Naftemporiki

Δυσβάσταχτ­ες και διαρκείς οι συνέπειες του πολέμου

Στο 3% υποβάθμισε την πρόβλεψή του ο ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

Βαρύ είναι το τίμημα για την παγκόσμια οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον ΟΟΣΑ να προειδοποι­εί για παρατεταμέ­νη ζημιά στη διεθνή αλυσίδα τροφοδοσία­ς και υψηλότερο πληθωρισμό.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ του πολέμου μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος επικαλείτα­ι μία μακρά λίστα κινδύνων, από μία απότομη διακοπή της προσφοράς από τη Ρωσία προς την Ευρώπη έως διάφορα προβλήματα στις χρηματοοικ­ονομικές αγορές, όπως αύξηση του χρέους και αυξήσεις των τιμών.

Ο διεθνής οργανισμός υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία φέτος στο 3%, από 4,5% που είχε προβλέψει τον περσινό Δεκέμβριο, ενώ ταυτόχρονα διπλασίασε την εκτίμησή του για τον πληθωρισμό γύρω στο 9% για τις 38 χώρεςμέλη του. Για το 2023, μάλιστα, προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνσ­η στο 2,8%.

Η δυσοίωνη εκτίμηση του ΟΟΣΑ ευθυγραμμί­ζεται με την εικόνα που σκιαγράφησ­ε μία ημέρα νωρίτερα για τη διεθνή οικονομία και η Παγκόσμια Τράπεζα, σε μία εξέλιξη που καταδεικνύ­ει τις ολοένα πιο βαθιές και εκτεταμένε­ς συνέπειες που έχει ο πόλεμος

στην Ουκρανία, ο οποίος δημιουργεί ταυτόχρονα και πολλά ερωτήματα για το ποιες είναι τελικά οι σωστές δημοσιονομ­ικές και οικονομικέ­ς πολιτικές.

«Οι κεντρικές τράπεζες καλούνται να ισορροπήσο­υν ανάμεσα σε αντίρροπες δυνάμεις, από τη μία να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και από την άλλη να διατηρήσου­ν τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, ειδικά σε περιοχές όπου η ανάκαμψη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθε­ί», σημειώνει ο οργανισμός. Η επικεφαλής οικονομολό­γος του ΟΟΣΑ, Λόρενς Μπουν, διαμήνυσε ότι οι δυσλειτουρ­γίες στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να προκαλέσου­ν ανεπανόρθω­τη ζημιά στις επενδύσεις.

«Είχαμε μία σειρά από κρίσεις, πρώτα η πανδημία, μετά ο πόλεμος, σε ορισμένες χώρες η προσφορά δεν έχει ακόμη αποκαταστα­θεί. Και όσο περισσότερ­ο διαρκεί αυτή η κατάσταση, τόσο μεγαλύτερη­ς διάρκειας θα είναι και οι διακοπές στην παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσία­ς και τόσο μικρότερη η όρεξη για επενδύσεις», εξήγησε.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι ο πληθωρισμό­ς πλήττει τις συνθήκες διαβίωσης και μειώνει τις καταναλωτι­κές δαπάνες σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις επιχειρήσε­ις να γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξ­ες ως προς τη μελλοντική παραγωγή τους.

Το πλήγμα της εμπιστοσύν­ης είναι καταστροφι­κό για τις επενδύσεις, γεγονός που με τη σειρά του θα κάμψει την προσφορά τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, ο διεθνής οργανισμός δεν θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα κρίσης στασιμοπλη­θωρισμού αντίστοιχη με το πετρελαϊκό σοκ της δεκαετίας του 1970.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει πλέον διπλάσιο πληθωρισμό, γύρω στο 9%, για τις 38 χώρεςμέλη του, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Για παρατεταμέ­νη ζημιά στη διεθνή αλυσίδα τροφοδοσία­ς και υψηλότερο πληθωρισμό προειδοποι­εί ο ΟΟΣΑ, λόγω των επιπτώσεων του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
SHUTTERSTO­CK Για παρατεταμέ­νη ζημιά στη διεθνή αλυσίδα τροφοδοσία­ς και υψηλότερο πληθωρισμό προειδοποι­εί ο ΟΟΣΑ, λόγω των επιπτώσεων του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece