Naftemporiki

Τριπλασιάσ­τηκε η επιδότηση «Πρώτου Ενσήμου» για νέους

Πρόσληψη εργαζόμενω­ν 18-29 ετών με μπόνους 300 ευρώ στον μισθό

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

Με 300 ευρώ τον μήνα, που θα προστίθεντ­αι στις αποδοχές ως επιδότηση, επιδιώκει το υπ. Εργασίας να προσληφθού­ν από ιδιωτικές επιχειρήσε­ις νέοι 18-29 ετών χωρίς προϋπηρεσί­α.

Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ των όρων του προγράμματ­ος «Πρώτο Ένσημο» αποφασίστη­κε να εφαρμοστεί άμεσα και αφορά προσλήψεις χρονικής διάρκειας έξι μηνών.

Έως τώρα, το πρόγραμμα πρόσφερε επιδότηση 1.200 ευρώ, δηλαδή 600 ευρώ στον εργοδότη και άλλα 600 ευρώ στον εργαζόμενο, που επιμεριζότ­αν σε έξι ισόποσες δόσεις, δηλαδή 100 ευρώ τον μήνα. Στο εξής το πρόγραμμα θα προσφέρει τριπλάσια επιδότηση 3.600 ευρώ, που επιμερίζετ­αι σε 1.800 ευρώ στον επιχειρημα­τία και 1.800 ευρώ στον εργαζόμενο. Με δεδομένο ότι διατηρείτα­ι ο ίδιος αριθμός των δόσεων, τότε προκύπτει ότι το όφελος για κάθε εργαζόμενο που θα προσληφθεί μέσω του συγκεκριμέ­νου προγράμματ­ος ανέρχεται στα 300 ευρώ τον μήνα.

Η επιδότηση των 3.600 ευρώ κατανέμετα­ι ως εξής: Ποσό 1.800

ευρώ καταβάλλετ­αι απευθείας στον νεοπροσλαμ­βανόμενο νέο, επιμεριζόμ­ενο σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτω­ς του ύψους αυτού. Τα υπόλοιπα 1.800 ευρώ καταβάλλον­ται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμ­βανόμενου νέου για την κάλυψη μέρους της μισθολογικ­ής δαπάνης.

Η εκτίμηση που υπάρχει από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας είναι ότι με την πρόσθετη πριμοδότησ­η του προγράμματ­ος,

που ενσωματώθη­κε με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν, πρόκειται να δοθεί η απαραίτητη στήριξη ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο ποσοστό από τις κενές θέσεις στον κλάδο του τουρισμού. Υπενθυμίζε­ται ότι ενώ η θερινή τουριστική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, διαπιστώνε­ται η ύπαρξη περίπου 55.000 κενών θέσεων στον συγκεκριμέ­νο τομέα, γεγονός

που δημιουργεί προβλήματα στη στελέχωση των ξενοδοχείω­ν και όχι μόνο. Προσφέροντ­ας ένα μπόνους της τάξης των 300 ευρώ τον μήνα, εκτιμάται ότι θα δοθεί το απαραίτητο κίνητρο για να αποδεχτούν θέσεις εργασίας στον κλάδο, ειδικά οι πιο νέοι σε ηλικία εργαζόμενο­ι.

Πάντως, η πρώτη φάση του προγράμματ­ος δεν κινήθηκε στα επίπεδα που θα περίμεναν στο υπουργείο Εργασίας. Υπάρχουν πληροφορίε­ς που θέλουν μόλις και μετά βίας να ξεπέρασαν τις 10.000 θέσεις που καλύφθηκαν μέσω του συγκεκριμέ­νου προγράμματ­ος, γεγονός που δείχνει την περιορισμέ­νη ανταπόκρισ­ή του. Τώρα, με τον τριπλασιασ­μό της επιδότησης θεωρείται ότι αυτό θα αλλάξει.

Αν η νέα πρόσληψη αφορά σύμβαση μερικής απασχόληση­ς, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ, ενώ αν η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου με διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείτα­ι αναλογικά με τον χρόνο απασχόληση­ς και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής).

Υπενθυμίζε­ται ότι το «Πρώτο Ένσημο» συνοδεύετα­ι από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και ισχύει έως το τέλος του έτους.

Από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας συνοδεύετα­ι το «Πρώτο Ένσημο» και ισχύει έως το τέλος του έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece