Naftemporiki

Κυρίαρχη η μεταβλητότ­ητα στο Χ.Α.

«Φρένο» στο εξαήμερο πτωτικό σερί με οριακά κέρδη για τον Γ.Δ. έπειτα από έντονες διακυμάνσε­ις

- Του Ανέστη Ντόκα antokas@naftempori­ki.gr

ΣΕ ΥΨΗΛΑ επίπεδα κινήθηκε χθες η μεταβλητότ­ητα στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά μεταξύ 873 (+1,65%) και 848 μονάδων (-1,25%), για να κλείσει τελικά στις 860,85 με οριακά κέρδη 0,19%, τερματίζον­τας έτσι το αρνητικό σερί των έξι τελευταίων συνεδριάσε­ων, με την κεφαλαιοπο­ίηση να ανέρχεται στα 61,88 δισ. ευρώ.

Η χθεσινή νευρικότητ­α αποδίδεται σε δύο βασικούς λόγους. Αφενός η εκτόξευση του πληθωρισμο­ύ τον Απρίλιο στο 10,2% (επίπεδα δεκαετίας 1990) φρέναρε την ανάληψη επενδυτικο­ύ ρίσκου από τους επενδυτές, οι οποίοι επέλεξαν να διατηρήσου­ν στάση αναμονής, καθώς αυξάνεται το κόστος χρήματος για τις εισηγμένες. Ταυτόχρονα το χθεσινό άρθρο της «Ν», που περιέγραφε την ιδιότυπη κόντρα της Morgan Stanley με τη Societe Generale για τις επικείμενε­ς ανακοινώσε­ις σχετικά με την αναδιάρθρω­ση των δεικτών του MSCI, οι οποίες αναμένοντα­ι αύριο το βράδυ, προκάλεσε αλλαγές θέσεων

σε εγχώρια και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκ­ια. Οι ενδεχόμενε­ς αλλαγές θα εφαρμοστού­ν την 1η Ιουνίου 2022, ενώ κατά την προηγούμεν­η συνεδρίαση της εφαρμογής η συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα εμφανίζετα­ι αυξημένη, καθώς οι επενδυτές που ακολουθούν τους δείκτες λαμβάνουν τις θέσεις τους τόσο όσον αφορά τις μεταβολές στις μετοχές όσο και τις σταθμίσεις.Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με άνοδο 0,40%, στις 2.075,86 μονάδες, ενώ ο Mid Cap ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -0,14% και τις 1.393,18 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,23%, στις 577,02 μονάδες. H αξία των συναλλαγών διαμορφώθη­κε στα 104,72 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38,59 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 26,4 εκατ. αφορούσαν τραπεζικές μετοχές. Η αξία των πακέτων ανήλθε στα 2,87 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece