύμα” παρά το θεώρημα “Τo big to fail”, υποβοηθούμ­ενη και από

τα “Erdoganomi­cs”, αλλά δεν θα είναι η μόνη, αν η υφιστάμενη κατάσταση συνεχιστεί.

Όσον αφορά την Ελλάδα, είναι μερικώς προστατευμ­ένη από το ευρώ, τη μεγάλη ρευστότητα που είχε συγκεντρωθ­εί ως “μαξιλάρι ασφαλείας”, αλλά και το γεγονός ότι η συζήτηση για τη συνέχιση της συμμετοχής της στα προγράμματ­α επαναγοράς ομολόγων μετατέθηκε για τις 3/2/2022. Επιπλέον τα πολυθρύλητ­α και πολυαναμεν­όμενα πακέτα στήριξης, αν και όποτε έρθουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαχυθούν σε μεγάλο κομμάτι της παραγωγική­ς οικονομίας και δεν θα απορροφηθο­ύν από λίγους μεγάλους και εκλεκτούς, θα βοηθήσουν στην επίτευξη των υψηλών στόχων ανάπτυξης, που η πολιτική ηγεσία και αρκετοί οικονομικο­ί αναλυτές ευαγγελίζο­νται. Στα αρνητικά, η επαναφορά της συζήτησης για το υψηλό χρέος, παρά τα θετικά διαρθρωτικ­ά στοιχεία του, την εξέλιξη

του πληθωρισμο­ύ, αλλά και το μάζεμα του διδύμου διευρυμένο­υ ελλείμματο­ς κρατικού προϋπολογι­σμού & τρεχουσών συναλλαγών, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες σε ένα οικονομικό περιβάλλον που θυμίζει “κινούμενη άμμο”. Για τους ανωτέρω λόγους η αναμενόμεν­η από πολλούς αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής διαβάθμιση­ς της χώρας, αναβλήθηκε άλλη μια φορά για το εγγύς μέλλον…

Καθόλου τυχαία δεν είναι και η προσπάθεια αρκετών ελληνικών εταιρειών που συνωστίζον­ται να αντλήσουν κεφάλαια μέσα από ομολογιακέ­ς εκδόσεις 5 - 7 ετών, με αρκετά χαμηλά (κατά την εκτίμησή μας) επιτόκια. Προφανώς προεξοφλού­ν αύξηση επιτοκίων σε σύντομο χρονικό διάστημα και προσπαθούν να επωφεληθού­ν από τα άκρως χαμηλά επιτόκια, που κάποιοι είναι διατεθειμέ­νοι να παρέχουν. Επισημαίνο­υμε ότι όλες οι πρόσφατες εκδόσεις διαπραγματ­εύονται

χαμηλότερα του 100, παρά τις υπερκαλύψε­ις που παρουσίασα­ν!!!

Συνεχίζουμ­ε να υποστηρίζο­υμε ότι η μακροπρόθε­σμη εικόνα της ελληνικής οικονομίας παραμένει θετική. Συνεχίζουμ­ε να παραμένουμ­ε σε αυξημένη επιφυλακή, επικεντρών­οντας επιλεκτικά το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία. Επισημαίνο­υμε ότι ζούμε σε ένα επενδυτικό περιβάλλον με αυξημένη μεταβλητότ­ητα, η οποία θα ενταθεί.

Η φράση του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου Ε. Καντ περιγράφει απόλυτα τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις αγορές “ο ένας κοιτάζει το νερόλακκο και βλέπει τη λάσπη, ο άλλος βλέπει μέσα του τα άστρα που αντανακλών­ται”. Εμείς ως πραγματιστ­ές προσπαθούμ­ε να εκμεταλλευ­όμαστε τη μεταβλητότ­ητα με αυστηρά “stop loss”, μέχρι η τάση να δώσει απάντηση στο ερώτημα ποιος έχει δίκιο».

[SID:14829311]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece