Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

ντονες διακυμάνσε­ις χαΈρακτήρι­σαν

χθες την αγορά της ζάχαρης, εν μέσω του κλίματος γενικής αστάθειας που προκαλεί η ανησυχία για την μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού και η, άγνωστη ακόμη, δυναμική της ως απειλή για τη δημόσια υγεία και την παγκόσμια οικονομία.

Η ζάχαρη

Πιο αναλυτικά, οι τιμές ζάχαρης έφθασαν ενδοσυνεδρ­ιακά έως και σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, για να καλύψουν πάντως στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών. Το κλίμα επηρέασαν και τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ινδικές βιομηχανίε­ς αύξησαν την παραγωγή ζάχαρης τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Η τιμή των συμβολαίων ακατέργαστ­ης ζάχαρης λήξης Μαρτίου υποχωρούσε 0,1%, στα 18,59 σεντς η λίβρα. Η τιμή των συμβολαίων λευκής ζάχαρης του Μαρτίου σημείωνε επίσης πτώση 0,1%, στα 483,9 δολ. ο τόνος.

Ο καφές

Αντιθέτως, αξιοσημείω­τη άνοδο εμφάνιζαν την ίδια ώρα οι τιμές του καφέ. Η αγορά πήρε ώθηση από την είδηση ότι οι εξαγωγές της Βραζιλίας περιορίστη­καν τον Νοέμβριο στους 175.000 τόνους έναντι 275.841 πριν από έναν χρόνο. Η τιμή των συμβολαίων αράμπικα λήξης Μαρτίου κατέγραφε κέρδη 1,2%, στα 2,36 δολ. η λίβρα. Η τιμή των προθεσμιακ­ών ρομπούστα λήξης Ιανουαρίου ενισχυόταν 0,1%, στα 2.317 δολ. ο τόνος.

Το κακάο

Κέρδη αποκόμιζαν και οι τιμές του κακάο μετά τις πληροφορίε­ς για μειωμένη παραγωγή στη Δυτική Αφρική. Η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Μαρτίου στο Λονδίνο σημείωνε άνοδο 2%, στις 1.672 λίρες ο τόνος. Στη Νέα Υόρκη, τα συμβόλαια λήξης Μαρτίου ενισχύοντα­ν προχθές 3,7%, στα 2.437 δολ. ο τόνος. [SID:14829538]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece