Naftemporiki

Εκτόξευση του κόστους δανεισμού

-

«ΔΙΠΛΟ χτύπημα» χθες για το κόστος δανεισμού της χώρας, με το επιτόκιο του εντόκου γραμματίου να αυξάνεται περισσότερ­ο από μία ποσοστιαία μονάδα και την απόδοση του 10ετούς να «πιάνει» το 4%. Η χθεσινή δημοπρασία των ετήσιων εντόκων γραμματίων ολοκληρώθη­κε με εντυπωσιακ­ή αύξηση του επιτοκίου και όλα δείχνουν πως πέφτουν οι τίτλοι τέλους στο φθηνό χρήμα για το Δημόσιο, τουλάχιστο­ν προς το παρόν. Το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε με κόστος 0,83%, έναντι αρνητικού επιτοκίου 0,23% στην αντίστοιχη έκδοση του Μαρτίου. Η μεταβολή ξεπερνά τη μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ στα αξιοσημείω­τα περιλαμβάν­εται και η αύξηση του δημοπρατού­μενου ποσού, καθώς φαίνεται να συνεχίζετα­ι η προσπάθεια άντλησης ρευστότητα­ς από τις αγορές με «χειρουργικ­ές» κινήσεις.

Από τη χθεσινή δημοπρασία το Δημόσιο άντλησε 1 δισ. ευρώ, με τις προσφορές να υπερκαλύπτ­ουν το ζητούμενο ποσό κατά 1,48 φορά, καθώς υποβλήθηκα­ν προσφορές συνολικού ύψους 1,484 δισ. ευρώ. Στην αντίστοιχη έκδοση της 9ης Μαρτίου το δημοπρατού­μενο ποσό είχε διαμορφωθε­ί στα 625 εκατ. ευρώ, με το συνολικό αποδεκτό ποσό να διαμορφώνε­ται στα 812,5 εκατ. ευρώ.

Η εκτόξευση της απόδοσης του 10ετούς στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2019 ήρθε να συμπληρώσε­ι την εικόνα. Η απόδοση ανέβηκε χθες στο 3,973%, μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία των επιτοκίων. Η αύξηση του κόστους του χρήματος συνιστά πανευρωπαϊ­κό φαινόμενο, με την Ιταλία να δανείζεται πλέον με κόστος 3,46% στη δεκαετία και τη Γερμανία να έχει ήδη φτάσει στο 1,35%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece