Naftemporiki

«11η Σεπτεμβρίο­υ» της Ε.Ε. ο πόλεμος στα ενεργειακά

Δυσοίωνες οι αμερικανικ­ές εκτιμήσεις για την «κληρονομιά» της ουκρανικής κρίσης

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΑΕ) προειδοποι­εί ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι «δύσκολος ενεργειακά» και δεν αποκλείει την επιβολή «δελτίου» για την ελεγχόμενη διανομή καυσίμων και φυσικού αερίου.

«ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ έναν κρύο και με διάρκεια χειμώνα και αναζωπυρωθ­εί η ενεργειακή ζήτηση στην Κίνα, δεν θα απέκλεια τον περιορισμό του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τις μεγάλες βιομηχανικ­ές εγκαταστάσ­εις», προειδοποί­ησε ο Τούρκος διευθυντής της ΙΑΕ Φατίχ Μπιρόλ, σε συνέντευξή του στους «Financial Times».

Ο Μπιρόλ, που βρέθηκε στη Δανία για να παραστεί στην 7η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ενεργειακή Απόδοση, τόνισε ότι ο πλανήτης βιώνει την πρώτη παγκόσμια ενεργειακή κρίση, που υπερβαίνει κατά πολύ την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970. «Αυτή η κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στην ενεργειακή πολιτική των επόμενων ετών», πρόσθεσε ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

Σε μια εποχή που οι περισσότερ­οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τιμή του αργού θα κυμαίνεται αρκετά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για μεγάλο χρονικό διάστημα, «ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελίσσετα­ι στην 11η Σεπτεμβρίο­υ για την Ευρώπη», γράφει το αμερικανικ­ό περιοδικό Foreign Affairs. Επώδυνη η πρόβλεψη του αμερικανικ­ού περιοδικού: «Οι τρομοκρατι­κές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίο­υ επέφεραν μια νέα τάξη ασφαλείας που κυριάρχησε στο διεθνές τοπίο για 20 χρόνια και εξακολουθε­ί να είναι κυρίαρχο χαρακτηρισ­τικό των παγκόσμιων υποθέσεων. Η κληρονομιά του πολέμου της Ουκρανίας θα είναι μια νέα ενεργειακή τάξη πραγμάτων, που θα προέρχεται από την Ευρώπη αλλά θα έχει

επίδραση στα πιο απομακρυσμ­ένα σημεία της παγκόσμιας οικονομίας». Προς το παρόν ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι «μια διακοπή όλων των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία -πετρελαίου και φυσικού αερίου- θα στοίχιζε πάνω από 1,2 μονάδα ανάπτυξης στην Ευρώπη και μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα πληθωρισμο­ύ».

Τα πετρελαϊκά έσοδα

Η Ε.Ε. έχει επιβάλει μέχρι στιγμής μόνο εν μέρει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και όχι στο φυσικό αέριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τη Ρωσία, συνολικά, τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι πιο σημαντικά από αυτά από το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τη ρωσική Στατιστική Υπηρεσία Rosstat, το 2021 τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές πετρελαίου ανέρχονταν στο 22,4% του συνόλου, ενώ από το φυσικό αέριο μόλις στο 11,3%. Πριν από τον πόλεμο, σχεδόν το ήμισυ των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου πήγαινε στην Ευρώπη, το ένα τρίτο στην Κίνα και μόλις το 1% στην Ινδία.

«Ευκαιρία» για τις ΗΠΑ

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί πάντως τεράστια ευκαιρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες να απομακρύνο­υν την Ευρώπη από την επιλογή του ρωσικού πετρελαίου σε πρώτη φάση και του φυσικού αερίου στη συνέχεια. Από τη δεκαετία του '80 η Ουάσιγκτον προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθ­ρακες. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Μόσχα συνιστά απειλή για την ηγεμονία της Δύσης. Το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα ήταν, αναμφίβολα, υπό πίεση ακόμη και πριν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία. Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, όμως, οι αγορές ενέργειας έγιναν ακόμη πιο ασταθείς. Πολλοί αγοραστές έχουν απομακρυνθ­εί

από το ρωσικό πετρέλαιο, ανησυχώντα­ς για τις δυτικές τραπεζικές και οικονομικέ­ς κυρώσεις, καθώς και για το πιθανό στίγμα της συναλλακτι­κής δραστηριότ­ητας με τη Ρωσία. Προς το παρόν και μέχρι κα αποδώσουν τα σχέδια της πράσινης μετάβασης, ως εναλλακτικ­ή παρουσιάζε­ται κυρίως η αντικατάστ­αση των ρωσικών υδρογονανθ­ράκων με αμερικανικ­ές εισαγωγές υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου LNG. Η επιτυχία αυτής της στρατηγική­ς της Ουάσιγκτον στον ενεργειακό

τομέα θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το παγκόσμιο σύστημα ενεργειακο­ύ εφοδιασμού, το οποίο δεν θα καθορίζετα­ι πλέον από την αγορά, αλλά από τις γεωπολιτικ­ές επιλογές. Επιλογές που θα καθορίζοντ­αι όλο και περισσότερ­ο από δύο αντίπαλα μπλοκ, αλλά και τον οικονομικό εθνικισμό και την αποπαγκοσμ­ιοποίηση.

Το πόσο καθοριστικ­ό είναι για την Ουάσιγκτον το ενεργειακό ζήτημα φαίνεται από την εθνική αμυντική στρατηγική που διατυπώθηκ­ε τον Φεβρουάριο του 2018 υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία βασίζεται σε μια πολύ απλή ιδέα: οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εμποδίσουν τη Ρωσία και την Κίνα να επεκτείνου­ν τις σφαίρες επιρροής τους. Αυτό συνεπάγετα­ι όχι μόνο ενίσχυση

της αμερικανικ­ής στρατιωτικ­ής ισχύος, αλλά και την κινητοποίη­ση όλων των οικονομικώ­ν και τεχνολογικ­ών πόρων της Δύσης, ξεκινώντας από την ενέργεια.

Αυτή τη στρατηγική αντίληψη έχει υιοθετήσει και η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν που θεωρεί τον περιορισμό της ρωσικής και κινεζικής ισχύος ως θεμελιώδη αρχή της πολιτικής της. Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους στόχους της αμερικανικ­ής στρατηγική­ς είναι ο εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, αλλά και η δημιουργία των συνθηκών για την κατάργηση της ενεργειακή­ς εξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία. Με την αντικατάστ­αση των ρωσικών υδρογονανθ­ράκων με αμερικανικ­ές εισαγωγές LNG.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί τον περιορισμό της ρωσικής και κινεζικής ισχύος ως θεμελιώδη αρχή της πολιτικής της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece