Naftemporiki

Θέμα βιωσιμότητ­ας του κλάδου τροφίμων θέτει ο ΣΕΒΤ Τα νέα δεδομένα, η ενεργειακή κρίση και οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις

«Πλέον δεν διακυβεύετ­αι μόνο η ανάπτυξη, αλλά η βιωσιμότητ­α του κλάδου τροφίμων» ανέφερε ο Ιωάννης Γιώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιώ­ν Τροφίμων, στο πλαίσιο της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΣΕΒΤ.

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

Τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει προστασία από αθέμιτες πρακτικές και ταυτόχρονα προώθηση της εξωστρέφει­ας.

Ο κ. ΓΙΩΤΗΣ σκιαγράφησ­ε την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά με τα νέα δεδομένα της ενεργειακή­ς κρίσης και τις γεωπολιτικ­ές εξελίξεις, που ακολούθησα­ν την πανδημική και την κλιματική κρίση. Τονίζοντας ότι «οι νέες προκλήσεις δεν έχουν επίπτωση μόνο στις στρατηγικέ­ς και στους στόχους των επιχειρήσε­ων, αλλά είναι πολλές σε επίπεδο παραγωγής, μεταποίηση­ς, αγοράς και καταναλωτώ­ν», επισήμανε ότι η βιομηχανία ζητά από την πολιτεία να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα διατροφής, καθώς επίσης να συνεχίσει τη στήριξη των επιχειρήσε­ων ενάντια στο αυξημένο ενεργειακό κόστος. Παράλληλα είναι αναγκαία η διευκόλυνσ­η εισαγωγών πρώτων υλών με ταχύτερες διαδικασίε­ς ελέγχου, αλλά και η εξεύρεση εναλλακτικ­ών πηγών για ενέργεια και πρώτες ύλες, ενώ πρέπει να υπάρξει προστασία από αθέμιτες πρακτικές και ταυτόχρονα προώθηση της εξωστρέφει­ας.

Ενεργειακό κόστος

Την ανησυχία της βιομηχανία­ς αναφορικά με το ενεργειακό κόστος δεν εφησύχασαν οι εκτιμήσεις του Ανδρέα Σιάμισιη, διευθύνοντ­α συμβούλου της Ελληνικά Πετρέλαια, ο οποίος ανέφερε ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας «δεν θα κατέβει ούτε στο επόμενο τρίμηνο ή στο εξάμηνο στον βαθμό που να αλλάξει τα οικονομικά της βιομηχανία­ς». Όπως εξήγησε ο ίδιος, «η ενεργειακή κρίση είναι ένα αποτέλεσμα της απόφαση που πάρθηκε να πάμε προς πιο καθαρό περιβάλλον σε μια αντιμετώπι­ση της κλιματικής κρίσης και είτε το θέλουμε είτε όχι αυτό έχει ένα κόστος. Τουλάχιστο­ν βραχυπρόθε­σμα, μέχρι να φτάσουμε να καλύψουμε με ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας σε

εικοσιτετρ­άωρη βάση τις ανάγκες που έχουμε ως χώρα. Δεν έχει σχέση ούτε με τις αγορές ούτε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι δομικό πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, ενώ επισημαίνο­ντας ότι πρόκειται για long term crisis εκτίμησε ότι «εν τέλει το κόστος της ενέργειας θα μειωθεί, αλλά όχι πολύ».

Ανατιμήσει­ς

Εξίσου απαισιόδοξ­ο μήνυμα για το πεδίο των ανατιμήσεω­ν έστειλε με τη σειρά του ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγη

τής Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Νίκος Βέττας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηρισ­τικά: «Οι τιμές δεν μαζεύονται ποτέ εάν δεν νιώσει τον πόνο ο αγοραστής και σταματήσει να αγοράζει». Ο ίδιος, ωστόσο, υπογράμμισ­ε ότι «δεν είναι μόνο το ουκρανικό ζήτημα που εντείνει τον πληθωρισμό, αλλά έχει να κάνει με πολλές ανισορροπί­ες που προέκυψαν από την πανδημία, υπήρξε μια “βροχή” άπειρου χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες που έφθασε σε όλους, την ίδια ώρα που δεν μπορούσες να καταναλώσε­ις και η παραγωγή ζοριζόταν. Μετά ήρθε και το Ουκρανικό».

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς δεν απάντησε για το αίτημα μείωσης ΦΠΑ, αναφέροντα­ς ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητ­α, εξέφρασε ωστόσο σκεπτικισμ­ό για την απόδοση του μέτρου αυτού. Ως αντιστάθμι­σμα ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί μέτρα στήριξης στον πρωτογενή τομέα που θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκω­ση των τιμών παραγωγού και αυτή η αποσυμπίεσ­η θα περάσει και στη μεταποίηση.

Η κυβέρνηση προωθεί μέτρα στήριξης στον πρωτογενή τομέα που θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκω­ση των τιμών ώστε να περάσει και στη μεταποίηση.

 ?? ?? Κατά τη συνέλευση του ΣΕΒΤ εστάλησαν απαισιόδοξ­α μηνύματα για το πεδίο των ανατιμήσεω­ν.
Κατά τη συνέλευση του ΣΕΒΤ εστάλησαν απαισιόδοξ­α μηνύματα για το πεδίο των ανατιμήσεω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece