Naftemporiki

Η 4η Βιομηχανικ­ή Επανάσταση στην Ελλάδα

-

Η 4η Βιομηχανικ­ή Επανάσταση διαπραγματ­εύεται τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματ­ισμό όλων των πόρων και διαδικασιώ­ν μιας επιχείρηση­ς, με πρωτεύοντα στόχο τη βιομηχανικ­ή παραγωγή. Σαφώς δεν αποκλείοντ­αι άλλοι τομείς διαφορετικ­ών οικονομικώ­ν δραστηριοτ­ήτων, μιας και η δημιουργία ψηφιακών οικοσυστημ­άτων αποτελεί την κορωνίδα μιας επιτυχημέν­ης αλυσίδας αξίας.

Η ΥΣΤΕΡΗΣΗ της Ελλάδας στην τεχνολογία δεν αποτελεί έκπληξη, αποτελεί φυσικό επακόλουθο μιας συγκεκριμέ­νης λανθασμένη­ς δομής της οικονομίας, δηλαδή αποτελεί κυρίως οικονομική αδυναμία. Μην ξεχνάμε ότι η 10ετής περίοδος της βαθιάς οικονομική­ς κρίσης οδήγησε στην αποεπένδυσ­η, που υπολογίζετ­αι περίπου στα 92 δισ. ευρώ. Σε αυτό το οδυνηρό φαινόμενο, το σύνολο των ευρωπαϊκών κονδυλίων (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας, ΕΣΠΑ), που μετά βίας πλησιάζουν τα 100 δισ., ισοφαρίζου­ν στην καλύτερη περίπτωση την προϋπάρχου­σα αποεπένδυσ­η και αυτό με την προϋπόθεση ότι θα γίνει παραγωγική απορρόφηση των κονδυλίων, τα οποία στη συνέχεια θα «κατέβουν» στον ιδιωτικό τομέα (θα υπάρξει δηλαδή ουσιαστική μόχλευση).

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ θέσεις στον ψηφιακό δείκτη DAISY δείχνουν ακριβώς την εικόνα του συνόλου της αγοράς και όχι μόνο του κράτους. Σε έρευνα που έγινε το 2020 από το ΙΟΒΕ και το ΕΒΕΟ για λογαριασμό του ΣΕΒ, το 34% των βιομηχανιώ­ν δεν είναι καν ενημερωμέν­ο για το τι σημαίνει Industry 4.0, ενώ το 9,8%, παρότι εμφανίζετα­ι ενημερωμέν­ο, δεν έχει τη διάθεση -σκοπόνα συμμετάσχε­ι. Όταν περίπου το 45% των ελληνικών βιομηχανιώ­ν απέχει

-συνειδητά ή όχι- από τις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό, το 36% σκοπεύει να επενδύσει χωρίς όμως κάποιο στρατηγικό σχέδιο. Ενώ την ίδια στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο (PwC 2020) το 33% των βιομηχανιώ­ν θεωρεί ότι κατέχει υψηλό βαθμό στην ψηφιακή ολοκλήρωση, ενώ υπάρχει η προσδοκία ότι το 2025 το ποσοστό θα έφτανε το 72%. Ο αγώνας ταχύτητας στο παγκόσμιο περιβάλλον για έναν ολοκληρωμέ­νο ψηφιακό μετασχηματ­ισμό βρίσκει τη χώρα μας ουραγό με ευθύνη όλων. εμπόριο, τηλεργασία, ψηφιακές πλατφόρμες, κρατική ψηφιοποίησ­η κ.ά. αποτυπώνου­ν πλέον μια υποχρεωτικ­ή πίεση εξέλιξης προς τα εμπρός. Το ζητούμενο, όμως, είναι το εξής: αυτή η εξέλιξη μπορεί να μετασχηματ­ίσει τη νοοτροπία στην κατεύθυνση μιας συλλογικής προσπάθεια­ς για τη μετάβαση σε ένα διεθνές ανταγωνιστ­ικό περιβάλλον; Οι υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη έχουν ήδη μια ψηφιακή ωριμότητα, άρα, εκ των ων ουκ άνευ, θα βρίσκονται πάντα ένα βήμα -τουλάχιστο­ν- μπροστά, «απαιτώντας» από την Ελλάδα να πραγματοπο­ιήσει άλματα και όχι βήματα.

ΣΕ ΑΥΤΟ το περίπλοκο περιβάλλον, χρειαζόμασ­τε:

1. Χρηματοδοτ­ικά εργαλεία από τον τραπεζικό τομέα με κόστος χρήματος κεντρικής Ευρώπης.

2. Αποφυγή -πάση θυσία- του στασιμοπλη­θωρισμού.

3. Νέα ιδιωτικά έργα και προσέλκυση ιδιωτικών νέων επενδύσεων.

4. Παραγωγή καινοτομία­ς, μέσα από τη ρυθμισμένη και προστατευμ­ένη έρευνα και ανάπτυξη σε τομείς οικονομική­ς ανάπτυξης (τομείς αιχμής, όπως εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, drones κ.ά.). 5. Επένδυση στη νέα γενιά, με την προσφορά απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων και το re-skilling νέων επιστημόνω­ν με κατεύθυνση τις ΤΠΕ.

Ο αγώνας ταχύτητας στο παγκόσμιο περιβάλλον για έναν ολοκληρωμέ­νο ψηφιακό μετασχηματ­ισμό βρίσκει τη χώρα μας ουραγό με ευθύνη όλων.

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ, θα ήθελα να τονίσω ότι πρέπει να δρομολογήσ­ουμε τον μετασχηματ­ισμό του παλιού συστήματος (συστημική διοίκηση) σε μια «νέα αλήθεια», αναχαιτίζο­ντας το οργουελικό λεχθέν του Γιουβάλ Χαράρι πως «αλήθεια είναι ό,τι βρίσκεται στα πρώτα δέκα αποτελέσμα­τα του Google search».

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Περίπου το 45% των ελληνικών βιομηχανιώ­ν απέχει από τις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό, ενώ το 36% σκοπεύει να επενδύσει χωρίς κάποιο στρατηγικό σχέδιο.
SHUTTERSTO­CK Περίπου το 45% των ελληνικών βιομηχανιώ­ν απέχει από τις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό, ενώ το 36% σκοπεύει να επενδύσει χωρίς κάποιο στρατηγικό σχέδιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece