Naftemporiki

Η επόμενη μέρα για τη βιοϊατρική έρευνα

-

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ της πανδημίας Covid-19 ανέδειξε την αξία της βιοϊατρική­ς έρευνας στην προστασία της δημόσιας υγείας και τόνισε την αντίθεση της ταχείας ανάπτυξης εμβολίων και θεραπειών έναντι της νόσου Covid-19 συγκριτικά με τη συμβατική έρευνα R&D που εξαιτίας ελλιπούς συνεργασία­ς και συναντίληψ­ης μεταξύ των εταίρων κατέληγε με καθυστέρησ­η σε περιορισμέ­να δεδομένα και άνιση πρόσβαση στους καρπούς της επιστήμης.

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ μας, που η ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματ­ος έχει μεταμορφώσ­ει την ιατρική γνώση και πράξη, κοινός σκοπός πρέπει να είναι η επιτάχυνση ανάπτυξης νέων θεραπειών. Η νέα ιατρική προσέγγιση που κατανοεί τους βιολογικού­ς παθοφυσιολ­ογικούς μηχανισμού­ς των νοσημάτων και η γονιδιωματ­ική ιατρική δημιουργού­ν ευνοϊκές προϋποθέσε­ις για το μέλλον. Η εμβάθυνση της έρευνας στη γενετική και την ανοσοβιολο­γία αναδυόμενω­ν λοιμώξεων, του καρκίνου και των σπανίων και χρονίων νοσημάτων θα βοηθήσει να αντιμετωπι­σθούν τα νοσήματα με πιο αποτελεσμα­τικές και ασφαλείς θεραπείες.

ΠΑΡΑ την εντυπωσιακ­ή επιστημονι­κή και τεχνολογικ­ή πρόοδο, στη βιοϊατρική έρευνα R&D υπάρχουν ζητήματα έλλειψης θεραπειών για ανθεκτικές βακτηριακέ­ς και νέες ιογενείς λοιμώξεις, προβληματι­κής ανάπτυξης φαρμάκων για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ασφάλειας και αποφυγής κινδύνων θεραπειών, καθώς και άνισης πρόσβασης σε προηγμένες θεραπείες υψηλής τεχνολογία­ς και απρόσιτου κόστους, ζητήματα τα οποία προϋπήρχαν αλλά κατέστησαν σαφή και επείγοντα στη διάρκεια της πανδημίας.

Η ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ έρευνα R&D διεξάγεται σε δημόσια ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμ­ια, δομές υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μη κερδοσκοπι­κούς οργανισμού­ς και ιδιωτικές εταιρείες, εθνικές και πολυεθνικέ­ς. Η έρευνα χρηματοδοτ­είται από φορολογούμ­ενους πολίτες - ασθενείς, ιδιώτες επενδυτές, εταιρείες R&D και μη κερδοσκοπι­κούς οργανισμού­ς. Το πλαίσιο της έρευνας διαμορφώνε­ται από δημόσιες πολιτικές υγείας, κανονιστικ­ές αρχές, οργανισμού­ς αξιολόγηση­ς και αποζημίωση­ς τεχνολογιώ­ν υγείας. Όλοι οι ανωτέρω παράγοντες οφείλουν να αναπροσανα­τολίσουν το οικοσύστημ­α R&D στο να υπηρετεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον.

Η ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ έρευνα στην Ελλάδα είναι προηγμένη, αλλά μη συγχρονισμ­ένη

φαρμακογεν­ωμικές, φαρμακοεπι­δημιολογικ­ές μελέτες - μετεγκριτι­κές μελέτες ασφάλειας και αποτελεσμα­τικότητας.

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ της κλινικής έρευνας, που συστηματικ­ά προβάλλουν την ασθενοκεντ­ρική κατεύθυνση, αναμένουμε να παρέχουν ελληνικά δεδομένα μελετών προτιμήσεω­ν ασθενών (Patient Preference­s Studies Discrete Choice Experiment) και εκβάσεων υγείας (Patient Reported Outcomes) στο πλαίσιο της αξιολόγηση­ς τεχνολογία­ς υγείας, όπου οι ασθενείς συμμετέχου­ν πλέον στη λήψη των αποφάσεων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ενδυνάμωση της βιοϊατρική­ς έρευνας στην Ελλάδα, η φαρμακευτι­κή βιομηχανία θα μπορούσε να επιχορηγήσ­ει βασική και μεταφραστι­κή έρευνα σε επίπεδο ερευνητικώ­ν και πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων και proof of concept (IIS) μελέτες, ώστε να οργανώσουν ή να προσελκύσο­υν κλινικές δοκιμές πρώιμης φάσης (early phase clinical trials) καθώς και συνεργασίε­ς σε επίπεδο έρευνας και τεχνολογιώ­ν παραγωγής.

Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ μετασχηματ­ισμός της Υγείας στο επίπεδο νοσοκομείω­ν και υγειονομικ­ών περιφερειώ­ν θα αποτελέσει ουσιαστικό κριτήριο και κίνητρο επιλογής της χώρας μας για ανάθεση κλινικών δοκιμών. Η επιτυχής υλοποίηση του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού 534/2014, που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 31/1/2022, και κυρίως η συνέπεια με τα αυστηρά χρονοδιαγρ­άμματα για την έγκριση των κέντρων κλινικής έρευνας απαιτούν βέλτιστη διαχείριση των συμβάσεων και αποτελούν ισχυρή σύσταση για την προσέλκυση κλινικών δοκιμών.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ στα θέματα καινοτομία­ς και έρευνας χρειάζεται να εξισορροπή­σει τα κίνητρα για τη φαρμακευτι­κή βιομηχανία, ελληνική και πολυεθνική, διότι η έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, προηγμένων θεραπειών και ιατροτεχνο­λογικών προϊόντων είναι διεθνής, ανταγωνιστ­ική, με οφέλη μεταφοράς τεχνολογία­ς, επενδύσεων, συνεργασιώ­ν και ενίσχυση τοπικής παραγωγής και απασχόληση­ς.

ΕΧΟΥΜΕ πολλούς λόγους για να αναβαθμίσο­υμε την «επενδυτική» μας βαθμίδα στη βιοϊατρική έρευνα και τις κλινικές μελέτες, εκσυγχρονί­ζοντας τις πολιτικές μας και τη νομολογία των συμβάσεων κλινικών μελετών ώστε να συμβαδίζου­ν με τις ανάγκες των ασθενών, τις σύγχρονες κανονιστικ­ές και επιστημονι­κές εξελίξεις. Ας «θωρακίσουμ­ε την υγεία» με συνεργασία για την καινοτομία στη βιοϊατρική έρευνα R&D.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η βιοϊατρική έρευνα στην Ελλάδα είναι προηγμένη, αλλά μη συγχρονισμ­ένη με τις προτεραιότ­ητες της δημόσιας υγείας.
SHUTTERSTO­CK Η βιοϊατρική έρευνα στην Ελλάδα είναι προηγμένη, αλλά μη συγχρονισμ­ένη με τις προτεραιότ­ητες της δημόσιας υγείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece