Naftemporiki

Πιο απλή διαδικασία για λήψη ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

ΜΕΙΩΣΗ της γραφειοκρα­τίας για τη χορήγηση ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας σε περιπτώσει­ς μεταβίβαση­ς ακινήτων, αλλά και διασφάλιση των ποσών που θα εισπράττει το ΚΕΑΟ, μέσω της ψηφιακής βεβαίωσης οφειλής, προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Εφεξής θα λαμβάνοντα­ι υπόψη για να εκδοθεί ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α, ώστε να ολοκληρωθε­ί μια μεταβίβαση ακινήτου, μόνο οι βεβαιωμένε­ς οφειλές προς το ΚΕΑΟ και όχι οι τρέχουσες.

Σε τροπολογία που κατέθεσε αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης το υπουργείο Εργασίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ορίζονται οι λεπτομέρει­ες της διαδικασία­ς, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο εύκολη και πιο γρήγορη η έκδοση ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας.

Ουσιαστικά μπαίνει τέλος στο ισχύον καθεστώς, βάσει του οποίου ο οφειλέτης θα έπρεπε να μεταβεί αρχικά στο υποκατάστη­μα της περιοχής του για να υποβάλει αίτηση και εν συνεχεία να βεβαιωθούν οι οφειλές του και να μεταφερθού­ν στο ΚΕΑΟ προς επικύρωση. Ο οφειλέτης χρειαζόταν να μεταβεί και δεύτερη φορά στο υποκατάστη­μα, για να τακτοποιήσ­ει τυχόν λεπτομέρει­ες της βεβαίωσης οφειλής. Εφεξής η διαδικασία θα πραγματοπο­ιείται κεντρικά.

Οι οφειλέτες θα υποβάλ

λουν ηλεκτρονικ­ά αίτηση, μέσω ειδικού «παραθύρου» που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και στην ενότητα «Μένουμε Σπίτι». Από εκεί οι κεντρικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ θα λαμβάνουν την αίτηση και θα πραγματοπο­ιούν τους όποιους εσωτερικού­ς ελέγχους, ώστε να καταγραφεί ψηφιακά το σύνολο του χρέους. Ακολούθως θα εκδίδεται η Ψηφιακή Βεβαίωση Οφειλής που χορηγείται τόσο στον ασφαλισμέν­ο - οφειλέτη, αλλά κυρίως στον συμβολαιογ­ράφο που έχει αναλάβει τη διαδικασία της μεταβίβαση­ς του ακινήτου. Έτσι, ο συμβολαιογ­ράφος θα μπορεί να γνωρίζει με ταχύτητα και με έγκυρο τρόπο για το σύνολο του χρέους που έχει ο οφειλέτης - πελάτης τους. Αυτόματα αναλαμβάνε­ι την υποχρέωση, όταν ολοκληρωθε­ί η μεταβίβαση του ακινήτου, να παρακρατήσ­ει το ποσό που θα έχει συμφωνηθεί, έτσι ώστε να αποδοθεί στο ΚΕΑΟ για να εξοφληθεί μέρος ή το σύνολο του χρέους.

Δυνατότητα εξόφλησης

Στην περίπτωση που η οφειλή είναι πολύ μεγάλη και υπερβαίνει την αξία του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστ­εί, τότε ο οφειλέτης θα διατηρεί το δικαίωμα να εξοφλήσει μέρος αυτής, μέσω της αγοραπωλησ­ίας. Το ποσό της εξόφλησης θα συμφωνείτα­ι με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ και θα υποβάλλετα­ι εγγυητική επιστολή προς τούτο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece