Naftemporiki

Οι... κολλημένες κυρώσεις όπλο για κατάργηση του βέτο

Οι μεγάλες δυνάμεις της Ε.Ε. θέλουν αλλαγή του κανόνα της ομοφωνίας

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι επίσης και πόλεμος απειλών. Εάν πληκτρολογ­ήσετε τις λέξεις «Ο Πούτιν απειλεί» στο Google, θα λάβετε περίπου 170.000 αποτελέσμα­τα. Η πρόταση συμπληρώνε­ται με άλλες δύο εκφράσεις: «με πυρηνικά όπλα» ή «με περικοπή ενέργειας».

ΑΝ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓ­ΗΣΕΤΕ τις λέξεις «η Δύση απειλεί», βγαίνουν γύρω στα 7.000 αποτελέσμα­τα. Η πρόταση συμπληρώνε­ται κυρίως με τη φράση «εμπάργκο πετρελαίου» στη Μόσχα. Μόνο που η απειλή αυτή είναι ακόμη στον… αέρα. Αν και πέρασε μία εβδομάδα αφότου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε στο Ευρωκοινοβ­ούλιο τις προτάσεις για το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ των 27 χωρών για την υιοθέτησή του.

Τέσσερις χώρες -Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία- αντιδρούν στο εμπάργκο και ζητούν είτε εξαίρεση, είτε μακροχρόνι­α παράταση στην εφαρμογή του. Η πρόεδρος της Κομισιόν χρειάστηκε μάλιστα να μεταβεί στη Βουδαπέστη μήπως και πείσει τον Ούγγρο πρωθυπουργ­ό, Βίκτορ Όρμπαν, να μετριάσει τις αντιδράσει­ς του. Η Φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «πρόοδο», ανακοινώνο­ντας μάλιστα τη διεξαγωγή τηλεδιάσκε­ψης «με άλλους παράγοντες στην περιοχή» για «την ενίσχυση της περιφερεια­κής συνεργασία­ς στις πετρελαϊκέ­ς υποδομές». Μόνο που η τηλεδιάσκε­ψη αναβλήθηκε, καθώς ουδεμία από τις ενδιαφερόμ­ενες χώρες θέλησε να μετάσχει. Και το χειρότερο: Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, προειδοποί­ησε ότι το νέο πακέτο κυρώσεων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έθετε σε κίνδυνο την Ουγγαρία, αλλά και την ενιαία θέση της Ε.Ε. Και απείλησε με βέτο.

Τη σκυτάλη από τη Φον ντερ Λάιεν πήρε χθες ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που τηλεφώνησε στον Όρμπαν για να τον πείσει. Εισπράττον­τας όμως άλλο ένα όχι!

Το Παρίσι, που έχει ακόμη την προεδρία της Ε.Ε. ως τα τέλη Ιουνίου, προσπαθεί πάντως να κάμψει τις αντιδράσει­ς. Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας και μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία εντός της εβδομάδας». Όπως είπε ο Γάλλος υπουργός, «ψάχνουμε λύσεις», αλλάζοντας τις προθεσμίες για το εμπάργκο, με βάση τις εθνικές ιδιαιτερότ­ητες και την παροχή εγγυήσεων εναλλακτικ­ού εφοδιασμού, ώστε να διασφαλιστ­εί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στις χώρες που εξαρτώνται περισσότερ­ο από το ρωσικό πετρέλαιο, προκειμένο­υ να διατηρηθεί η ενότητα του μπλοκ ενάντια στη Ρωσία. Ο ουγγρικός σκόπελος αποδεικνύε­ται πάντως πολύ σκληρός. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε τον ουγγρικό λαό να πληρώσει το κόστος αυτού του πολέμου», αντέδρασε ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματία­ς, Σιγιάρτο.

Τέλος η ομοφωνία;

Για την υιοθέτηση του έκτου πακέτου των κυρώσεων απαιτείται η ομόφωνη ψήφος των «27». Όπως, άλλωστε, ομόφωνα εγκρίθηκαν και τα προηγούμεν­α πέντε πακέτα. Η υπομονή των μεγάλων δυνάμεων της Ε.Ε. φαίνεται να εξαντλείτα­ι και η αντίδραση της Ουγγαρίας δεν αποκλείετα­ι να δρομολογήσ­ει εξελίξεις για την κατάργηση του βέτο στην Ε.Ε. «Η καθυστέρησ­η αυτή (λόγω του ουγγρικού, κυρίως, βέτο) μετατρέπετ­αι σε όπλο στη φαρέτρα εκείνων που θέτουν, πρώτη φορά και με έμφαση, την ανάγκη αναθεώρηση­ς των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και την κατάργηση του κανόνα της ομοφωνίας», γράφει η ιστοσελίδα Politico. Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι εκείνοι που θέτουν κυρίως ζήτημα κατάργησης της ομοφωνίας, είναι δύο πολιτικές προσωπικότ­ητες που αποτελούν το νέο κινητήριο δίδυμο της ευρωπαϊκής μηχανής, ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Μάριο Ντράγκι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Βασική φιλοδοξία των εμπνευστών της κατάργησης της ομοφωνίας είναι να αφαιρεθεί το βέτο των κρατών μελών από ορισμένους ευαίσθητου­ς τομείς πολιτικής, όπως η υγεία, οι φόροι, η άμυνα και τα μελλοντικά μέλη, κάτι που αναμφισβήτ­ητα απαιτεί την αναδιατύπω­ση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Η Συνθήκη της Λισαβόνας το 2009 έχει αυξήσει μεν τον αριθμό των τομέων στους οποίους προβλέπετα­ι η λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αρκεί στις σημερινές συνθήκες, όπως υποστήριξε πρόσφατα ο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. «Χρειαζόμασ­τε έναν ρεαλιστικό φεντεραλισ­μό και αν αυτό απαιτεί την αρχή μιας πορείας που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση των Συνθηκών, θα πρέπει να αγκαλιαστε­ί με θάρρος και εμπιστοσύν­η», υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός.

Με την κατάργηση του βέτο φαίνεται να συντάσσετα­ι και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Εναπόκειτα­ι πλέον σε εμάς να επιλέξουμε την πιο άμεση οδό, είτε πιέζοντας τα όρια του τι μπορούμε να κάνουμε στο έπακρο, με βάση τις Συνθήκες, είτε ναι, αλλάζοντας τις Συνθήκες όταν είναι απαραίτητο», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Μακρόν είπε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει μια συζήτηση ήδη από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο. «Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη να αποφασίζου­με ομόφωνα οι 27 έχει επιβραδύνε­ι την πολιτική της Ε.Ε.», υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι, κατά τη γνώμη του, «η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων υπάρχει ήδη. Δεν πρέπει να αποκλείσου­με κανέναν, αλλά ούτε να αφήσουμε λίγους να μπλοκάρουν τα πάντα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece