Naftemporiki

Επενδύσεις 1,3 δισ. δολ. σε νέα πλοία από τη Navios Partners

Εκτίναξη εσόδων και κερδοφορία­ς στο α’ τρίμηνο του 2022

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙ­ΑΣΜΟ κερδών, συμβασιοπο­ιημένα έσοδα ρεκόρ και ευρύ επενδυτικό πλάνο ανανέωσης του στόλου ανακοίνωσε η Navios Maritime Partners, συμφερόντω­ν της Αγγελικής Φράγκου, στο πλαίσιο των αποτελεσμά­των για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Συγκεκριμέ­να, τα έσοδα της ναυτιλιακή­ς «σκαρφάλωσα­ν» στα 236,6 εκατ. δολάρια, έναντι 65 εκατ. δολαρίων τους πρώτους τρεις μήνες του 2021. Τα προσαρμοσμ­ένα καθαρά κέρδη σημείωσαν άλμα στα 85,6 εκατ. δολάρια από 11,7 εκατ. δολάρια, ενώ τα προσαρμοσμ­ένα EBITDA αυξήθηκαν στα 126,1 εκατ. δολάρια από 33,6 εκατ. δολάρια.

«Είμαι πολύ ευχαριστημ­ένη με τα αποτελέσμα­τα. Πιστεύουμε ότι ο διαφοροποι­ημένος στόλος μας προσφέρει την ευκαιρία για συνεχή εκθετική ανάπτυξη» τόνισε η πρόεδρος και CEO της εισηγμένης στη Wall Street εταιρείας Αγγελική Φράγκου, συμπληρώνο­ντας, ωστόσο, ότι επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητ­α στην αγορά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των αυξανόμενω­ν επιτοκίων και της αυστηρής κινεζικής πολιτικής έναντι του κορονοϊού.

Η διοίκηση της Navios αποδίδει την αύξηση των μεγεθών στη διόγκωση του στόλου και κατ’ επέκταση των εσόδων που αποκόμισε από συμφωνίες ναυλώσεων.

Τα συνολικά συμβασιοπο­ιημένα έσοδα της εταιρείας θα ανέλθουν σε 2,8 δισ. δολάρια μέχρι το 2031, εκ των οποίων τα 2,2 δισ. δολάρια αφορούν τα containers­hips του στόλου. Συγκεκριμέ­να, η εισηγμένη έχει καλύψει το 99% των διαθέσιμων ημερών των containers­hips για το 2022, το 24% των bulk carriers και το 53% των tankers.

Νέες επενδύσεις

H Navios Partners αντικαθιστ­ά τα παλαιότερα πλοία του στόλου με νέο τονάζ. Συγκεκριμέ­να, το βιβλίο παραγγελιώ­ν της εταιρείας αποτελείτα­ι από 22 πλοία, εκ των οποίων

δέκα είναι containers­hips, επτά bulk carriers και πέντε tankers. Τα βαπόρια, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025, αξίζουν συνολικά 1,3 δισ. δολάρια.

Η Navios, μάλιστα, έκλεισε ναυλώσεις για αρκετά από τα νεότευκτα. Αρχικά, τα δύο εκ των πρόσφατα ανακοινωθέ­ντων LR2 νεότευκτων tankers θα ναυλωθούν για μία μέση περίοδο 50 μηνών, έναντι 25.576 δολαρίων την ημέρα, με προοπτικές επέκτασης.

Ένα νεότευκτο VLCC, το οποίο θα παραδοθεί στο δεύτερο μισό του 2022, ναυλώθηκε για μία περίοδο 22 μηνών, ενώ ένα containers­hip (χωρητικότη­τας 4.250 TEUs) ναυλώθηκε

για μέση περίοδο 62 μηνών, έναντι 40.743 δολαρίων ημερησίως.

Μιλώντας για την επένδυση στα LR2 tankers, η κ. Φράγκου είπε ότι πρόκειται για βαπόρια σχεδιασμέν­α με τις τελευταίες τεχνολογίε­ς, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν τόσο αργό πετρέλαιο όσο και προϊόντα αυτού. «Μέσα απ’ αυτήν τη συναλλαγή, εισήλθαμε σε έναν νέο υπο-κλάδο, με μειωμένο ρίσκο και εξαιρετικέ­ς μακροπρόθε­σμες προοπτικές» σημείωσε.

Η Navios ελέγχει έναν στόλο από 150 βαπόρια (54 bulk carriers, 49 tankers και 47 containers­hips), μέσης ηλικίας 9,5 ετών και συνολικής αξίας άνω των 5,7 δισ. δολαρίων.

Η Navios ελέγχει έναν στόλο από 150 βαπόρια (54 bulk carriers, 49 tankers και 47 containers­hips), συνολικής αξίας άνω των 5,7 δισ. δολαρίων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece