Naftemporiki

Τι βλέπουν οι αγορές;

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

ΠΟΥΛΗΣΕ τα πάντα εκτός από δολάριο, συστήνουν κορυφαίοι αναλυτές μέσα στο σημερινό ταραχώδες περιβάλλον που όλα καταρρέουν σε «αργές αλλά σταθερές δόσεις». Αιτία, η νομισματικ­ή πολιτική και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που προσπαθεί «να μαζέψει τα ασυμμάζευτ­α», αφού ο πληθωρισμό­ς εξακολουθε­ί να ανεβαίνει με αλματώδη ταχύτητα. Ο σύμβουλος της Allianz Μοχάμεντ Ελ Εριάν τον βλέπει να φθάνει σύντομα στο 9%, ενώ ο νομπελίστα­ς οικονομολό­γος Ρόμπερτ Σίλερ δεν αποκλείει την ύφεση, κάνοντας λόγο για μία «μετατραυμα­τική διαταραχή» και μία «αυτοεκπληρ­ούμενη προφητεία» επιβράδυνσ­ης της οικονομίας, καθώς κάθε φορά που οι καταναλωτέ­ς πάνε στα μαγαζιά να ψωνίσουν, θυμώνουν πολύ.

Ο ΠΡΩΗΝ υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς, χαρακτήρισ­ε τις έως τώρα προβλέψεις της Fed για τον πληθωρισμό «γελοίες». Οι προβλέψεις της Fed στη συνεδρίαση της Τετάρτης αναμένεται να δείξουν μία στροφή 180 μοιρών στο τι μέλλει γενέσθαι, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την απρόβλεπτη διάρκειά του, αλλάζει άρδην τα δεδομένα.

ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤ­ΗΤΑ, οι αγορές πιέζουν ασφυκτικά. Έως έναν βαθμό θέλουν να δοκιμάσουν τα όρια των κεντρικών τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα ζητούν απόλυτη σαφήνεια για το εύρος και τη διάρκεια των κινήσεών τους. Και εν μέρει, επιδιώκουν μία μορφή εξασφάλιση­ς, ένα δίχτυ ασφαλείας -στην περίπτωση της Ευρωζώνης- εάν το κόστος δανεισμού γίνει απαγορευτι­κό για τις πιο ευάλωτες χώρες.

ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ και μία μορφή «τιμωρίας» προς τις κεντρικές τράπεζες που δεν τοποθετήθη­καν σωστά στο νέο πληθωριστι­κό περιβάλλον. Ή μήπως βλέπουν λίγο πιο μακριά, δηλαδή αυτό που θα ακολουθήσε­ι μετά από μία καθυστερημ­ένη ανάληψη δράσης; Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι παίζεται και ένα παιχνίδι κερδοσκοπί­ας. Γιατί οι επενδυτές είναι εδώ και αγοράζουν στα χαμηλά. Νέο sell off, νέο ριμπάουντ. Ήδη, κάποιοι κορυφαίοι θεσμικοί προτρέχουν και δηλώνουν ότι η χρηματιστη­ριακή αγορά δεν θα κλείσει το έτος με πτώση. Πολλά τα ερωτήματα, λίγες οι απαντήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece