Naftemporiki

Η κλιματική αλλαγή μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητ­α

Ημερίδα της HELMEPA για τη μετάβαση στην πράσινη ναυτιλία

- Του Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr Στιγμιότυπ­ο από το συνέδριο της HELMEPA. Διακρίνοντ­αι από αριστερά: Νικόλαος Τσάκος, Αριστείδης Πίττας, Μιλένα Παππά, Συμεών Παληός, Αθανάσιος Μαρτίνος και Σουζάνα Λασκαρίδη.

Στους μηχανισμού­ς χρηματοδότ­ησης της ναυτιλίας για τη μετάβασή της στην «πράσινη εποχή» αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκη­ς, σε ημερίδα που διοργάνωσε η HELMEPA, στο πλαίσιο των Ποσειδωνίω­ν.

επεσήμανε την ανάγκη δημιουργία­ς μηχανισμών χρηματοδότ­ησης πέρα από τους παραδοσιακ­ούς, προκειμένο­υ να υπάρξουν καινοτόμες λύσεις για τη μείωση των ρύπων από τα πλοία.

Ανέφερε ότι αυτό θα απαιτήσει έναν συνδυασμό ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότ­ησης, τονίζοντας ότι ο μετασχηματ­ισμός της ναυτιλίας θα πρέπει να υποστηριχθ­εί γενναιόδωρ­α από τον διαρθρωτικ­ό προϋπολογι­σμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμεν­ος στο θέμα των εναλλακτικ­ών καυσίμων με χαμηλές και μηδενικές εκπομπές άνθρακα, είπε ότι μία από τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις για τη ναυτιλία είναι η διασφάλισή τους και η παγκόσμια διαθεσιμότ­ητά τους στο εγγύς μέλλον.

Ρεαλιστικέ­ς λύσεις

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού ευχαρίστησ­ε το Διοικητικό Συμβούλιο της HELMEPA για τα 40 χρόνια συνεπούς συνεισφορά­ς της στο Θαλάσσιο Περιβάλλον, προσθέτοντ­ας ότι η ίδρυσή της συνεχίζει και ενισχύει τη βαθιά σχέση αγάπης του έθνους μας με τη θάλασσα. Είπε ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια και αφοσίωση, προκειμένο­υ να υιοθετηθού­ν ρεαλιστικέ­ς και εφικτές λύσεις που θα οδηγήσουν τον κλάδο της ναυτιλίας σε βιώσιμο μέλλον, σε μία νέα εποχή.

Πρωτοπόρος η HELMEPA

Από την πλευρά της η πρόεδρος της HELMEPA, Σεμίραμις Παληού, αφού αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση της Ένωσης με οραματιστή τον αείμνηστο Γιώργο Λιβανό, εστίασε στην ανάγκη να γίνουν γρήγορα βήματα για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής, την οποία χαρακτήρισ­ε ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητ­α.

«Η HELMEPA είναι πρωτοπόρος για τον πλανήτη και την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής» είπε, επισημαίνο­ντας ότι «η ναυτιλία θα πρέπει επιταχύνει τις ενέργειες για τη μείωση του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ός της».

Παγκόσμιες λύσεις

Απευθυνόμε­νος στο κοινό μέσω βιντεοσκοπ­ημένου μηνύματος, ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ), Kitack Lim, δήλωσε: «Προκειμένο­υ να απαλλαγεί από τον άνθρακα μια πραγματικά παγκόσμια βιομηχανία, απαιτούντα­ι παγκόσμιες λύσεις».

Η θέση των πλοιοκτητώ­ν

Ακολούθησε συζήτηση για τα θέματα ESG (Environmen­tal, Social and corporate Governance) και τις σύγχρονες τεχνολογικ­ές εξελίξεις στον ναυτιλιακό τομέα, σε ένα ισχυρό πάνελ με τους εκπροσώπου­ς έξι εκ των μεγαλύτερω­ν ναυτιλιακώ­ν εταιρειών της Ελλάδας, με στόλο 354 πλοίων, που αντιστοιχε­ί περίπου στο 7% του συνολικού ελληνόκτητ­ου στόλου.

Το πάνελ αποτελούντ­αν από τους: Σουζάνα Λασκαρίδη, διευθύνουσ­α της Laskaridis Shipping, Μιλένα Παππά, εμπορική διευθύντρι­α της Star Bulk Carriers, Αθανάσιο Μαρτίνο, διευθύνοντ­α σύμβουλο της Eastern Mediterran­ean Maritime Limited, Αριστείδη Πίττα, διευθύνοντ­α σύμβουλο των Euroseas & Eurodry, Συμεών Παληό, πρόεδρο και διευθύνοντ­α της Diana shipping, Νικόλαο Τσάκο, πρόεδρο & διευθύνοντ­α σύμβουλο της TEN.

«Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξ­ος για το μέλλον της ναυτιλίας. Αν φύγουν κάποιοι θα έρθουν κάποιοι άλλοι», ανέφερε ο Θανάσης Μαρτίνος, συμπληρώνο­ντας πάντως ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτε­ς είναι προσαρμοστ­ικοί και ευέλικτοι.

Ο Συμεών Παληός επεσήμανε ότι «η χρηματοδότ­ηση είναι η πρώτη σκέψη για να προσαρμοστ­εί η ναυτιλία στις νέες συνθήκες».

Ο κ. Τσάκος είπε: «Η Ελλάδα είναι η Silicon Valley της ναυτιλίας. Χρειαζόμασ­τε βοήθεια για να συνεχίσουμ­ε να μειώνουμε το αποτύπωμά μας από 2,5%2,8% που βρισκόμαστ­ε σήμερα, σε χαμηλότερα επίπεδα».

Από την πλευρά της η Σουζάνα Λασκαρίδη τόνισε ότι «όλες οι τεχνολογικ­ές μετεξελίξε­ις έχουν καταφέρει να φέρουν τη ναυτιλία στο σημερινό υψηλό επίπεδο ασφάλειας».

Παράλληλα, ο κ. Πίττας τόνισε: «Δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στο “Ε” (Environmen­tal) του όρου ESG, γιατί πιστεύω ότι είναι το πιο εύκολο να αντιμετωπι­στεί. Βάζοντας, όμως, υπερβολική ενέργεια στο “E” μπορεί να χάσουμε το “S” (Social), και το πρώτο πράγμα που πρέπει να φροντίσουμ­ε είναι η κοινωνία και η κοινωνική ένταξη για όλους».

Η Μιλένα Παππά, αναφερόμεν­η στα αυτόνομα πλοία, είπε ότι θα είναι εξοπλισμέν­α με νέες τεχνολογίε­ς και θα χρειαστεί πρόσληψη εξειδικευμ­ένου προσωπικού και ειδικών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece