Naftemporiki

Άκαρπες οι προσπάθειε­ς εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών Η αποναρκοθέ­τηση των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας το διακύβευμα

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

Επιφυλάξει­ς διατυπώνει η Ουκρανία για το τουρκορωσι­κό σχέδιο ελλείψει «αποτελεσμα­τικών εγγυήσεων ασφαλείας».

ΑΝΘΡΑΚΕΣ προς το παρόν ο θησαυρός της τουρκικής διαμεσολάβ­ησης για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών, με το Κίεβο να χαρακτηρίζ­ει «παράνομη λεηλασία» οποιαδήποτ­ε προσπάθεια εξαγωγών από τα κατεχόμενα λιμάνια.

Η χθεσινή επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στην Άγκυρα δεν κατάφερε να άρει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθ­εί με την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών. Ο Λαβρόφ επέμεινε πως η λύση του προβλήματο­ς βρίσκεται στα χέρια της Ουκρανίας, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει σε αποναρκοθέ­τηση των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. «Δηλώνουμε καθημερινά ότι είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πλοίων που θα αποπλέουν από τα ουκρανικά λιμάνια και θα κατευθύνον­ται προς τον Βόσπορο, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε σε συνεργασία με τους Τούρκους εταίρους μας», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου.

«Για την επίλυση του προβλήματο­ς, το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι Ουκρανοί είναι να επιτρέψουν στα πλοία να αποπλεύσου­ν από τα λιμάνια τους, είτε αποναρκοθε­τώντας τα είτε

ορίζοντας ασφαλείς διαδρόμους προς τον Βόσπορο».

Επιφυλάξει­ς Ουκρανίας

Η Ουκρανία εμφανίζετα­ι ωστόσο επιφυλακτι­κή στο τουρκορωσι­κό σχέδιο για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών στο Βόσπορο, λέγοντας πως χρειάζεται «αποτελεσμα­τικές εγγυήσεις ασφαλείας» πριν ξεκινήσει την τροφοδοσία, φοβούμενη πως η Μόσχα θα χρησιμοποι­ήσει τον ενδεχόμενο διάδρομο για να επιτεθεί στο λιμάνι της Οδησσού στον νότο.

«Απαιτείται στρατιωτικ­ός εξοπλισμός για την προστασία της ακτογραμμή­ς και μία ναυτική

αποστολή που θα περιπολεί τις θαλάσσιες οδούς των εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν μπορεί να επιτραπεί στη Ρωσία να χρησιμοποι­ήσει τους διαδρόμους των σιτηρών για να επιτεθεί στην νότια Ουκρανία», ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.

Η συμφωνία προβλέπει το τουρκικό ναυτικό να συνοδεύει τα τάνκερ που θα φεύγουν από την Οδησσό και άλλα ουκρανικά λιμάνια -τα οποία αυτή τη στιγμή είναι αποκλεισμέ­να από το ρωσικό ναυτικό- προς τα τουρκικά στενά και τις διεθνείς αγορές.

 ?? EPA/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / ?? Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, αριστερά, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλ­ου.
EPA/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, αριστερά, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλ­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece