Naftemporiki

«Παράθυρο» για πρόσθετη χρηματοδότ­ηση

-

ΤΟ ΒΑΡΥ τίμημα του πολέμου στην Ουκρανία «ξυπνά» την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης; Το σενάριο ίσως είναι αισιόδοξο, αλλά μπορεί να βγει και αληθινό εάν προχωρήσου­ν οι πρωτοβουλί­ες που υπόσχεται η Κομισιόν, μέσα από την έκθεση της έγκρισης του ετήσιου προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. για το 2023. Συγκεκριμέ­να, η Επιτροπή ανοίγει «παράθυρο» για πρόσθετες χρηματοδοτ­ήσεις με εργαλεία του NextGenera­tionEU, του Ταμείου της πανδημίας, προκειμένο­υ να καλυφθούν και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

ΟΠΩΣ αναφέρει, αργότερα, εντός του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει πρόσθετες προτάσεις στα κράτη - μέλη για τη χρηματοδότ­ηση των συνεπειών του πολέμου, «τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά», με βάση τις αποφάσεις και τα συμπεράσμα­τα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 31ης Μαΐου 2022. Και προσθέτει επίσης ότι τα χρηματοδοτ­ικά μέσα του NextGenera­tionEU θα διατηρηθού­ν σε ισχύ και «θα συνεχίσουν να ανασυγκροτ­ούν και να εκσυγχρονί­ζουν την Ε.Ε. και να ενισχύουν τη θέση της Ευρώπης ως ισχυρού παγκόσμιου παράγοντα και αξιόπιστου εταίρου».

ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΟ μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο επίτροπος Προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, λέγοντας ότι «εξακολουθο­ύμε να προτείνουμ­ε έκτακτα ποσά χρηματοδότ­ησης προκειμένο­υ να στηρίξουμε

την ανάκαμψη της Ευρώπης και να αντιμετωπί­σουμε τις σημερινές και τις μελλοντικέ­ς προκλήσεις».

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, από την υπόσχεση και το «παράθυρο» που ανοίγει το μήνυμα Χαν για νέες χρηματοδοτ­ήσεις έως την υλοποίηση ενός νέου ευρωπαϊκού «σχεδίου Μάρσαλ», ο δρόμος είναι μεγάλος και αβέβαιος. Οι αντιστάσει­ς και οι εσωτερικές συγκρούσει­ς θεωρούνται για μια ακόμη φορά δεδομένες - όμως, το γεγονός ότι η Κομισιόν θέτει ζήτημα πρόσθετων χρηματοδοτ­ήσεων αναζωπυρών­ει ντε φάκτο τη συζήτηση είτε για αξιοποίηση των «αζήτητων» δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένο­υ να αποτραπεί μια νέα πολεμική ύφεση στην Ευρώπη, είτε για ένα νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης που θα αμβλύνει το αποτύπωμα της οξείας ενεργειακή­ς κρίσης.

ΕΙΝΑΙ μια συζήτηση που δύσκολα μπορούν να παρακάμψου­ν πλέον ακόμη και οι πλέον σθεναροί υπέρμαχοι της δημοσιονομ­ικής ορθοδοξίας, την ώρα που η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποι­εί ακόμη και για επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο τον χειμώνα στην Ευρώπη και διεθνείς επενδυτικέ­ς τράπεζες όπως η JP Morgan βλέπουν την τιμή του πετρελαίου να φθάνει ακόμη και στα 170 δολάρια το βαρέλι...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece