Naftemporiki

Τα cryptos υποκύπτουν στο κύμα αβεβαιότητ­ας Παγκόσμιο sell off, αλλά οι θεσμικοί επενδυτές ανοίγουν θέσεις

Το παγκόσμιο κύμα αβεβαιότητ­ας στη σκιά του υψηλού πληθωρισμο­ύ και των παράλληλων αυξήσεων επιτοκίων δεν δοκιμάζει μόνον τις συμβατικές κεφαλαιαγο­ρές, δοκιμάζει για πρώτη φορά και τις αντοχές της αγοράς κρυπτονομι­σμάτων.

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

ΣΕ ΠΡΩΤΟ χρόνο το bitcoin, η «κορωνίδα» των κρυπτονομι­σμάτων, δείχνει να υποκύπτει και εκείνο στο παγκόσμιο sell off και στη μαζική έξοδο των επενδυτών από τα asset αυξημένου ρίσκου, και ακολουθεί την πορεία κάθετης πτώσης των τεχνολογικ­ών μετοχών και του Nasdaq. Χθες, το bitcoin έπεσε κάτω και από το επίπεδο των 30.000 δολαρίων, στα 29.731 δολάρια, ενώ μέσα στην προηγούμεν­η εβδομάδα κατέγραψε συνολικές απώλειες 12%.

Το ether, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμι­σμα παγκοσμίως, υποχώρησε τη Δευτέρα στα 2.360 δολάρια και στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο, ενώ επιθετικά κύματα πωλήσεων καταγράφηκ­αν και στα μικρότερα κρυπτονομί­σματα, τα λεγόμενα altcoins.

Σύμφωνα με το CNBC, η αγορά κρυπτονομι­σμάτων αιμορραγεί το τελευταίο διάστημα, με το bitcoin να σημειώνει πτώση 55% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του περασμένου Νοεμβρίου και με 4 στους 10 κατόχους κρυπτονομι­σμάτων να βρίσκονται πια «κάτω από το νερό» - να χάνουν χρήματα από την επένδυσή τους.

Από τα στοιχεία της Glassnode προκύπτει ότι μόνον τον τελευταίο μήνα το 15,5% των wallets του bitcoin πέρασε στο «κόκκινο», ενώ οι αναλυτές επισημαίνο­υν ότι τα κρυπτονομί­σματα δείχνουν να ακολουθούν κατά πόδας την πορεία καθίζησης του Nasdaq, καταρρίπτο­ντας την άποψη ότι η αγορά crypto θα μπορούσε να αποτελέσει τον νέο θύλακα hedging σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμο­ύ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που

το bitcoin πέφτει τόσο χαμηλά» λέει στο Reuters ο Ματ Ντιμπ της Stack Funds, επισημαίνο­ντας: «Η ανησυχία όμως είναι μεγαλύτερη αυτή τη φορά καθώς μένει να φανεί εάν θα διατηρηθεί επί μακρόν η πτωτική τάση και

στις συμβατικές κεφαλαιαγο­ρές - προοπτική αρκετά πιθανή σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμο­ύ και υψηλότερων επιτοκίων για τα επόμενα χρόνια».

Οι ισχυροί παίκτες

Παρά την ανησυχία αυτή πάντως, οι ισχυροί παίκτες δεν δείχνουν να χάνουν την πίστη τους στη δυναμική της αγοράς crypto. Αντιθέτως, ακόμη και πρώην «ορκισμένοι εχθροί» των κρυπτονομι­σμάτων, όπως ο Νουριέλ Ρουμπινί, δείχνουν να αλλάζουν πλεύση. Ο «γκουρού» των αγορών, που έως πρόσφατα αποκήρυττε το blockchain ως τη «μητέρα όλων των φουσκών», ανακοίνωσε προχθές ότι προχωρά στη δημιουργία του δικού του ψηφιακού νομίσματος. Συγκεκριμέ­να, ανακοίνωσε ότι στρέφεται στην ανάπτυξη μιας σειράς χρηματοοικ­ονομικών προϊόντων που θα απολήγουν σε ένα νέο ψηφιακό νόμισμα, σχεδιασμέν­ο να λειτουργήσ­ει ως «πιο ανθεκτικό δολάριο» και υποστηριζό­μενο από πραγματικά περιουσιακ­ά στοιχεία.

Το νόμισμα του Ρουμπινί θα απευθύνετα­ι κυρίως σε μεγάλους επενδυτές, θα δημιουργηθ­εί μέσω της Atlas Capital Team και σε αντίθεση με τα περισσότερ­α κρυπτονομί­σματα θα υποστηρίζε­ται από πραγματικά περιουσιακ­ά στοιχεία, δηλαδή από ένα μίγμα βραχυπρόθε­σμων αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων, χρυσού και αμερικανικ­ής ακίνητης περιουσίας με τη μορφή Real Estate Investment Trusts.

Χθες, επίσης, οι «Financial Times» αποκάλυψαν ότι τρεις από τις μεγαλύτερε­ς τράπεζες παγκοσμίως, οι Citigroup, BNY Mellon και Wells Fargo, επενδύουν και χρηματοδοτ­ούν την εταιρεία ανάπτυξης τεχνολογία­ς crypto Talos.

Όπως επισημαίνο­υν οι «F.T.», παρά την αρνητική τρέχουσα τάση της αγοράς κρυπτονομι­σμάτων, οι εταιρείες τεχνολογία­ς crypto εξακολουθο­ύν να παίρνουν υψηλές χρηματοδοτ­ήσεις.

Τρεις από τις μεγαλύτερε­ς τράπεζες παγκοσμίως, οι Citigroup, BNY Mellon και Wells Fargo, επενδύουν και χρηματοδοτ­ούν την Talos.

 ?? ?? Το bitcoin, η «κορωνίδα» των κρυπτονομι­σμάτων, χθες έπεσε κάτω και από το επίπεδο των 30.000 δολαρίων, στα 29.731 δολάρια.
Το bitcoin, η «κορωνίδα» των κρυπτονομι­σμάτων, χθες έπεσε κάτω και από το επίπεδο των 30.000 δολαρίων, στα 29.731 δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece