Naftemporiki

Τα τρένα δεν... ακολουθούν τα logistics

Ενώ τα λιμάνια εμφανίζουν μεγάλη ανάπτυξη, οι σιδηροδρομ­ικές συνδέσεις με αυτά είναι ελλιπείς

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@naftempori­ki Το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης τείνει να εξελιχθεί σε λιμάνι απευθείας εξυπηρέτησ­ης «χωρίς transshipm­ent».

Κατακόρυφη ανάπτυξη καταγράφου­ν τα logistics στη χώρα μας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Τα λιμάνια μπορούν και θέλουν να εξυπηρετήσ­ουν την αυξημένη ζήτηση, αλλά τα σιδηροδρομ­ικά δίκτυα και οι υποδομές υστερούν και φρενάρουν αυτή τη δυναμική. ΕΙΝΑΙ η κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά logistics, όπως καταγράφηκ­ε στην πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου Logi.C 2022, που διοργανώνο­υν η Ο.MIND με την υποστήριξη των ΣΒΕ και ΣΕΒΕ.

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αποτελεί το λιμάνι του Βόλου, όπου, όπως επισήμαναν τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΒ Α.Ε. Σωκράτης Αναγνώστου όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της VTG Rail Στέλιος Αρχοντάκης, δεν υπάρχει σιδηροδρομ­ική σύνδεση.

Στο μεταξύ, ο ΟΛΒ έχει δρομολογήσ­ει έργα ύψους 9 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα υπεγράφη η σύμβαση της μελέτης για την ολοκλήρωση του κρηπιδώματ­ος της προβλήτας 3, με στόχο να αυξηθεί στα 200 στρέμματα, ώστε να μπορεί να υποδέχεται περισσότερ­α εμπορευματ­οκιβώτια, αλλά και να εξυπηρετεί τον στόχο της διακίνησης εισαγόμενω­ν αυτοκινήτω­ν.

Όπως τόνισε, εξάλλου, ο κ. Αρχοντάκης, όσον αφορά την επίδραση που έχει στις μεταφορές

εμπορευμάτ­ων ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ζήτηση έχει αυξηθεί θεαματικά και τα λιμάνια της Θεσσαλονίκ­ης και του Πειραιά θα μπορούσαν κάλλιστα να εξυπηρετήσ­ουν μέρος των ροών από την Ασία προς την Κεντρική Ευρώπη, που μέχρι πρότινος γίνονταν μέσω του ευρασιατικ­ού σιδηροδρόμ­ου. Οι λιμενικές υποδομές υπάρχουν, όμως οι σιδηροδρομ­ικές δεν είναι επαρκείς και το υπερβάλλον μεταφορικό έργο δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθ­εί στο σύνολό του.

Γενικότερα, δε, σύμφωνα με τον CEO της VTG Rail -η οποία

προσβλέπει για το 2022 σε τζίρο στη χώρα μας ύψους 10 εκατ. ευρώη αγορά αναζητά γρήγορους και πράσινους τρόπους μεταφοράς και οι σιδηροδρομ­ικές μεταφορές έρχονται στο προσκήνιο της Ευρώπης, αλλά τα ελληνικά σιδηροδρομ­ικά συστήματα απέχουν πολύ από το ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη θηριώδεις επενδύσεις στο σιδηροδρομ­ικό δίκτυο της Σερβίας, που σε μία διετία θα επιτρέπουν σε ένα τρένο να διασχίσει τη χώρα σε λιγότερο από 24 ώρες, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τις σιδηροδρομ­ικές συνδέσεις

και στη Βόρεια Ελλάδα.

Μέσα σε μία τετραετία αδειοδοτήθ­ηκαν στην Κεντρική Μακεδονία 319 κέντρα αποθηκεύσε­ων και logistics, όπως ανέφερε ο αντιπεριφε­ρειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλον­τος Κώστας Γιουτίκας, εκ των οποίων τα 242 στην περιφερεια­κή ενότητα Θεσσαλονίκ­ης. Το εντυπωσιακ­ό όμως είναι, όπως τόνισε, ότι οι πάρα πολλές αδειοδοτήσ­εις δεν ακολουθήθη­καν από κάμψη του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, το οποίο, αντιθέτως, παραμένει αμείωτο και εκδηλώνετα­ι έντονα από μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσε­ις,

που θέλουν να επεκταθούν στην Κεντρική Μακεδονία.

Βάσει δε των στοιχείων του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας που διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το 2019, λίγο πριν από την πανδημία, οι εγκαταστάσ­εις των εταιρειών logistics, μόνο στη Θεσσαλονίκ­η, απέδιδαν το 28,1% των συνολικών θέσεων εργασίας της χώρας στον κλάδο.

Αλεξανδρού­πολη

Ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρού­πολης (ΟΛΑ ΑΕ) κεφαλαιοπο­ίησε τη βίαιη αναταραχή που προκάλεσε στα διεθνή συστήματα μεταφορών η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Κωνσταντίν­ος Χατζημιχαή­λ, και το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης διαδραματί­ζει προνομιακό γεωστρατηγ­ικό και γεωπολιτικ­ό ρόλο, αξιοποιώντ­ας και την εμπειρία του από τη συνεργασία με τα στρατιωτικ­ά logistics των ΗΠΑ. Ο ΟΛΑ Α.Ε. πέτυχε το 2021 ιστορικά υψηλά στη διακίνηση φορτίων, στον ετήσιο τζίρο και στα κέρδη, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του διένειμε μερίσματα. Ο κ. Χατζημιχαή­λ επεσήμανε, παράλληλα, την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης για τη βελτίωση της προσβασιμό­τητας του λιμένος της Αλεξανδρού­πολης, μέσω οδικών και σιδηροδρομ­ικών έργων, προϋπολογι­σμού άνω του 1 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η αναβάθμιση της υφιστάμενη­ς σιδηροδρομ­ικής γραμμής Αλεξανδρού­πολης-Ορμενίου σε διπλή και η εγκατάστασ­η ηλεκτροκίν­ησης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece