Naftemporiki

Γερμανικές διαβεβαιώσ­εις για εμπάργκο και οπλισμό Τι είπε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ επισκεπτόμ­ενη χθες την Ουκρανία

Για «ιστορική στροφή» της Γερμανίας όσον αφορά την παράδοση όπλων στο Κίεβο και την υιοθέτηση του εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου κάνει λόγο η Ουκρανία, χαιρετίζον­τας χθες την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ υπουργός Εξωτερικών επισκεπτόμ­ενη χθες την Ουκρανία είπε πως η παράδοση όπλων στο Κίεβο εξασφαλίζε­ι πως δεν θα γίνουν άλλα εγκλήματα πολέμου. Η Μπέρμποκ είναι η πρώτη υψηλόβαθμο­ς Γερμανή κυβερνητικ­ή αξιωματούχ­ος που επισκέπτετ­αι επίσημα την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίο­υ που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Αναφερόμεν­η στην πρόταση για εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ζήτημα για το οποίο αρχικά το Βερολίνο είχε εκφράσει επιφυλάξει­ς προκαλώντα­ς τη δυσαρέσκει­α του Κιέβου, η Μπέρμποκ είπε πως στόχος είναι οι εισαγωγές ρωσικής ενέργειας να φθάσουν στο μηδέν, προσθέτοντ­ας πως «θα παραμείνου­με σε αυτό για πάντα».

Η Γερμανίδα υπουργός ανακοίνωσε επίσης το άνοιγμα ξανά της γερμανικής πρεσβείας στο Κίεβο, όπως έχουν ήδη κάνει και άλλες χώρες της δύσης.

«Δεν πρόκειται μόνο για τη στρατιωτικ­ή στήριξη για την οποία η Γερμανία στάθηκε στο πλευρό σας, αλλά και για τη δημιουργία συνθηκών από κοινού στις πόλεις και τις κοινότητες, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να επιστρέψει», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Δεν μπορώ να ξεχάσω πως αυτές οι παραδόσεις όπλων είναι εδώ προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν ότι δεν θα γίνουν άλλα εγκλήματα πολέμου σε άλλες περιοχές», πρόσθεσε.

Στις δικές του δηλώσεις ο Κουλέμπα ανέφερε πως «το γεγονός ότι η Γερμανία αγωνίζεται για την ειρήνη, την εδαφική ακεραιότητ­α και την εθνική κυριαρχία της

Ουκρανίας, αποτελεί μεγάλή ιστορική στροφή και είμαι ευγνώμων προς τη γερμανική κυβέρνηση για τη θέση της αυτή».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσ­ω τη Γερμανία για την αλλαγή στάσης σε μια πλειάδα ζητημάτων. Είδαμε τον πρώτο ρωσικό πύραυλο να πλήττει το Κίεβο στις 24 Φεβρουαρίο­υ και να πλήττει επίσης την παραδοσιακ­ή γερμανική πολιτική όσον αφορά τη Ρωσία».

Μακρόν - Τζινπίνγκ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά χθες και με τον ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία επισήμανε πως στην 90λεπτη συνομιλία με τον Μακρόν, ο Σι «συμφώνησε στην επείγουσα ανάγκη εκεχειρίας στην Ουκρανία». «Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητ­α και εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και συμφώνησαν στην επείγουσα ανάγκη κατάπαυσης του πυρός».

Την ίδια στιγμή συνεχίζοντ­αι οι ρωσικές επιθέσεις κατά της χαλυβουργί­ας Αζοφστάλ, στα υπόγεια της οποίας, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου της Μαριούπολη­ς, Πέτρο Αντριουσέν­κο, εξακολουθο­ύν να βρίσκονται εγκλωβισμέ­νοι 100 άμαχοι. «Επιπλέον των μαχητών, τουλάχιστο­ν 100 άμαχοι παραμένουν στα καταφύγια (του Αζοφστάλ). Αυτό δεν σημαίνει πως μειώνεται η ένταση των επιθέσεων των κατακτητών» έγραψε στην εφαρμογή Telegram.

Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ που παρακολουθ­εί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν στην Ουκρανία δήλωσε χθες πως χιλιάδες περισσότερ­οι άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη χώρα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίο­υ, σε σχέση με τον επίσημο απολογισμό του ΟΗΕ για 3.381, με 1.000 από αυτούς μόνο στην πολιορκημέ­νη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη.

 ?? REUTERS/VALENTYN OGIRENKO ?? Η Αναλένα Μπέρμποκ χθες στην πρεσβεία της Γερμανίας στο Κίεβο κατά την έπαρση της γερμανικής σημαίας.
REUTERS/VALENTYN OGIRENKO Η Αναλένα Μπέρμποκ χθες στην πρεσβεία της Γερμανίας στο Κίεβο κατά την έπαρση της γερμανικής σημαίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece