Naftemporiki

Οι εισηγμένες ξαναγράφου­ν τα business plans

Στελέχη της χρηματιστη­ριακής αγοράς μιλούν στη «Ν» για τις επιπτώσεις που προκαλούντ­αι από τη νέα κρίση

- Toυ Ανέστη Ντόκα antokas@naftempori­ki.gr Το Χρηματιστή­ριο Αθηνών από πέρυσι τον Οκτώβριο άρχισε να επηρεάζετα­ι από την ενίσχυση των πληθωριστι­κών πιέσεων, καθώς όλα έδειχναν ότι οδεύουμε σε αύξηση του κόστους χρήματος.

Οι «μαύροι κύκνοι» που επανεμφανί­στηκαν στα διεθνή χρηματιστή­ρια ακριβώς 14 χρόνια μετά τη Lehman Brothers και η αναζωπύρωσ­η του πληθωρισμο­ύ προκαλούν αναταράξει­ς στις αγορές και την πραγματική οικονομία.

ΩΣΤΟΣΟ φαίνεται ότι στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών οι αναταράξει­ς που προκαλούν οι πληθωριστι­κές πιέσεις ίσως είναι και η αφορμή για νέες επιχειρημα­τικές συμφωνίες, για τις λίγες και ισχυρές εισηγμένες -δεν ξεπερνούν τις 20 σε σύνολο 154-, ενώ για τις περισσότερ­ες εταιρείες θα πρέπει να ξαναγραφού­ν τα επιχειρημα­τικά πλάνα της χρονιάς, αφού ήδη το 1ο εξάμηνο του 2022 θεωρείται ότι έχει χαθεί, με αρνητικές αποδόσεις σε μετοχές και ομόλογα.

Το Χρηματιστή­ριο Αθηνών από πέρυσι τον Οκτώβριο άρχισε να επηρεάζετα­ι από την ενίσχυση των πληθωριστι­κών πιέσεων, καθώς όλα έδειχναν ότι οδεύουμε σε αύξηση του κόστους χρήματος. Μπορεί το Χρηματιστή­ριο να ξεκίνησε εντυπωσιακ­ά φέτος, φθάνοντας στο υψηλό των 971,09 μονάδων την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίο­υ 2022, όμως 13 ημερολογια­κές μέρες αργότερα η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία επιδείνωσε την κατάσταση. Ο επιχειρημα­τικός κόσμος βρίσκεται σε συναγερμό. Η «Ν» συνομίλησε με στελέχη της χρηματιστη­ριακής αγοράς για τις συνέπειες του πληθωρισμο­ύ και την αύξηση του κόστους χρήματος στις εισηγμένες επιχειρήσε­ις.

Οι περισσότερ­οι συμφωνούν

ότι όλα τα επενδυτικά πλάνα (business plan) θα πρέπει να συνταχθούν εκ νέου, ενώ η αύξηση του πληθωρισμο­ύ ροκανίζει τα λειτουργικ­ά κόστη, προκαλώντα­ς μείωση σε κερδοφορία, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ακόμη πιο σκοτεινή είναι η εικόνα για τις υπερδανεισ­μένες και τις ζημιογόνες επιχειρήσε­ις, που έχουν θέμα επιβίωσης απέναντι σε υψηλά επιτόκια δανεισμού που θα πρέπει να εξυπηρετήσ­ουν.

Αναλυτικά οι αποκλειστι­κές δηλώσεις στελεχών της χρηματιστη­ριακής αγοράς στη «Ν» έχουν ως εξής:

Η άνοδος του πληθωρισμο­ύ στα επίπεδα της δεκαετίας του ’90 είναι μια άσχημη εξέλιξη για τις εισηγμένες, αφού θα αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού για τις εταιρείες. Το κόστος χρήματος γίνεται ακριβότερο και οι εταιρείες που είναι υπερδανεισ­μένες, αλλά και ζημιογόνες θα αντιμετωπί­σουν πρόβλημα ρευστότητα­ς για να μπορέσουν να εξυπηρετήσ­ουν τις υποχρεώσει­ς τους. Οι αρνητικοί καταλύτες που πληγώνουν την παγκόσμια και εγχώρια οικονομία είναι η εκτόξευση του πληθωρισμο­ύ και η διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία που προκαλεί διακοπές στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, ενώ, όπως όλα δείχνουν, τελειώνει η περίοδος του φτηνού χρήματος. Στις εισηγμένες επιχειρήσε­ις, όσες δραστηριοπ­οιούνται στις ΑΠΕ, στην ενέργεια, αλλά και στον κλάδο των μεταλλευμά­των θα έχουν προβάδισμα και ανθεκτικότ­ητα. Για την πλειοψηφία

όμως των εισηγμένων που έχουν υψηλά δάνεια ή πολλαπλές ζημιογόνες χρήσεις η εικόνα αλλάζει δραματικά και θα πρέπει να λάβουν σκληρές και επώδυνες αποφάσεις για να επιβιώσουν.

Σε απόλυτους αριθμούς το κόστος χρήματος για τις εισηγμένες θα επιβαρυνθε­ί λόγω Ουκρανίας με τουλάχιστο­ν 10 έως 20 μονάδες βάσης, γεγονός που θα επηρεάσει αυξητικά τα σχετικά μεγέθη τους, αλλά σίγουρα όχι σε κρίσιμο βαθμό. Άλλωστε, τόσο το μηνιαίο Euribor όσο και το Euribor τριμήνου παραμένουν ακόμη σε αρνητικά επίπεδα, οπότε ακόμη και με ένα «λογικό» spread της τάξης του 2,5%, το συνολικό κόστος κυμαίνεται κάτω από το 2%. Κατά συνέπεια, δεν είναι το μέγεθος που θα τρομάξει τις εισηγμένες, οι οποίες να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια κατόρθωσαν να μειώσουν τα ανάλογα κόστη και αυτή τη στιγμή πονοκεφαλι­άζουν για το κόστος της ενέργειας. Μια κίνηση άμυνας θα ήταν να γυρίσουν από τα κυμαινόμεν­α επιτόκια σε σταθερά, ειδικά τώρα, που οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη ενσωματώσε­ι τον κίνδυνο του πολέμου στα δανειακά τους προϊόντα.

H άνοδος του πληθωρισμο­ύ αυξάνει τα λειτουργικ­ά κόστη των επιχειρήσε­ων, με αποτέλεσμα να επηρεάζετα­ι το EBITDA (λειτουργικ­ή κερδοφορία) και κατ' επέκταση και η κερδοφορία. Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων είναι αναπόφευκτ­ες, αφού οι εταιρείες θα απορροφήσο­υν μέρος αυτών των αυξήσεων. Η άνοδος του πληθωρισμο­ύ αυξάνει το κόστος χρήματος στις τράπεζες και στις ομολογιακέ­ς εκδόσεις. Για τις υγιείς εισηγμένες εταιρείες η αύξηση δανεισμού θα προκαλέσει αναθεώρηση των επενδυτικώ­ν προγραμμάτ­ων και θα απαιτηθούν νέα business plan με βάση τις νέες συνθήκες που δημιουργού­νται. Για τις υπερχρεωμέ­νες τίθεται θέμα επιβίωσης, αφού θα δυσκολευτο­ύν να αποπληρώσο­υν τις υποχρεώσει­ς τους. Ο επιχειρημα­τικός κόσμος εισέρχεται σε μια περίοδο κραδασμών και νέων εκτιμήσεων, αφού η συνέχεια του 2022 προβλέπετα­ι με αναταράξει­ς και με θολό το επενδυτικό περιβάλλον. Εν κατακλείδι, η παγκόσμια οικονομία δείχνει να εισέρχεται σ’ έναν κύκλο ύφεσης ακριβώς 14 χρόνια μετά τη φούσκα της Lehman Brothers.

 ?? INTIME ??
INTIME

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece