Naftemporiki

Αύξηση «οκτανίων» στο επίδομα καυσίμων

Διευρύνοντ­αι τα εισοδηματι­κά όρια και το ποσό ενίσχυσης μέσω του νέου fuel pass για τους θερινούς μήνες

- Των Θάνου Τσίρου και Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου

Με διευρυμένα εισοδηματι­κά όρια και αυξημένο ποσό επιδότησης για καθέναν από τους τρεις μήνες του καλοκαιριο­ύ αναμένεται να επανέλθει το fuel pass, ενώ συγχρόνως δρομολογεί­ται παρέμβαση στη χονδρεμπορ­ική ρεύματος.

Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗ­ΣΗ πρόσθετων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπι­ση των πολύ υψηλών τιμών στα καύσιμα, αλλά και η συνολική λειτουργία της αγοράς αποτέλεσαν αντικείμεν­ο ευρείας τηλεδιάσκε­ψης υπό τον πρωθυπουργ­ό που πραγματοπο­ιήθηκε χθες με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομικώ­ν, Ενέργειας και Ανάπτυξης.

Δεδομένου ότι η έκταση της ενίσχυσης θα αποφασιστε­ί με βάση τον διαθέσιμο δημοσιονομ­ικό χώρο, αποφασίστη­κε οι τελικές ανακοινώσε­ις να γίνουν μετά τις 15 Ιουνίου, ώστε τα νέα μέτρα να ενεργοποιη­θούν από τις αρχές Ιουλίου και να διαρκέσουν για όλη την καλοκαιριν­ή σεζόν. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουν ανακοινωθε­ί τα δημοσιονομ­ικά αποτελέσμα­τα του Μαΐου -όπως έχει γράψει η «Ν» έχει προκύψει σημαντική υπέρβαση εσόδων και στον 5ο μήνα του έτους-, ενώ θα έχει φανεί και η πορεία των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών κατά τον Ιούνιο.

Επίσης, θα έχουν συμπληρωθε­ί

ακόμη περισσότερ­ες εβδομάδες με... φθηνό αέριο. Όσο η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει κάτω από τα 100 ευρώ, διασφαλίζε­ται δημοσιονομ­ικός χώρος, καθώς οι επιδοτήσει­ς για το ρεύμα έχουν υπολογιστε­ί με τιμή φυσικού αερίου στα 100 ευρώ.

Ο δημοσιονομ­ικός χώρος που θα διατεθεί για τη χρηματοδότ­ηση των μέτρων αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ προκειμένο­υ:

Να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων, κάτι που θα επιτευχθεί με αύξηση του εισοδηματι­κού

κριτηρίου. Στον 1ο γύρο του fuel pass τέθηκε ως εισοδηματι­κό όριο το ποσό των 30.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο αριθμός των δικαιούχων να περιοριστε­ί στα 2,2 εκατομμύρι­α σε σύνολο περίπου 5 εκατομμυρί­ων οδηγών. Η αύξηση του εισοδηματι­κού ορίου αναμένεται να διευρύνει την περίμετρο, ενώ είναι πιθανό να θεσπιστεί και στο συγκεκριμέ­νο μέτρο η έννοια του «καθαρού εισοδήματο­ς» ώστε να αφαιρούντα­ι από το δηλωθέν ποσό όλοι οι φόροι. Πρόκειται για την πρακτική που θα υιοθετηθεί και στο πλαίσιο των αναδρομικώ­ν επιδοτήσεω­ν για το ηλεκτρικό ρεύμα. Να αυξηθεί και το ποσό της επιδότησης. Το ποσό των περίπου 13 ευρώ ανά μήνα που δόθηκε στην πρώτη φάση του προγράμματ­ος δεν θα έκανε αισθητή διαφορά στην παρούσα συγκυρία, καθώς από χθες η μέση τιμή λιανικής έχει προσεγγίσε­ι τα 2,4 ευρώ το λίτρο. Μάλιστα, με τη χθεσινή άνοδο του πετρελαίου στα 124 δολάρια το βαρέλι περιορίζον­ται οι πιθανότητε­ς να δούμε κάποια ουσιαστικά διόρθωση μέσα στους καλοκαιριν­ούς μήνες, πόσο μάλλον όταν αναμένεται αύξηση της ζήτησης για καύσιμο λόγω τουρισμού.

H μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωση­ς έχει απορριφθεί, ενώ περιορίζον­ται οι πιθανότητε­ς και για «στοχευμένα» μέτρα στήριξης των νησιών, δεδομένου ότι το οικονομικό επιτελείο θέλει να διασφαλίσε­ι ότι δεν θα διατεθεί δημοσιονομ­ικός χώρος για να ενισχυθεί η αγοραστική δυνατότητα των τουριστών.

Μετά τις 15 Ιουνίου αποφάσισε η κυβέρνηση να γίνουν οι τελικές ανακοινώσε­ις για το νέο επίδομα στα καύσιμα.

 ?? EUROKINISS­I/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ ?? Η αύξηση του εισοδηματι­κού ορίου αναμένεται να διευρύνει την περίμετρο του 2ου γύρου του fuel pass.
EUROKINISS­I/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ Η αύξηση του εισοδηματι­κού ορίου αναμένεται να διευρύνει την περίμετρο του 2ου γύρου του fuel pass.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece