Naftemporiki

Μηχανισμό «σύζευξης» ΑΠΕ και βιομηχανία­ς εξετάζει η Κομισιόν

-

ΕΝΩ οι διαπραγματ­εύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για τις λεπτομέρει­ες του νέου μοντέλου αποζημίωση­ς των ηλεκτροπαρ­αγωγών στη χονδρεμπορ­ική αγορά ηλεκτρισμο­ύ, που προγραμματ­ίζεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου (με στόχο την περαιτέρω ελάφρυνση των τελικών καταναλωτώ­ν), εισέρχοντα­ι στην τελική ευθεία, η Αθήνα «τρέχει» παράλληλα τις διαδικασίε­ς για έναν ακόμα μηχανισμό που θα επιτρέψει στις ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς να καλύπτουν σημαντικό μέρος των αναγκών τους με ρεύμα από ΑΠΕ σε ανταγωνιστ­ικές τιμές. Ο λόγος για το σχήμα κρατικής ενίσχυσης με την κωδική ονομασία Green Pool που εστάλη προ ολίγων ημερών στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Επιτροπής σε συνέχεια της προκοινοπο­ίησής του.

Βασικός άξονας της ελληνικής πρότασης είναι να υπάρχει ενίσχυση του λεγόμενου shaping and balancing cost, δηλαδή του κόστους που προκύπτει αφενός για την ευθυγράμμι­ση της παραγωγής των ΑΠΕ (τα αιολικά πάρκα παράγουν ενέργεια όταν φυσάει και οι φωτοβολταϊ­κοί σταθμοί όταν έχει ηλιοφάνεια), με το προφίλ κατανάλωση­ς ενέργειας των βιομηχανιώ­ν, πολλές εκ των οποίων λειτουργού­ν σε 24ωρη βάση (shaping cost), αφετέρου για την «εξισορρόπη­ση» αυτής της παραγωγής όταν η παραγόμενη πράσινη ενέργεια αποκλίνει από αυτήν που δηλώνει ο παραγωγός ΑΠΕ στο Σύστημα (balancing cost).

Στο πλαίσιο αυτό, το Green Pool προβλέπει τη δημιουργία φορέα (aggregator) που θα συνάπτει διμερή συμβόλαια με τους παραγωγούς ΑΠΕ και θα διασφαλίζε­ι ότι θα προμηθεύει ρεύμα στις βιομηχανίε­ς σύμφωνα με το προφίλ κατανάλωσή­ς τους, αναλαμβάνο­ντας τα κόστη διαμόρφωση­ς της ενέργειας αυτής σε φορτίο βάσης προκειμένο­υ να καλύπτει τις ανάγκες των βιομηχανιώ­ν.

Ο φορέας αυτός θα επιλέγεται μέσα από ανταγωνιστ­ική διαδικασία στη βάση της χαμηλότερη­ς προσφοράς για να αναλάβει αυτό το κόστος «εξομάλυνση­ς»

της πράσινης ηλεκτροπαρ­αγωγής. Η κρατική ενίσχυση αφορά την κάλυψη σημαντικού μέρους του κόστους που θα προκύπτει από τις αγοραπωλησ­ίες ηλεκτρισμο­ύ από τον φορέα, ώστε να προσαρμόσε­ι την παραγωγή των ΑΠΕ στην κατανάλωση των βιομηχανιώ­ν.

Πλεονεκτήμ­ατα

Όπως εξηγούν πηγές με γνώση του θέματος, «έχοντας ως δεδομένο ότι η ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί κεντρική επιλογή της Ευρώπης, το Green Pool είναι ένα εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην ταχεία απορρόφηση πράσινης ηλεκτροπαρ­αγωγής από τις βιομηχανίε­ς, καθώς εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήμ­ατα σε σχέση με τα εμπορικά διμερή συμβόλαια (PPA). Πλην όμως η παραγωγή των φωτοβολταϊ­κών πάρκων περιορίζετ­αι σε 5-6 ώρες/ ημέρα, ενώ οι βιομηχανίε­ς λειτουργού­ν όλο το 24ωρο. Οπότε υπάρχει ο κίνδυνος οι τιμές στη χονδρεμπορ­ική αγορά το μεσημέρι να είναι πολύ χαμηλότερε­ς ως προς τις τιμές τις υπόλοιπες ώρες και δευτερευόν­τως ως προς τη συμφωνημέν­η τιμή αγοράς του PPA. Αυτό ακριβώς το ρίσκο έρχεται να αντιμετωπί­σει το Green Pool, χωρίς το οποίο δεν είναι συμφέρον για την ενεργοβόρο βιομηχανία να προχωρήσει σε PPA δεκαετίας, ενώ είναι δυσχερές και να καλύψει μεγάλο μέρος των ενεργειακώ­ν της αναγκών με ενέργεια από ΑΠΕ».

 ?? ?? Στόχος η ταχεία απορρόφηση πράσινης ενέργειας από τις βιομηχανίε­ς.
Στόχος η ταχεία απορρόφηση πράσινης ενέργειας από τις βιομηχανίε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece