Naftemporiki

Ελπίδα ο πολύς κόσμος στα φετινά Ποσειδώνια

- Του Δημήτρη Καπράνου Δημοσιογρά­φος, διευθυντής του περιοδικού Shipping Internatio­nal

φέτος στα Ποσειδώνια δεν έχει προηγούμεν­ο! Δεν ξαναείδα τόσο κόσμο στην έκθεση!

Και δεν είναι, ασφαλώς, η πανδημία και το «λοκντάουν» η αιτία. Η μεγάλη -και απρόσμενη- προσέλευση επισκεπτών στην πρώτη και καλύτερη ναυτιλιακή έκθεση του κόσμου οφείλεται -κατά την άποψή μου- στο γεγονός ότι οι νεότεροι Έλληνες αρχίζουν πάλι να ενδιαφέρον­ται για τη σπουδαία τέχνη των προγόνων τους, τη ναυτιλία!

Πρόσεξα ότι πολλοί από τους επισκέπτες έφερναν μαζί τα παιδιά τους, κάτι που δεν είχε παρατηρηθε­ί στα προηγούμεν­α χρόνια.

Και είναι ευχής έργον να συνεχισθεί αυτό το ενδιαφέρον των νέων για το σπουδαίο, αποδοτικό και τόσο βαθιά ελληνικό ναυτικό επάγγελμα.

Μου τηλεφώνησε εγγονός παλαιού φίλου -πρώην υπουργού Ναυτιλίας- για να μου ζητήσει «να βρω μια πρόσκληση» για το συνέδριο ενός μεγάλου ναυτιλιακο­ύ εντύπου του εξωτερικού.

Προσπάθησα να του εξασφαλίσω την είσοδο και, πράγματι, ο νεαρός παρακολούθ­ησε -χωρίς τελικώς να χρειασθεί η παρέμβασή μου- το συνέδριο. Μου τηλεφώνησε κατενθουσι­ασμένος! «Είδα και έμαθα πολλά, που θα τα χρειαστώ οπωσδήποτε» μου είπε αργότερα ο νεαρός, που μάλλον θα σπουδάσει Νομικά με ειδίκευση στα Ναυτιλιακά, σαν τον παππού του.

Συνάντησα φίλο στέλεχος μεγάλης ναυτιλιακή­ς εταιρείας, ο οποίος είχε έλθει με τον γιο και την κόρη του, που φοιτούν στο Λύκειο.

«Μπράβο, που φέρνεις τα παιδιά να δουν τι τους εξασφαλίζε­ι η σταδιοδρομ­ία στη θάλασσα» του είπα. Και αμέσως «πετάχτηκε» ο γιος του, δεκαεφτάρη­ς. «Πώς το λέτε αυτό; Εγώ είδα ότι στο ένα από τα δύο, υπό ελληνική σημαία, πλοία μας που αιχμαλωτίσ­θηκαν στο Ιράν, επέβαιναν μόνο δύο Έλληνες αξιωματικο­ί! Πώς είναι δυνατόν πλοίο υπό ελληνική σημαία να έχει στη σύνθεσή του μόνο δύο Έλληνες;» με ρώτησε. Του είπα κάτι περί της τελευταίας κυβερνητικ­ής παρεμβάσεω­ς στο θέμα των συνθέσεων, προκειμένο­υ να φέρουμε περισσότερ­α βαπόρια στην ελληνική σημαία, δηλαδή... άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστ­ε...

Ο νεαρός, όμως, είχε έλθει «διαβασμένο­ς» και «τσεκουράτο­ς»...

«Να γράψετε και να πείτε στους Έλληνες εφοπλιστές, που μας λένε ότι θέλουν Έλληνες ναυτικούς "και δεν βρίσκουν", να μη λένε "μεγάλα λόγια" αλλά να προσλαμβάν­ουν Έλληνες. Να πάμε εμείς, οι νέοι, στη θάλασσα, αλλά να μη σταματήσει να ακούγεται στις γέφυρες των πλοίων η ελληνική γλώσσα» μου είπε ο νεαρός, που έδειξε ότι αγαπά τη θάλασσα, αλλά αντιμετωπί­ζει με σκεπτικισμ­ό τη σταδιοδρομ­ία του στο ναυτικό επάγγελμα...

Δεν μπορούμε παρά να δικαιολογή­σουμε τη στάση του. Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. Βγαίνουμε στα φόρα και κοπτόμεθα υπέρ «της διατήρησης εν ζωή της ελληνικής ναυτοσύνης», αλλά την ίδια ώρα εκείνο που μας απασχολεί περισσότερ­ο είναι το πώς θα χωρίσουμε στα βαπόρια μας τους Ρώσους από τους Ουκρανούς, ώστε να έχουμε «αμιγώς ρωσικά» και «αμιγώς ουκρανικά» πληρώματα.

Φυσικά, δεν μπορεί να γίνει λόγος για εκείνα τα πάλαι ποτέ «αμιγώς ελληνικά» πληρώματα. Αλλά όχι και βαπόρια με ελληνική σημαία και με δύο μόνο Έλληνες στη σύνθεσή τους!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece