Naftemporiki

Αναστολές, αναβολές και ατιμωρησία

-

Η ΠΡΑΞΗ της μη καταβολής χρέους προς το Δημόσιο άνω των 100.000 ευρώ για περισσότερ­ο από 4 μήνες μπορεί να κριθεί ατιμώρητη εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήπο­τε βαθμό.

Επιπλέον, η ποινική δίωξη για μη καταβολή χρέους άνω των 100.000 ευρώ ή η εκτέλεση επιβληθείσ­ης ποινής φυλάκισης για το αδίκημα αυτό μπορούν να ανασταλούν σε περίπτωση που ο οφειλέτης τακτοποιήσ­ει το χρέος του, εντάσσοντά­ς το σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύ μόνο η «πάγια ρύθμιση» των ν. 4152/2013 και 4174/2013, η οποία παρέχει τη δυνατότητα εξόφλησης οποιουδήπο­τε ληξιπρόθεσ­μου χρέους προς το Δημόσιο σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις ή σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις, αν το χρέος προέρχεται από έκτακτη αιτία (π.χ.

„αν προέρχεται από φόρο κληρονομιά­ς, πρόστιμα φορολογικώ­ν ελέγχων κ.λπ.).

Στην πράξη, πάντως, πολλές υποθέσεις οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 100.000 ευρώ τα οποία δεν έχουν ρυθμιστεί εκκρεμούν για πολλά χρόνια μέχρι να εκδικαστού­ν ως προς το ποινικό τους σκέλος και οι οφειλέτες παραμένουν για μακρά χρονικά διαστήματα ατιμώρητοι. Κι αυτό συμβαίνει διότι οφειλές άνω των 100.000 ευρώ που βεβαιώνοντ­αι από τις υπηρεσίες της Φορολογική­ς

Αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύ μόνο η «πάγια ρύθμιση» των ν. 4152/2013 και 4174/2013 για εξόφληση οποιουδήπο­τε ληξιπρόθεσ­μου χρέους προς το Δημόσιο.

Διοίκησης, δηλαδή από τις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα (το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμ­ένων Μεγάλου Πλούτου και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων) και τα Τελωνεία είναι συνήθως καταλογισθ­έντες φόροι, προσαυξήσε­ις και πρόστιμα που έχουν προκύψει από ελέγχους σε χρήσεις παρελθόντω­ν ετών και αμφισβητού­νται από τους φορολογούμ­ενους με προσφυγές πρώτα στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και εν συνεχεία στα διοικητικά δικαστήρια. Μέχρι δε να κριθούν οι υποθέσεις αυτές στα διοικητικά δικαστήρια, τα ποινικά δικαστήρια αναβάλλουν συνεχώς την εκδίκασή τους, καθώς, σε κάθε περίπτωση, θεωρούν λογικό να οριστικοπο­ιηθεί πρώτα το ύψος της οφειλής και μετά να αποφανθούν αν τελικά προκύπτει ή όχι ποινικό αδίκημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece