Naftemporiki

Το πιο ακριβό έργο του 20ού αιώνα

-

ΜΟΛΙΣ τέσσερα λεπτά κράτησε η δημοπρασία στον οίκο Christie's της Νέας Υόρκης. Η γνωστή μεταξοτυπί­α του Άντι Γουόρχολ «Shot Sage Blue Marilyn» που απαθανατίζ­ει με έντονα χρώματα τη Μέριλιν Μονρόε, ίνδαλμα του Χόλιγουντ στη δεκαετία του '60, είχε τιμή εκκίνησης γύρω τα 100 εκατ. δολάρια. Μέσα σε δευτερόλεπ­τα η τιμή εκτοξεύθηκ­ε στα 130 εκατ. Τα κινητά τηλέφωνα πήραν φωτιά.

ΑΚΡΙΒΩΣ 170 εκατ. δολάρια ήταν η τελευταία προσφορά για ένα από τα πιο χαρακτηρισ­τικά έργα της ποπ αρτ. Αν συνυπολογί­σουμε τις αμοιβές των μεσαζόντων και άλλα παρεμφερή τέλη και υπηρεσίες, η τελική τιμή πώλησης διαμορφώνε­ται στα 195 εκατ. Κι έτσι η «Μέριλιν» του Γουόρχολ κατέχει πλέον το ρεκόρ του πιο ακριβού έργου τέχνης του 20ού αιώνα. Μέχρι σήμερα αυτή η διάκριση συνόδευε τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο «Γυναίκες του Αλγερίου», που άλλαξε χέρια σε δημοπρασία το 2015 έναντι 179,4 εκατ. δολαρίων. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάν­εται το γυμνό «Nu couche» του Μοντιλιάνι, που πωλήθηκε τον Νοέμβριο του 2015 έναντι 170 εκατ. δολαρίων. Η «Μέριλιν» βγήκε σε δημοπρασία από το ελβετικό Ίδρυμα Τόμας και Ντόρις Άμαν, που ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει όλες τις εισπράξεις για φιλανθρωπι­κά έργα.

Ο ΑΛΕΞ Ρότερ, διευθυντικ­ό στέλεχος του οίκου Christie's, δηλώνει ενθουσιασμ­ένος: «Είναι ρεκόρ για έργο του 20ού αιώνα, αλλά και για έργο Αμερικανού καλλιτέχνη». Ο αγοραστής παραμένει άγνωστος. Κάποιοι από τους παριστάμεν­ους στην αίθουσα έλεγαν ότι η τελική προσφορά προήλθε από τον γνωστό συλλέκτη Λάρι Γκαγκόσιαν.

ΛΕΓΕΤΑΙ ότι ο Γκαγκόσιαν ήταν και εκείνος που είχε πουλήσει το έργο στον Ελβετό συλλέκτη Τόμας Άμαν το 1986. Το «Shot Sage Blue Marilyn» φιλοτεχνήθ­ηκε το 1964, δύο χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο της Μέριλιν Μονρόε στο σπίτι της, στο Λος Άντζελες. Βασίζεται σε μια διαφημιστι­κή φωτογραφία από την ταινία «Niagara» που είχε κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 1953. Όπως δηλώνει ο επικεφαλής του οίκου Christie's Γκιγιόμ Τσερούτι, «το 45% των προσφορών προήλθε από την Αμερική, 45% από Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, ενώ το υπόλοιπο 10% από την Ασία. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά αντέχει. Η ζήτηση παραμένει ισχυρή».

Ο ΟΙΚΟΣ Sotheby's θα διοργανώσε­ι σύντομα τη δεύτερη κατά σειρά δημοπρασία της συλλογής Macklowe, η οποία περιλαμβάν­ει έργα των Μαρκ Ρόθκο, Γκέρχαρντ Ρίχτερ και Βίλεμ ντε Κούνινγκ. Σε προσεχή δημοπρασία του οίκου θα αναζητήσει νέο αγοραστή και το αριστούργη­μα του Πάμπλο Πικάσο «Femme nue couchee».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece