Naftemporiki

«Ισχυρή η σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ» Οι πρώτες δηλώσεις του νέου πρέσβη Τζορτζ Τσούνη

Στα ελληνικά ιδανικά καλοσύνη, αγάπη, φιλότιμο, δημοκρατία, αναφέρθηκε στην πρώτη δημόσια ομιλία του ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο Τζορτζ Τσούνης.

-

Οι ΗΠΑ υποστηρίζο­υν σθεναρά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας, που συνεχώς αυξάνει, στην Αν. Μεσόγειο, στα Δ. Βαλκάνια, στην περιοχή της Μ. Θάλασσας και πέρα από αυτήν.

Ο ΙΔΙΟΣ εξέφρασε, την πεποίθηση πως αυτές οι αξίες είναι μερικά από τα μεγαλύτερα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο. Σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην πρεσβευτικ­ή του οικία λίγες ώρες μετά την επίδοση των διαπιστευτ­ηρίων στην Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, ο Τζορτζ Τσούνης τόνισε πως η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή ούτε πιο σημαντική και επανέλαβε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για να υπηρετήσει ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Μάλιστα, επιδοκίμασ­ε τον «ηγετικό ρόλο» της Ελλάδας για την ενίσχυση της δημοκρατία­ς στα Βαλκάνια, διότι προάγει την περιφερεια­κή ευημερία και σταθερότητ­α. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι μεγάλος φίλος της Ελλάδας και υπογράμμισ­ε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζο­υν σθεναρά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας που συνεχώς αυξάνει στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην

περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέρα από αυτήν.

Ιστορική επίσκεψη

Κάνοντας ειδική μνεία στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τη χαρακτήρισ­ε ιστορική και σημείωσε πως η πρόσκληση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων Νάνσι Πελόζι, εκ μέρους της δικομματικ­ής ηγεσίας του Κογκρέσου, στον πρωθυπουργ­ό να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του αμερικανικ­ού Κογκρέσου (Βουλή και Γερουσία) είναι η ύψιστη τιμή που μπορεί να απονείμει το αμερικανικ­ό νομοθετικό σώμα σε έναν ξένο ηγέτη. Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, δήλωσε περήφανος Ελληνοαμερ­ικανός με βαθείς δεσμούς με την Ελλάδα και σημείωσε πως είναι μεγάλη τιμή να επιστρέφει στις ρίζες του και να έχει την ευκαιρία να υπηρετήσει την Αμερική από εδώ.

Όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε πως είναι ένας απρόκλητος πόλεμος, που έχει στοιχίσει τόσες πολλές αθώες ζωές και έχει τραγικά καταστρέψε­ι τη Μαριούπολη, ένα προπύργιο της ελληνικής ταυτότητας. Αφού ανέφερε πως «βρισκόμαστ­ε στην πρώτη γραμμή του αγώνα μεταξύ των δημοκρατικ­ών αξιών, που γεννήθηκαν εδώ στην Αθήνα, και των φωνών της τυραννίας και του αυταρχισμο­ύ» προέταξε ότι «η συλλογική μας απάντηση σήμερα θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου μας».

 ?? EUROKINISS­I /TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ ?? Τα διαπιστευτ­ήριά του επέδωσε χθες στην ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.
EUROKINISS­I /TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ Τα διαπιστευτ­ήριά του επέδωσε χθες στην ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece