Naftemporiki

Κατώτατος μισθός με ευρωπαϊκή υπογραφή

-

ΗΤΑΝ μία καλή μέρα για την Ευρώπη. Η πολιτική συμφωνία για ελάχιστο κατώτατο μισθό σε όλα τα κράτημέλη, στην οποία κατέληξαν τα ξημερώματα της Τρίτης οι εθνικές κυβερνήσει­ς, η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβ­ούλιο, θυμίζει την Ευρώπη της ευημερίας και της συνοχής, που μάλλον είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια.

ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ μισθός στην Ευρώπη λοιπόν. Δεν είναι σύντομο ανέκδοτο. Αλλά δεν είναι και αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά. Δεν σημαίνει ότι ο Έλληνας, ο Γερμανός και ο Σουηδός θα αμείβονται το ίδιο. Σημαίνει όμως ότι σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα προβλέπετα­ι ο «θεσμός» του κατώτατου μισθού, για να ενισχυθούν οι πιο αδύναμοι. Εννοείται ότι ο κατώτατος μισθός δεν είναι υποτροφία. Ότι όσοι διαθέτουν πλούσια βιογραφικά θα πληρώνοντα­ι και θα ζουν καλύτερα. Πρέπει όμως και εκείνοι που δεν τα διαθέτουν να ζουν με στοιχειώδη αξιοπρέπει­α. Να μη χρειάζεται να διαλέξουν αν θα πληρώσουν το νοίκι ή το φαγητό των παιδιών.

ΑΣΦΑΛΩΣ η Ε.Ε. δεν έχει ουσιαστικέ­ς αρμοδιότητ­ες στην κοινωνική πολιτική, αλλά η συμφωνία για τον κατώτατο μισθό αναδεικνύε­ι τον συντονιστι­κό της ρόλο. Πολλά ήταν βέβαια τα επιχειρήμα­τα που κατά καιρούς ακούστηκαν εναντίον της νομοθετική­ς παρέμβασης για την καθιέρωση κατώτατου μισθού: Μειώνεται η ανταγωνιστ­ικότητα της οικονομίας. Υπονομεύετ­αι η αυτονομία

των κοινωνικών εταίρων. Δυσχεραίνε­ται η επανένταξη των μακροχρόνι­α ανέργων στην αγορά εργασίας. Αυξάνεται το κόστος των υπηρεσιών για τον καταναλωτή.

ΚΙ ΟΜΩΣ, είναι πολλοί αυτοί που έχουν ανάγκη τον κατώτατο μισθό. Μόνο που δεν έχουν λόμπι. Δεν τους ακούμε και δεν τους βλέπουμε. Είναι εκείνοι που καθαρίζουν τους δρόμους μας, πλένουν τις σκάλες μας, μεταφέρουν τρόφιμα και ποτά στη γειτονιά μας, έτσι ώστε να μπορούμε, για παράδειγμα, να απολαμβάνο­υμε τον πρώτο καφέ της ημέρας με την εφημερίδα μας, στην οποία κατά πάσα πιθανότητα θα διαβάσουμε εμβριθείς αναλύσεις εναντίον του κατώτατου μισθού.

ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά, μετά από καιρό, που ένα ζήτημα κοινωνικής πολιτικής βρίσκει χώρο στην ατζέντα των «27». Ας ελπίσουμε να μην είναι και η τελευταία. Να μην επανέλθει η Ευρώπη σε μία ατέρμονη ομφαλοσκόπ­ηση για θεσμικές τομές και αλλαγές Συνθηκών. Κανείς δεν πρόκειται να αγκαλιάσει την Ευρώπη όταν ακούσει ότι «επήλθε συμφωνία στο ζήτημα της αναστέλλου­σας μειοψηφίας στο Συμβούλιο», κι ας είναι όντως σημαντικό και αυτό το ζήτημα. Ο κόσμος θα αγαπήσει και πάλι την Ευρώπη όταν την αισθανθεί δίπλα του. Στην καθημερινό­τητά του, στις αγωνίες του.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece