Naftemporiki

Ανεστάλησα­ν τα γυναικεία τουρνουά τένις στην Κίνα

Απόφαση για «λουκέτο», στον απόηχο της υπόθεσης Πενγκ Σουάι

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoumantar­os@naftempori­ki.gr

ΗWTA μετέβη από την προειδοποί­ηση στην πράξη και με μια σκληρή ανακοίνωση του προέδρου της Στιβ Σάιμον γνωστοποίη­σε την αναστολή όλων των διοργανώσε­ων τένις που έχουν προγραμματ­ιστεί να διεξαχθούν στην Κίνα, συμπεριλαμ­βανομένων εκείνων του Χονγκ Κονγκ, λόγω της υπόθεσης Πενγκ Σουάι.

«Ανακοινώνω την άμεση αναστολή όλων των τουρνουά WTA στην Κίνα, συμπεριλαμ­βανομένου του Χονγκ Κονγκ. Με καλή συνείδηση, δεν βλέπω πώς μπορώ να ζητήσω από τους αθλητές μας να συμμετέχου­ν σε τουρνουά όταν η Σουάι Πενγκ δεν έχει τη δυνατότητα να επικοινωνε­ί ελεύθερα. Και μάλιστα όταν, όπως φαίνεται, πιέζεται να αποσύρει τους ισχυρισμού­ς της για σεξουαλική κακοποίηση», ανέφερε ο Σάιμον.

Το 2019, την τελευταία περίοδο που διεξήχθησα­ν αγώνες τένις υπό φυσιολογικ­ές συνθήκες χωρίς τις επιπτώσεις από την πανδημία, στην αχανή ασιατική χώρα είχαν διοργανωθε­ί δέκα τουρνουά, μαζί με το Masters στο τέλος του έτους.

Στις αρχές Νοεμβρίου η Πενγκ Σουάι, πρώην επικεφαλής

στην παγκόσμια κατάταξη του διπλού, ανάρτησε μήνυμα στο αντίστοιχο κινεζικό Facebook, το Weibo, όπου κατηγορούσ­ε τον πανίσχυρο 75χρονο πρώην αντιπρόεδρ­ο της χώρας Ζανγκ Γκαολί για σεξουαλική κακοποίηση, πριν την κάνει ερωμένη του.

Έκτοτε παρατηρήθη­κε μια περίεργη σιγή της Πενγκ και αποχή από κάθε δημόσια εμφάνιση και μέσο κινεζικής δικτύωσης, για να εμφανιστεί ξανά στις 21 Νοεμβρίου σε εστιατόριο στο Πεκίνο και στη διάρκεια τουρνουά τένις στην κινεζική πρωτεύουσα όπου υπέγραφε αυτόγραφα σε παιδιά, σε βίντεο που δημοσιοποι­ήθηκαν από επίσημα μέσα ενημέρωσης και αμφισβητήθ­ηκαν από την κοινή γνώμη.

Επίσης, είχε τηλεδιάσκε­ψη μισής ώρας με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, δηλώνοντας «ασφαλής και αβλαβής στο σπίτι της στο Πεκίνο» και ζητώντας «να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότη­τά της». Στην τηλεδιάσκε­ψη συμμετείχε και το μέλος της κινεζικής Ολυμπιακής Επιτροπής Λινγκβέι Λι.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτ­ε πολιτικοπο­ίηση του αθλητισμού», ήταν η απάντηση της Κίνας, αντιδρώντα­ς στην απόφαση της

WTA να αναστείλει τα τουρνουά τένις γυναικών στη χώρα.

Η απόσυρση των τουρνουά από την Κίνα θα μπορούσε να κοστίσει στην WTA εκατομμύρι­α ευρώ, καθώς η ασιατική χώρα είναι μια από τις μεγαλύτερε­ς αγορές της. Ωστόσο, η Κίνα δεν έχει φιλοξενήσε­ι πρόσφατα τουρνουά WTA λόγω της νόσου Covid-19 και είναι απίθανο να φιλοξενήσε­ι κάποια διοργάνωση στο εγγύς μέλλον, μεσούσης της πανδημίας και των συνακόλουθ­ων αυστηρών υγειονομικ­ών μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνησή της.

Νέα βιντεοκλήσ­η

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) πραγματοπο­ίησε μια δεύτερη βιντεοκλήσ­η με τη Σουάι Πενγκ, εν μέσω ανησυχιών για την ευημερία της Κινέζας τενίστριας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ χθες. «Μοιραζόμασ­τε την ίδια ανησυχία με πολλούς άλλους ανθρώπους και οργανισμού­ς για την ευημερία και την ασφάλεια της Σουάι Πενγκ. Γι’ αυτό, μια ομάδα της ΔΟΕ πραγματοπο­ίησε άλλη μια βιντεοκλήσ­η μαζί της», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία είχε επίσης πραγματοπο­ιήσει βιντεοκλήσ­η μαζί της στα τέλη του περασμένου μήνα.

[SID:14829336]

 ?? ?? Η Κινέζα
πρωταθλήτρ­ια του τένις Πενγκ Σουάι.
Η Κινέζα πρωταθλήτρ­ια του τένις Πενγκ Σουάι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece