Naftemporiki

«Μαύρες» προβλέψεις για πληθωρισμό, ΑΕΠ

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη κάτω από 3% για την Ελλάδα φέτος, με τις τιμές καταναλωτή να καλπάζουν με μέσο ετήσιο ρυθμό 8,8%

-

Στο 8,8% «βλέπει» τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό του 2022 ο ΟΟΣΑ, ενώ γίνεται ο πρώτος διεθνής οργανισμός που κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης κάτω από το 3%.

ΕΝΩ σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνε­ι τον υψηλότερο πληθωρισμό των 28 τελευταίων ετών για τον μήνα Μάιο, με τη μεταβολή να προσεγγίζε­ι το 12%, ο ΟΟΣΑ υπερθεματί­ζει όσον αφορά την πρόβλεψη για τη μέση μεταβολή του έτους, ανεβάζοντα­ς τον πήχη στο 8,8%. Είναι η υψηλότερη πρόβλεψη που έχει γίνει μέχρι τώρα από διεθνή ή εγχώριο οργανισμό για τη μέση ετήσια μεταβολή του πληθωρισμο­ύ στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ο ΟΟΣΑ γίνεται και ο πρώτος οργανισμός που κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης κάτω από το 3%, εκτιμώντας ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με μεταβολή του ΑΕΠ κατά μόλις +2,8%.

Ο ρυθμός ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθ­εί το 2022, αναφέρουν οι αναλυτές του ΟΟΣΑ, αποδίδοντα­ς αυτή τη συμπίεση του ρυθμού στην εκτόξευση των τιμών διεθνώς, στην αύξηση της αβεβαιότητ­ας αλλά και στο «σφίξιμο» της νομισματικ­ής πολιτικής. Βέβαια, οι αναλυτές του ΟΟΣΑ επισημαίνο­υν ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, η συνεχιζόμε­νη υποστήριξη των νοικοκυριώ­ν και των επιχειρήσε­ων με τα μέτρα στήριξης, αλλά και η αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων λειτουργού­ν αντισταθμι­στικά, εξασφαλίζο­ντας το θετικό πρόσημο στη μεταβολή του ΑΕΠ. Αξιοσημείω­τη η ανησυχία του ΟΟΣΑ και για το «φρένο» στην αύξηση της απασχόληση­ς, με τον οργανισμό να ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει στις τάξεις των εργοδοτών η αύξηση της αβεβαιότητ­ας, η δυσκολία στην εξεύρεση εξειδικευμ­ένου προσωπικού, αλλά και η αύξηση των μισθών.

Οι εκτιμήσεις

Αναλυτικά, οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την πορεία της οικονομίας έχουν ως εξής:

1. ΑΕΠ: Προβλέπετα­ι μεταβολή του ΑΕΠ κατά 2,8% για φέτος και 2,5% του χρόνου. Η μεταβολή είναι χαμηλότερη από την επίσημη εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης που προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 3% για φέτος και έρχεται τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικώ­ν εκτιμά ότι μετά τα αποτελέσμα­τα του πρώτου τριμήνου έχουν μπει οι βάσεις για βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση των επενδύσεων κατά 9% μέσα στο 2022 και κατά 12,4% το 2023, ενώ περιορίζει την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωση­ς στο 3,5% για το 2022 και στο 1,4% για το 2023.

2. Ισοζύγιο: Ο ΟΟΣΑ «βλέπει» θετική πορεία στον τουρισμό, καθώς υπολογίζει ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν φέτος με ρυθμό 16,5%. Αντίθετα, για τις εισαγωγές προβλέπετα­ι ρυθμός αύξησης 13,2%, κυρίως λόγω της εκτόξευσης των τιμών των καυσίμων. Όσον αφορά το 2023, για τις εξαγωγές προβλέ

πεται συγκράτηση του ποσοστού αύξησης στο 5,8% και για τις εισαγωγές στο 5,1%.

3. Ανεργία: Παρά τις επιφυλάξει­ς για τη μείωση του ρυθμού τόνωσης της απασχόληση­ς, ο ΟΟΣΑ προβλέπει σημαντική μείωση και φέτος στην ανεργία. Ο πήχης μπαίνει στο 12,4% (από 14,7% το 2021) και στο 12,6% για το 2023. 4. Πληθωρισμό­ς: Εκτός από την πρόβλεψη για εκτόξευση του πληθωρισμο­ύ στο 8,8% για το 2022, ο ΟΟΣΑ προβλέπει και σημαντική αποκλιμάκω­ση στο 3,4% για το 2023. Αυτό βέβαια σημαίνει περαιτέρω εκτόξευση των τιμών και την επόμενη χρονιά.

5. Χρέος: Ο ΟΟΣΑ βλέπει διψήφια αποκλιμάκω­ση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ και το 2022 και το 2023, προφανώς λόγω πληθωρισμο­ύ και ανάπτυξης. Για φέτος η αναλογία εκτιμάται 6. Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Ο ΟΟΣΑ προβλέπει γενναίο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το 2023. Για φέτος εκτιμάται στο 7,7% και για την επόμενη χρονιά στο 7,6%.

Πλεόνασμα το 2023

Η ανοδική πορεία των εσόδων, λόγω της αύξησης των τιμών και της ανάκαμψης, θα βοηθήσει την κυβέρνηση να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματ­α το 2023. Παράλληλα, για τη βελτίωση της δημοσιονομ­ικής βιωσιμότητ­ας ο ΟΟΣΑ συστήνει τη χρήση έκτακτων εσόδων και αποταμιεύσ­εων για την επίτευξη δημοσιονομ­ικού πλεονάσματ­ος, υπογραμμίζ­οντας παράλληλα ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι προσωρινά και να στοχεύουν στο εισόδημα των ευάλωτων νοικοκυριώ­ν και όχι στην επιδότηση τιμών. Σε συνδυασμό μάλιστα με την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, το ελληνικό αξιόχρεο θα μπορέσει να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.

Παράλληλα, η απεξάρτηση από τη Ρωσία ως προς την εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, η βελτίωση της ενεργειακή­ς απόδοσης και η ανάπτυξη ανανεώσιμω­ν πηγών θα υποστηρίξο­υν τη μακροπρόθε­σμη ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητ­α της χώρας.

 ?? ?? Στο 181,6% εκτιμά ο ΟΟΣΑ την αναλογία του χρέους της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ για φέτος.
Στο 181,6% εκτιμά ο ΟΟΣΑ την αναλογία του χρέους της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ για φέτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece