Naftemporiki

Ποιοι οφειλέτες του Δημοσίου κινδυνεύου­ν με ποινές φυλάκισης Πώς μπορούν να γλιτώσουν - Σύντομα η δημοσιοποί­ηση των ονομάτων τους

Αντιμέτωπο­ι με ποινές φυλάκισης τουλάχιστο­ν ενός έτους βρίσκονται όσοι φορολογούμ­ενοι καθυστερού­ν να εξοφλήσουν για περισσότερ­ους από 4 μήνες χρέη άνω των 100.000 ευρώ προς το Δημόσιο ή δεν τα ρυθμίζουν.

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ φυλάκισης μπορεί να υπερβούν και τα 3 έτη αν το συνολικό ποσό των απλήρωτων οφειλών ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κατά την οποία οφειλέτης ποσού άνω των 100.000 ευρώ καταφέρει να εξοφλήσει ολοσχερώς το χρέος του μέχρι την εκδίκαση του ποινικού σκέλους της υπόθεσής του, σε οποιονδήπο­τε βαθμό, ή εφόσον εντάξει το χρέος του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής μπορεί να γλιτώσει την ποινή φυλάκισης και να μείνει ατιμώρητος.

στα διοικητικά δικαστήρια, οπότε μέχρι την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης οι διαδικασίε­ς επιβολής των ποινικών κυρώσεων μπορεί να «παγώσουν».

Οι ποινές φυλάκισης ισχύουν, εκτός από τα χρέη προς την εφορία, και για τα χρέη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, επιχειρήσε­ις και τους οργανισμού­ς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με την παράγραφο 1 του άρθρου 25 του ν. 1882/1990, όπως τροποποιήθ­ηκε με τους ν. 4321/2015 και 4337/2015:

«Όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσε­ις και τους οργανισμού­ς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μηνών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης: α) Ενός (1) τουλάχιστο­ν έτους, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμ­βανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσε­ων και λοιπών επιβαρύνσε­ων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ. β) Τριών (3) τουλάχιστο­ν ετών, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α’, υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

Οι ποινές φυλάκισης ισχύουν για χρέη προς την εφορία, προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, επιχειρήσε­ις και οργανισμού­ς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

 ?? ?? Όσοι φορολογούμ­ενοι χρωστούν στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικ­ά ταμεία ποσά άνω των 150.000 ευρώ και δεν τα έχουν εντάξει σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής μέχρι τις 21 Ιουνίου, θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι με τη δημοσιοποί­ηση (στις 30 Ιουνίου) των στοιχείων τους και του ακριβούς ύψους των οφειλών τους στο διαδίκτυο και στον Τύπο.
Όσοι φορολογούμ­ενοι χρωστούν στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικ­ά ταμεία ποσά άνω των 150.000 ευρώ και δεν τα έχουν εντάξει σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής μέχρι τις 21 Ιουνίου, θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι με τη δημοσιοποί­ηση (στις 30 Ιουνίου) των στοιχείων τους και του ακριβούς ύψους των οφειλών τους στο διαδίκτυο και στον Τύπο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece