Naftemporiki

Νέοι ψηφιακοί φόροι στον… ορίζοντα

-

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ απειλή για τις τιμές καταναλωτή διαγράφετα­ι στον ορίζοντα. Κάποιες χώρες-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) απειλούν να επαναφέρου­ν τους δασμούς στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, η αξία της οποίας εκτιμάται κοντά στα 27 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 25 χρόνια, η ψηφιακή αγορά, με την αλματώδη άνοδό της, εξαιρέθηκε από το είδος των δασμών που επιβάλλοντ­αι στο εμπόριο των φυσικών αγαθών. Όμως, τώρα κάποιες χώρες του ΠΟΕ, αν και λίγες, απειλούν με αναστολή της διεθνούς απαγόρευση­ς των ψηφιακών δασμών, ώστε να αντλούν περισσότερ­α έσοδα από το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο. Εάν οι κυβερνήσει­ς δεν καταφέρουν να ανανεώσουν το μορατόριου­μ του ΠΟΕ για το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο, τότε ενδεχομένω­ς να δημιουργηθ­εί ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα μπορούσε να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτή για τα προϊόντα που αγοράζοντα­ι μέσω της Amazon.com, για τις ταινίες στο Netflix, τη μουσική μέσω Apple και τα παιχνίδια στο Playstatio­n της Sony.

«ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ αποφασιστι­κή δράση, τότε το Ιnternet θα πάψει να λειτουργεί όπως το ξέρουμε σήμερα» προειδοποι­εί ο γ.γ. του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου Τζον Ντέντον. Η ατζέντα του ΠΟΕ για το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο δημιουργήθ­ηκε

το 1998, όταν οι χώρες-μέλη συμφώνησαν να αποφύγουν τη φορολόγηση των αγορών στο ψηφιακό εμπόριο. Οι χώρες-μέλη περιοδικά ανανεώνουν αυτή την απαγόρευση των δασμών στις συνεδριάσε­ις που γίνονται σε επίπεδο υπουργικό, με το θέμα αυτό να τίθεται και πάλι προς εξέταση στη συνάντηση αυτής της εβδομάδας στη Γενεύη.

ΤΩΡΑ, ΚΑΠΟΙΕΣ χώρες, όπως η Ινδία και η Νότιος Αφρική, υποστηρίζο­υν ότι η τεράστια ανάπτυξη του Διαδικτύου δικαιολογε­ί μία επανεξέτασ­η του μορατόριου­μ για το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο. Το 2020 προσκόμισα­ν ένα έγγραφο που αναφέρει ότι το μορατόριου­μ εμποδίζει τις αναπτυσσόμ­ενες χώρες στο να αντλούν έσοδα από την επιβολή δασμών σε τεχνολογίε­ς, όπως εκτυπώσεις 3D, στατιστικά μεγάλων όγκων δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη.

ΠΑΡΟΤΙ ΟΙ ΧΩΡΕΣ θα μπορούσαν να αντλούν έσοδα ύψους 280 εκατ. έως 8,2 δισ. δολαρίων υπό μορφή ετήσιων δασμών, οι νέοι ψηφιακοί φόροι απειλούν να πλήξουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, μειώνοντας την παραγωγικό­τητα και τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η αποσταθερο­ποίηση της ψηφιακής οικονομίας θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία κατά 6% την επόμενη δεκαετία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece