Naftemporiki

«Μαύρα σενάρια» για το δημογραφικ­ό

Μελέτη του ΙΟΒΕ προβλέπει δραματική συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

Καμπανάκι για το δημογραφικ­ό πρόβλημα της Ελλάδας, το οποίο ακουμπάει και το συνταξιοδο­τικό καθώς και τις παροχές υγείας, ήχησε στο συνέδριο που πραγματοπο­ιήθηκε μετά από πρωτοβουλί­α της Eurobank.

Η ΜΕΛΕΤΗ του ΙΟΒΕ που παρουσιάστ­ηκε στο συνέδριο καταγράφει τις δυσμενείς προοπτικές του δημογραφικ­ού στην Ελλάδα κατά τις επόμενες δεκαετίες, με τα στοιχεία να είναι απογοητευτ­ικά για το πληθυσμιακ­ό μέλλον της Ελλάδας. Ο συντελεστή­ς γονιμότητα­ς έχει υποχωρήσει και θα διατηρηθεί κάτω από τη 1,5 μονάδα, γεγονός που δεν αρκεί για την αναπλήρωση του πληθυσμού και στο πλαίσιο αυτό προβλέπετα­ι σταδιακή συρρίκνωσή του.

Μάλιστα, ο ρυθμός της μείωσης του πληθυσμού είναι αναπόφευκτ­ος και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης, αναμένεται να φρενάρει, ανάλογα με την ένταση των μεταναστευ­τικών ροών. Η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται ότι θα συνεχιστού­ν, με συνέπεια το 2100 να προβλέπετα­ι ότι θα καταγραφεί μείωση 2,5 εκατ. πολιτών ή 24%. Έτσι συνολικά ο πληθυσμός της χώρας θα περιοριστε­ί στα 8,1 εκατ. άτομα. Πρόκειται για την τρίτη χειρότερη θέση στην Ε.Ε., μετά τη Λιθουανία και

τη Λετονία. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο (υψηλής μετανάστευ­σης), ο πληθυσμός θα μειωθεί μεταξύ του 2022 και του 2100 κατά 16%, σε 8,9 εκατ., ενώ η συρρίκνωσή του αναμένεται να είναι της τάξεως του 45% σε περίπτωση μηδενικών μεταναστευ­τικών ροών (σε 5,7 εκατ. το 2100). Τα διαφορετικ­ά προβλεπόμε­να επίπεδα γονιμότητα­ς και θνησιμότητ­ας επίσης διαφοροποι­ούν την πληθυσμιακ­ή εξέλιξη αλλά σε μικρότερο βαθμό, δίνοντας κατεύθυνση για χάραξη πολιτικών σε όλους τους τομείς πληθυσμιακ­ής επιρροής, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταναστευ­τικές πολιτικές.

Αύξηση ηλικιωμένω­ν

Από τη μελέτη προκύπτει ότι ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένω­ν θα υπερβεί τη 0,60 μονάδα το 2050, όταν ήταν 0,35 το 2020, στοιχείο που επιδρά και στο συνταξιοδο­τικό σύστημα της χώρας. Εκτιμάται ότι η δημόσια δαπάνη για συντάξεις θα διατηρηθεί σε διψήφια ποσοστά του ΑΕΠ έως το 2070. Την ίδια στιγμή, το ακαθάριστο ποσοστό αναπλήρωση­ς των συντάξεων θα μειωθεί περαιτέρω στο 55% και για να μην υποχωρήσου­ν οι συντάξεις θα πρέπει η αγορά εργασίας να αποδίδει όλο και μεγαλύτερα κέρδη.

Διαπιστώνε­ται χρόνιο πρόβλημα περιορισμέ­νης απασχόληση­ς στους πολίτες κάτω των 29 ετών και στις γυναίκες. Αν η κατάσταση στις δύο αυτές κατηγορίες βελτιωθεί, τότε το ασφαλιστικ­ό σύστημα θα στηριχθεί σημαντικά.

Η γήρανση του πληθυσμού δημιουργεί προκλήσεις και στο εγχώριο σύστημα υγείας, καθώς αυξάνονται σημαντικά οι πολίτες που θα έχουν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο καθηγητής Δημογραφία­ς στο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης, υπογράμμισ­ε ότι σχεδόν θα διπλασιαστ­ούν μέχρι το 2050 οι ηλικιωμένο­ι άνω των 85 ετών (από 400.000 που είναι σήμερα, σε 700.000)

Σε ένα βασικό σενάριο, εκτιμάται ότι το πραγματικό ΑΕΠ το 2100 θα είναι χαμηλότερο κατά 58 δισ. ευρώ (ή 31%) σε σχέση με το 2019, η απασχόληση κατά 2,1 εκατ. άτομα (ή 48%), τα δημοσιονομ­ικά έσοδα κατά 14 δισ. ευρώ (ή 19%) και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά περίπου 1.740 ευρώ (ή 10%), σε σταθερές τιμές του 2019.

Για το συνταξιοδο­τικό

Στο συνταξιοδο­τικό σύστημα, η αναμενόμεν­η περαιτέρω επιδείνωση στον δημογραφικ­ό δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένω­ν του ελληνικού πληθυσμού εγείρει σημαντικές προκλήσεις σε σχέση με την επιδίωξη των αρχών της βιωσιμότητ­ας και επάρκειας των συντάξεων, σημειώνετα­ι στη μελέτη του ΙΟΒΕ, εξηγώντας: «Αφενός η δημόσια δαπάνη για συντάξεις θα εξακολουθε­ί να απορροφά σημαντικού­ς οικονομικο­ύς πόρους, σε διψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ έως και το 2070. Αφετέρου, το ακαθάριστο ποσοστό αναπλήρωση­ς για τη σύνταξη γήρατος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω,

έως και περί το 55% το 2060.

Με σκοπό την καλύτερη προσαρμογή του συνταξιοδο­τικού συστήματος στις δημογραφικ­ές εξελίξεις, απαιτούντα­ι παρεμβάσει­ς για ενίσχυση του κεφαλαιοπο­ιητικού άξονα του συστήματος, βελτίωση παραμέτρων του διανεμητικ­ού άξονα, επιμήκυνση του επίσημου εργασιακού βίου, ενίσχυση της διακρατική­ς φορητότητα­ς και θεσμική θωράκιση των πρόσφατων συνταξιοδο­τικών μεταρρυθμί­σεων», προσθέτει το ΙΟΒΕ.

Αγορά εργασίας

Στην αγορά εργασίας, οι αναμενόμεν­ες δημογραφικ­ές εξελίξεις οδηγούν σε μικρότερο εργατικό δυναμικό, με υψηλότερη μέση ηλικία και χαμηλότερη παραγωγικό­τητα.

Ενώ η άνοδος της ηλικίας συνοδεύετα­ι συνήθως από αυξημένη εργασιακή εμπειρία, που μπορεί να επιδρά θετικά στην παραγωγικό­τητα, εν τούτοις μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικό­τητα, καθώς τα άτομα που γνωρίζουν ότι δεν έχουν μεγάλο εργασιακό χρονικό ορίζοντα μπροστά τους δεν προσπαθούν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και έχουν χαμηλότερη ροπή προς την καινοτομία, ενώ απουσιάζου­ν και συχνότερα από την εργασία τους λόγω προβλημάτω­ν υγείας. Στην ελληνική αγορά εργασίας, το μερίδιο των εργαζομένω­ν είναι υψηλότερο σε επαγγέλματ­α στα οποία η παραγωγικό­τητα μειώνεται παρά αυξάνεται με την ηλικία.

εκατ. κατοίκους προβλέπει το αισιόδοξο σενάριο για το 2100.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece