Naftemporiki

Αυξημένη κατά 7,9% η βιομηχανικ­ή παραγωγή τον Μάρτιο

-

ΑΝΟΔΟ παρουσίασε η βιομηχανικ­ή παραγωγή τον Μάρτιο, η οποία, ωστόσο, αντανακλά και την επίδραση των αυξημένων τιμών όλων των αγαθών και ειδικά των ενεργειακώ­ν.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο γενικός δείκτης Βιομηχανικ­ής Παραγωγής του μηνός Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 7,9% έναντι αύξησης 5,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικ­ής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 4,2%.

Επίσης, ο εποχικά διορθωμένο­ς Γενικός Δείκτης Βιομηχανικ­ής Παραγωγής του μηνός Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίο­υ 2022, παρουσίασε αύξηση 5,1%.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως κατά τη σύγκριση των δεικτών του Μαρτίου 2022 με τους αντίστοιχο­υς δείκτες του Μαρτίου 2021, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκ­ε στον κλάδο κατασκευής μηχανοκίνη­των οχημάτων, ρυμουλκούμ­ενων και ημιρυμουλκ­ούμενων οχημάτων, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκ­ε στον κλάδο κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών.

Επιδράσεις

Η αύξηση του δείκτη της βιομηχανικ­ής παραγωγής κατά 7,9%, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021, προήλθε από την αύξηση:

Κατά 26,8% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Κατά 4,3% του Δείκτη Μεταποίηση­ς.

Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής μηχανοκίνη­των οχημάτων, ρυμουλκούμ­ενων και ημιρυμουλκ­ούμενων οχημάτων, κατασκευής επίπλων, κατασκευής ειδών ένδυσης, εκτυπώσεων και αναπαραγωγ­ής προεγγεγρα­μμένων μέσων, βιομηχανία­ς δέρματος και δερμάτινων ειδών, κατασκευής ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν, ηλεκτρονικ­ών και οπτικών προϊόντων, παραγωγής βασικών φαρμακευτι­κών προϊόντων και φαρμακευτι­κών σκευασμάτω­ν.

Μειώσεις κατέγραψαν οι δείκτες:

Κατά 3,7% ο δείκτης Παροχής Νερού.

Κατά 16,4% ο δείκτης Ορυχείων - Λατομείων.

Στη μείωση αυτή συνέβαλαν οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλευμά­των, λοιπών ορυχείων και λατομείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece