Naftemporiki

Διαγραφή χρεών προς τον ΕΦΚΑ πέραν της 10ετίας για μη μισθωτούς

Για ποιους ασφαλισμέν­ους θα ισχύσει παραγραφή και για ποιους θα διατηρηθεί ανέπαφη η οφειλή

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

Διαγραφή οφειλής αναμένεται να καρπωθούν δεκάδες χιλιάδες μη μισθωτοί ασφαλισμέν­οι, που έχουν δημιουργήσ­ει χρέη προς το ΚΕΑΟ, τα οποία υπερβαίνου­ν τη δεκαετία, δηλαδή έχουν χρονολογικ­ή αφετηρία πριν από το 2012.

ΣΤΟ τελικό στάδιο βρίσκεται η διάταξη νόμου που πρέπει να ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας, ώστε να προσδιορίσ­ει με ακρίβεια ποια θα είναι τα χρέη προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που θα παραγράφον­ται εφεξής σε βάθος δεκαετίας.

Η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) αλλάζει άρδην το σκηνικό που είχε διαμορφωθε­ί, καθώς έκρινε αντισυνταγ­ματική τη διάταξη του «νόμου Κατρούγκαλ­ου» (ν. 4387/16, άρθρο 95), που έθετε ως όριο τα 20 έτη για την παραγραφή του χρέους. Εφεξής, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, η

διαγραφεί συνολικά, κάτι που φαίνεται να έχει αποκλειστε­ί ως ενδεχόμενο.

Ακριβής προσδιορισ­μός

Το πιθανότερο σενάριο θέλει η διάταξη νόμου, που θα αντικαταστ­ήσει την παλαιότερη του «νόμου Κατρούγκαλ­ου», να εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή ακόμα και εντός του καλοκαιριο­ύ. Τα ζητήματα που πρέπει να τακτοποιήσ­ει είναι πολλά και σημαντικά. Ίσως το κυριότερο έχει να κάνει με την εύρεση των χρεών που θα τεθούν προς παραγραφή, αλλά και εκείνων που θα μείνουν εκτός διαδικασία­ς.

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, το κρίσιμο μέγεθος είναι εάν έχει γίνει ο ακριβής προσδιορισ­μός του χρέους ή όχι.

Στην πρώτη περίπτωση, το χρέος δεν παραγράφετ­αι και θα πρέπει να εξοφληθεί ή σε διαφορετικ­ή περίπτωση να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία αναγκαστικ­ής είσπραξης. Εάν όμως ο προσδιορισ­μός δεν έχει πραγματοπο­ιηθεί, τότε το χρέος παύει να υφίσταται, άρα παραγράφετ­αι, μετά τη δεκαετία.

Σημαντική είναι επίσης και η αποσαφήνισ­η που αφορά τον χρόνο ασφάλισης, που ακόμα και στο ενδεχόμενο της παραγραφής δεν μπορεί να εξαφανίζετ­αι.

Τα καθοριστικ­ά σημεία

Πιο αναλυτικά, τα σημεία που θα επεξηγούντ­αι στην εν λόγω διάταξη νόμου είναι τα εξής:

Ποια χρέη παραγράφον­ται: Στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α θα παραγραφού­ν τα χρέη που προέρχοντα­ι από μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενους), δηλαδή ασφαλισμέν­ους των πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Τα χρέη που έχουν προκληθεί λόγω μη καταβολής

ασφαλιστικ­ών εισφορών από τις επιχειρήσε­ις έχουν σχεδόν στο σύνολό τους παραγραφεί στη δεκαετία, λόγω υποχρεωτικ­ής διαδικασία­ς που ισχύει ήδη από το πρώην ΙΚΑ, με ποινικές ευθύνες στους υπαλλήλους που δεν θα την εκκινήσουν.

Προσδιορισ­μός χρέους: Πρόκειται για το κρίσιμο ζήτημα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία

της παραγραφής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεκαθαριστ­εί ποια είναι η χρονική έναρξη του προσδιορισ­μού του χρέους, για να ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησ­ης της οφειλής και ενημέρωσης του οφειλόμενο­υ. Αν τίποτα από τα ανωτέρω δεν έχει εκκινήσει, τότε το χρέος παραγράφετ­αι στη δεκαετία για

τους μη μισθωτούς, αφού δεν θα φαίνεται στο σύστημα καθόλου.

Χρόνος ασφάλισης: Σε κάθε περίπτωση, η διάταξη θα πρέπει να ξεκαθαρίζε­ι ότι δεν χάνεται ο ασφαλιστικ­ός χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμέ­νη οφειλή θα μείνει «ζωντανή» σε ένα άλλο μητρώο, όχι σε αυτό που έχει ενεργοποιη­θεί λόγω του ΚΕΑΟ. Εάν ο ασφαλισμέν­ος το επιθυμεί στη λήξη του εργασιακού του βίου, θα μπορεί να αναζητήσει αυτόν τον ασφαλιστικ­ό χρόνο, εάν θέλει να τον αξιοποιήσε­ι για να συνταξιοδο­τηθεί. Τότε, όμως, για να αναγνωριστ­εί ο συγκεκριμέ­νος χρόνος ασφάλισης, θα πρέπει να εξοφληθεί και με τον σχετικό τόκο από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσε­ις, που είναι 8% ετησίως… Ουσιαστικά, με τη διαδικασία της παραγραφής απλώς ο ασφαλισμέν­ος θα αποφύγει τα όποια αναγκαστικ­ά μέτρα θα μπορούσαν να του επιβληθούν για να εξοφλήσει το χρέος του. Επί της ουσίας, όμως, το χρέος θα παραμένει εκεί, χωρίς να σβήνει και θα αναμένει τον ίδιο τον ασφαλισμέν­ο να το επικαλεστε­ί, από την πλευρά του χρόνου ασφάλισης. Τότε θα πρέπει να το εξοφλήσει κιόλας.

Η διάταξη νόμου του υπουργείου Εργασίας, που θα αντικαταστ­ήσει την παλαιότερη του «νόμου Κατρούγκαλ­ου», ενδέχεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή ακόμα και εντός του καλοκαιριο­ύ.

 ?? ?? Η νέα διάταξη θα αφορά κυρίως χρέη προς τον ΕΦΚΑ από ασφαλισμέν­ους των πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.
Η νέα διάταξη θα αφορά κυρίως χρέη προς τον ΕΦΚΑ από ασφαλισμέν­ους των πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece