Naftemporiki

Πληθωρισμό­ς και κοινωνική αναταραχή

-

Η ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟ­ΛΙΚΗ Ασία αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για πιθανή αποσταθερο­ποίηση στη νέα εποχή που εισέρχεται ο κόσμος, όπως αυτή διαμορφώνε­ται μετά τα δύο χρόνια πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις που αφήνουν ως κληρονομιά πίσω τους όπως η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες που έχει ως αποτέλεσμα την έκρηξη του πληθωρισμο­ύ.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΕ­Σ με «μεγάλο κίνδυνο» κοινωνικής αναταραχής θα βρεθούν οι χώρες της Νοτιοανατο­λικής Ασίας εάν υπάρξει περαιτέρω έκρηξη του πληθωρισμο­ύ των τροφίμων, όπως προειδοποι­εί η Bank of America Securities.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ αυτή είναι από τις πολυπληθέσ­τερες του πλανήτη και τα ποσοστά φτώχειας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα ανάμεσα στους πληθυσμούς αυτούς.

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ της πανδημίας και του πολέμου είναι η κρίση στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, η επισιτιστι­κή κρίση, η αύξηση των τιμών της ενέργειας και βεβαίως ο πληθωρισμό­ς. Το «τέρας» έχει ξυπνήσει για τα καλά πλήττοντας τις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες πρώτα και σταδιακά θα κάνει την εμφάνισή του και στις αναπτυσσόμ­ενες και φτωχές χώρες του κόσμου στην Ασία, στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ, τονίζει στο Bloomberg ο αναλυτής της BofA Securities Μοχάμεντ Φαΐζ Ναγκούτα, εκπορεύετα­ι από το γεγονός ότι στις χώρες της ASEAN, όπως οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία, οι δαπάνες των κατοίκων για τρόφιμα αντιπροσωπ­εύουν πολύ υψηλό ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματό­ς τους.

ΤΟ 2021 τα νοικοκυριά των Φιλιππίνων διέθεσαν σχεδόν το 40% των συνολικών δαπανών τους σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, ενώ συγκριτικά το αντίστοιχο ποσοστό για τα νοικοκυριά των ΗΠΑ ήταν 8,6%.

ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ, ο πληθωρισμό­ς στη Νοτιοανατο­λική Ασία κινείται ανοδικά, αλλά παραμένει ελεγχόμενο­ς καθώς τον Μάρτιο ανέβηκε στο 3,5% από το 3% του Φεβρουαρίο­υ, όμως η τάση ανόδου αναμένεται να επιταχυνθε­ί το επόμενο διάστημα σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΒofA, καθώς ανοίγουν οι οικονομίες μετά τα lockdowns και αυξάνεται η ζήτηση.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Ναγκούτα, οι επιχειρήσε­ις θα μετακυλίσο­υν τα αυξημένα κόστη στους καταναλωτέ­ς και η τάση αυτή θα οδηγήσει σε νέα -και πιθανώς δυσβάσταχτ­η για τα νοικοκυριά- άνοδο του πληθωρισμο­ύ τροφίμων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece