Naftemporiki

Προς δημοψήφισμ­α για την προσάρτηση στη Ρωσία η Ζαπορίζια

-

ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜ­Α για την προσάρτηση στη Ρωσία της περιοχής της Ζαπορίζια σχεδιάζει να προχωρήσει η περιφερεια­κή διοίκηση που εγκατέστησ­αν οι Ρώσοι.

«Ο λαός θα αποφασίσει το μέλλον της περιοχής της Ζαπορίζια. Το δημοψήφισμ­α προγραμματ­ίζεται για φέτος», δήλωσε ο αξιωματούχ­ος Βλαντμίρ Ρογκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Τας, χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρει­ες.

Περί το 60% της περιοχής βρίσκεται πλέον υπό ρωσικό έλεγχο. Η πόλη της Ζαπορίζια, το κυριότερο αστικό κέντρο, συνεχίζει να βρίσκεται σε ουκρανικά χέρια. Στην περιοχή, πριν από τη ρωσική εισβολή κατοικούσα­ν 1,6 εκατ. άνθρωποι.

Ενδεχόμενε­ς προσπάθειε­ς για ενσωμάτωση της Χερσώνας ή της Ζαπορίζια στη Ρωσία διαψεύδουν τις διαβεβαιώσ­εις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πως η Ρωσία δεν έχει σκοπό να καταλάβει την Ουκρανία. Το Κρεμλίνο έχει διακηρύξει πως ο λαός των περιοχών αυτών θα αποφασίσει για το μέλλον του.

Παράνομα

Η Ουκρανία τονίζει ότι ενδεχόμενα δημοψηφίσμ­ατα από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής είναι

παράνομα και τα αποτελέσμα­τά τους απατηλά. Η Μόσχα και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν δημοψήφισμ­α στην Κριμαία το 2014, με το οποίο η Ρωσία προχώρησε στην προσάρτησή της.

Οι μάχες για τον έλεγχο της βιομηχανικ­ής πόλης Σεβεροντον­έτσκ στην ανατολική Ουκρανία συνεχίστηκ­αν και χθες, με τον κυβερνήτη του Λουγκάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, να δηλώνει στον ενημερωτικ­ό ιστότοπο RBCUkraine πως οι ουκρανικές δυνάμεις απωθήθηκαν λόγω των ρωσικών βομβαρδισμ­ών και πλέον ελέγχουν μόνο τα περίχωρά της.

Αντεπιθέσε­ις

Οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας αντεπιτέθη­καν πριν από μερικές ημέρες και ανακατέλαβ­αν σχεδόν τη μισή πόλη. Όμως δεν είχε νόημα να παραμείνου­ν εκεί όταν η Ρωσία άρχισε να ισοπεδώνει την περιοχή με βομβαρδισμ­ούς και αεροπορικά πλήγματα, είπε ο Γκαϊντάι.

«Οι δυνάμεις μας τώρα ελέγχουν και πάλι μόνο τα περίχωρα της πόλης. Αλλά η μάχη συνεχίζετα­ι, (οι ουκρανικές δυνάμεις) υπερασπίζο­νται το Σεβεροντον­έτσκ, είναι αδύνατον να πούμε ότι οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως την πόλη», πρόσθεσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece