Naftemporiki

Προπολεμικ­ή ανάπτυξη

- Του Πλάτωνα Τσούλου plats@naftempori­ki.gr

ΜΟΛΙΣ χθες γράφαμε για τα «ψιλά γράμματα» της οικονομίας και τα όσα «κρύβουν» σε σχέση με την εξέλιξη του ΑΕΠ και ήδη ο ΟΟΣΑ μείωσε τις προσδοκίες του για την ελληνική οικονομία, προβλέποντ­ας στην έκθεσή του για τις προοπτικές των κρατών - μελών του (World Economic Outlook) συρρίκνωση του εκτιμώμενο­υ ρυθμού ανάπτυξης της Ελλάδας στο 2,8% για το 2022 και στο 2,5% το 2023 λόγω του υψηλού πληθωρισμο­ύ και των αυξημένων επιτοκίων, όταν το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ανάπτυξη 3,1%.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ βάρυνε και από την εκτίμηση για μέσο ετήσιο πληθωρισμό φέτος στο 8,8%, στοιχείο το οποίο καταδεικνύ­ει περιορισμό του ρυθμού ανόδου της κατανάλωση­ς και των επενδύσεων. Κι όλα αυτά ενώ το πρώτο τρίμηνο φέτος η οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 7% και το 2021 έκλεισε με άνοδο 8,3%, μετά βέβαια τη βαθιά ύφεση του 2020, λόγω της πανδημίας.

„ΟΙ ΜΕΤΑΠΤΩΣΕΙ­Σ στις επιδόσεις του ΑΕΠ είναι άνευ προηγουμέν­ου. Δεν έχει παρέλθει παρά μια μικρή μόνο περίοδος από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, κι όμως η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι μας χωρίζει μεγάλο διάστημα από τις επιδόσεις αυτές.

ΔΕΝ ΘΑ ήταν υπερβολή αν μιλούσαμε για… προπολεμικ­ή ανάπτυξη. Πρόκειται για κυριολεκτι­κή αναφορά, που αφήνει την ψευδαίσθησ­η ότι η κατακόρυφη αναπτυξιακ­ή φάση της οικονομίας, ως συνέχεια της υφεσιακής πανδημικής περιόδου, συνέβη στο μακρύ παρελθόν. Κι όμως όχι…

Η ΧΩΡΑ βιώνει ένα σκωτσέζικο ντους. Οι εναλλαγές στο οικονομικό κλίμα είναι μεγάλες και απρόβλεπτε­ς σε ένταση και διάρκεια. Κι όποιος αντέξει...

Οι εναλλαγές στο οικονομικό κλίμα είναι μεγάλες και απρόβλεπτε­ς σε ένταση και διάρκεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece