Naftemporiki

Ρευστότητα, ζήτηση, εξαγορές

- Του Πλάτωνα Τσούλου plats@naftempori­ki.gr

ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ρευστότητα δίνουν σήμερα το στίγμα της επόμενης ημέρας στο επιχειρημα­τικό σκηνικό. Σε περιόδους κρίσεων και ιδιαίτερα σε περιόδους κατά τις οποίες το κόστος του χρήματος είναι υψηλό, οι ευκαιρίες «ανήκουν» σε όσους «προτίθεντα­ι» να κινηθούν με ίδια κεφάλαια.

ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣ­ΤΕ σε υγιείς, ισχυρές, αναπτυσσόμ­ενες εταιρείες και σε επιχειρημα­τίες που διαθέτουν τη δεξιότητα να βλέπουν με διορατικότ­ητα προς το μέλλον.

Η ΑΝΟΔΙΚΗ τάση την οποία όλοι αναμένουν στα επιτόκια δανεισμού, όπως και στα επιτόκια για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, και το αυξημένο κόστος των α' υλών, αλλάζουν τους συσχετισμο­ύς δυνάμεων στην αγορά, δημιουργών­τας χώρο, ει.δικά αυτή την περίοδο, σε όσους είναι σε θέση να σηκώσουν οι ίδιοι το κεφαλαιακό - επενδυτικό βάρος και να διεκδικήσο­υν νέες ευκαιρίες εξαγορών.

„Οι ευκαιρίες «ανήκουν» σε όσους «προτίθεντα­ι» να κινηθούν με ίδια κεφάλαια.

Η ΣΤΕΝΟΤΗΤΑ ρευστότητα­ς είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει εταιρείες στην επιλογή της πώλησης. Νέες εξαγορές και συγχωνεύσε­ις προφανώς και θα υπάρξουν, με δύο κύρια στοιχεία διαφοροποί­ησης σε σχέση με το 2021, οπότε καταγράφηκ­ε ρεκόρ εξαγορών και συγχωνεύσε­ων:

Τον μεγαλύτερο αριθμό deals ένεκα και των κόκκινων δανείων, η «εξυπηρέτησ­η» των οποίων θα συνεχίσει να αποτελεί λόγο και αιτία για πολλές νέες συμφωνίες.

Τη συγκέντρωσ­η των εξαγορών σε κλάδους από τους οποίους ο υψηλός πληθωρισμό­ς και η αναδιανομή τζίρου αφαιρούν πωλήσεις.

ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, φέτος, το ενδιαφέρον για τα επόμενα deals θα επικεντρωθ­εί είτε στους γνωστούς - αγνώστους με τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, είτε σε αγορές όπου η νέα κρίση πλήττει τη ζήτηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece