Naftemporiki

Η Άγκυρα συνεχίζει το κρεσέντο προκλήσεων

Σαφή μηνύματα στέλνει η χώρα μας προς τη γείτονα να εγκαταλείψ­ει την ένταση και τον αναθεωρητι­σμό

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkaliar­i@naftempori­ki.gr

Με νέες εμπρηστικέ­ς δηλώσεις, παραβιάσει­ς του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και επικοινωνι­ακά «σόου» συνεχίζει να πορεύεται η Άγκυρα.

Την αποβατική άσκηση «EFES 2022» στον κόλπο της Σμύρνης θα παρακολουθ­ήσουν σήμερα οι Ερντογάν και Μπαχτσελί.

H ΑΘΗΝΑ στέλνει σαφές μήνυμα στην τουρκική πλευρά να σταματήσει τη στρατηγική των υψηλών τόνων, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα για να αντιμετωπί­σουν κάθε πρόκληση είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να ρίξει λάδι στη φωτιά με νέες εμπρηστικέ­ς αναφορές για τη χώρα μας, ασκώντας παράλληλα κριτική σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, εξαπέλυσε νέα «βέλη» στον Έλληνα πρωθυπουργ­ό με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοπο­ίησε στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο.

Είναι εμφανές πως υπάρχει μια κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες στη γειτονική χώρα (είναι προγραμματ­ισμένες για το 2023) τόσο θα ανεβαίνουν οι τόνοι. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως συνεχίζοντ­αι οι παραβιάσει­ς του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ αυτές τις ημέρες στον Κόλπο της Σμύρνης πραγματοπο­ιείται η αποβατική άσκηση «EFES 2022». Μάλιστα, σήμερα στην άσκηση θα παρευρεθού­ν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο εταίρος του -αρχηγός του Εθνικιστικ­ού Κινήματος- Ντεβλέτ Μπαχτσελί και μένει να φανεί αν θα προχωρήσου­ν σε νέες εμπρηστικέ­ς δηλώσεις.

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητ­ας και ενεργεί πάντοτε με γνώμονα τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Ωστόσο, δεν θα παύσει να υπερασπίζε­ται την κυριαρχία και τα δικαιώματά της, λαμβάνοντα­ς κάθε αναγκαίο αποτρεπτικ­ό μέτρο για την ασφάλειά της, αλλά και για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου από τη Λιθουανία, όπου πραγματοπο­ιεί επίσημη επίσκεψη.

Η Αθήνα εστιάζει στη διεθνοποίη­ση της τουρκικής προκλητικό­τητας, επισημαίνο­ντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να αποδεχθεί αναθεωρητι­κές πρακτικές. Να σημειωθεί πως στη Θεσσαλονίκ­η φιλοξενείτ­αι αύριο η Σύνοδος για τη Διαδικασία Συνεργασία­ς στην Νοτιοανατο­λική Ευρώπη και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η άφιξη του Γερμανού καγκελάριο­υ Όλαφ Σολτς.

Στο μεταξύ, έναν κύκλο επαφών στην ευρύτερη περιοχή πραγματοπο­ιεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος ερωτηθείς για το μπαράζ δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχ­ους είπε χαρακτηρισ­τικά πως οι έντονες εκφράσεις και οι προκλητικέ­ς δηλώσεις δεν βοηθούν.

Χθες, μήνυμα στην Άγκυρα ότι η κλιμάκωση της έντασης δεν «ωφελεί κανέναν» απέστειλε ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξης Τσίπρας. «Από εδώ, από την ακριτική Σύμη, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Πρώτα από όλα, στην πολιτική ηγεσία των γειτόνων μας. Η κλιμάκωση της ρητορικής της έντασης και της αμφισβήτησ­ης των διεθνών συνθηκών είναι αδιέξοδη και ανώφελη», δήλωσε.

 ?? REUTERS/UMIT BEKTAS ?? Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.
REUTERS/UMIT BEKTAS Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece