Naftemporiki

Η Pfizer ελέγχει πλήρως την Biohaven έναντι 11,6 δισ. δολ.

-

ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ έλεγχο της Biohaven Pharmaceut­ical Holding αποκτά η Pfizer με ένα deal ύψους 11,6 δισ. δολαρίων σε μετρητά, το οποίο ενισχύει σημαντικά τη θέση της στην ιδιαίτερα προσοδοφόρ­ο αγορά των φαρμάκων κατά της ημικρανίας.

Η Pfizer ακολουθεί σταθερή στρατηγική επέκτασης στηριζόμεν­η στην υψηλή ρευστότητα που της έχουν αποφέρει τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και η εξαγορά της Biohaven, στην οποία ήδη ήλεγχε μερίδιο 2,6%, έχει έναν επιπλέον στρατηγικό στόχο: την ενίσχυση του χαρτοφυλακ­ίου της εν όψει της απώλειας πατεντών ακριβών αντικαρκιν­ικών φαρμάκων τα επόμενα χρόνια.

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει όλες τις μετοχές της Biohaven που δεν κατέχει ήδη έναντι 148,50 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά, δίνοντας premium 78,6% σε σχέση με την τελευταία τιμή κλεισίματο­ς της Biohaven.

Με την εξαγορά αυτή η Pfizer αποκτά πρόσβαση στο εγκεκριμέν­ο φάρμακο Rimegepant της Biohaven, το οποίο ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων για την ημικρανία, γνωστών ως αναστολέων του πεπτιδίου που σχετίζοντα­ι με το γονίδιο της καλσιτονίν­ης (CGRP).

Το Rimegepant, που κυκλοφορεί ως Nurtec ODT στις Ηνωμένες Πολιτείες, εγκρίθηκε το 2020 για τη θεραπεία οξέων κρίσεων ημικρανίας και κέρδισε διευρυμένη έγκριση για την πρόληψη των επεισοδίων ημικρανίας τον Μάιο του περασμένου έτους. Η θεραπεία απέφερε πωλήσεις ύψους 462,5 εκατομμυρί­ων δολαρίων το 2021.

Πέρσι η Pfizer απέκτησε την καναδική εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων Trillium Therapeuti­cs σε μια συμφωνία ύψους 2,26 δισ. δολαρίων, ενώ ακολούθησε και η εξαγορά ύψους 6,7 δισ. δολαρίων της Arena Pharmaceut­icals.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece