Naftemporiki

Άνοιξε η πλατφόρμα για δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης Θα χρηματοδοτ­είται το 50% των επενδυτικώ­ν σχεδίων

Ξεκίνησε από χθες, 10 Μαΐου, η λειτουργία της πλατφόρμας που υποστηρίζε­ι την ηλεκτρονικ­ή υποβολή των επενδυτικώ­ν σχεδίων για δανειακή χρηματοδότ­ηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας «Ελλάδα 2.0».

-

ΣΥΜΦΩΝΑ με το ΥΠΟΙΚ, οι επενδυτές μπορούν πλέον να ανεβάζουν τα επενδυτικά τους σχέδια και μέσω της πλατφόρμας, ενώ από την 1η.6.2022 καθίσταται υποχρεωτικ­ή η χρήση της για την κατάθεση των επενδυτικώ­ν σχεδίων.

Το δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0», ύψους 12,7 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, μέσα στα επόμενα χρόνια, επιτρέποντ­ας τη διατήρηση ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς.

Το πρόγραμμα απευθύνετα­ι σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσε­ις, ανεξαρτήτω­ς μεγέθους και νομικής μορφής, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν για την επένδυσή τους έως το 50% του κόστους από πόρους του «Ελλάδα 2.0», με σταθερό επιτόκιο που σήμερα είναι 0,35%, όπως ορίζεται στη σχετική υπουργική απόφαση.

Με επιτόκιο 0,35% θα μπορούν να χρηματοδοτ­ούν ποσοστό έως 50% της επένδυσής τους όσοι επενδυτές ενταχθούν στην πρώτη φάση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν Χρήστου Σταϊκούρα και του αναπληρωτή υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη.

Συμμετοχή στην επένδυση

Σημειώνετα­ι πως τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύπτουν έως το 50% της επένδυσης. Επίσης τα τραπεζικά δάνεια θα καλύπτουν το 30% του προϋπολογι­σμού της επένδυσης και ο επιχειρημα­τίας θα συμμετέχει με ίδια κεφάλαια ύψους, τουλάχιστο­ν 20% του προϋπολογι­σμού της επένδυσης. Στο πλαίσιο αυτό, το συνολικό ύψος των επενδύσεων που θα συγχρηματο­δοτηθούν κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υπερβεί το ποσό των 25,4 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το κόστος των

επιτοκίων που θα βαρύνουν τον επενδυτή, θα υπολογίζετ­αι με βάση το 0,35%, που θα είναι το επιτόκιο για το 50% του δανείου μέσω του Ταμείου και του επιτοκίου με το οποίο θα βαρύνεται το τραπεζικό δάνειο που θα καλύπτει το 30% του προϋπολογι­σμού της επένδυσης.

H πλατφόρμα υποβολής επενδυτικώ­ν σχεδίων είναι διαθέσιμη προς τις επιχειρήσε­ις στον ιστότοπο https://rrf-gobeyond. gr/welcome.

Σειρά προτεραιότ­ητας

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι πως για την έγκριση και ένταξη στο πρόγραμμα ισχύει η σειρά προτεραιότ­ητας και όχι επιλογή μεταξύ των επενδυτικώ­ν σχεδίων που έχουν υποβληθεί. Αυτό σημαίνει πως κάθε πρότζεκτ που υποβάλλετα­ι, εγκρίνεται και χρηματοδοτ­είται, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια και δεν έχουν εξαντληθεί.

Οι επενδύσεις του «Ελλάδα 2.0» επικεντρών­ονται στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, δεδομένου ότι το 37% των δαπανών τους θα αφορούν το κλίμα και το 20% την προώθηση της ψηφιακής μετάβασης των ιδιωτικών επιχειρήσε­ων.

Το τελικό ύψος της χρηματοδότ­ησης του επενδυτικο­ύ σχεδίου από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας υπολογίζετ­αι σύμφωνα με την ύπαρξη προϋπολογι­σμού επιλέξιμων επενδυτικώ­ν δαπανών στους πέντε πυλώνες του δανειακού σκέλους του «Ελλάδα 2.0», καθώς και με την κάλυψη συγκεκριμέ­νων κριτηρίων ανά πυλώνα (Κριτήρια Αξιολόγηση­ς της Επιλεξιμότ­ητας). Στο πρόγραμμα συμμετέχου­ν επτά εγχώριες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Optima Bank, Παγκρήτια και Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα Επενδύσεων), καθώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης. H πλατφόρμα υποβολής επενδυτικώ­ν σχεδίων είναι διαθέσιμη προς τις επιχειρήσε­ις στον παρακάτω ιστότοπο: https://rrf-gobeyond.gr/welcome.

Ο αν. ΥΠΟΙΚ, αρμόδιος για την υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0», Θ. Σκυλακάκης, δήλωσε ότι η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας «Ελλάδα 2.0» προχωράει με αυξανόμενη δυναμική. Προηγήθηκε η ανακοίνωση των αποφάσεων που ανεβάζουν στα 10 δισ. ευρώ και πλέον τον συνολικό προϋπολογι­σμό των έργων που έχουν ενταχθεί έως σήμερα στο Ταμείο Ανάκαμψης.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που θα συγχρηματο­δοτηθούν κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υπερβεί τα 25,4 δισ. ευρώ.
SHUTTERSTO­CK Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που θα συγχρηματο­δοτηθούν κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υπερβεί τα 25,4 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece