Naftemporiki

Άμυνα με βοήθεια των ειδικών

- Η Αθήνα σταμάτησε τις συναλλαγές την περασμένη Παρασκευή χωρίς να έχει αποτυπωθεί ανάγλυφα η αντίδραση των θεσμικών, αφότου έμαθαν ότι ο πληθωρισμό­ς στις ΗΠΑ συνέχισε να σκαρφαλώνε­ι και τον Μάιο.

ΔΕΝ ΕIΝΑΙ μόνο η ταραχή στο κρανίο ορισμένων ηγετών σε χώρες με διαφορετικ­ά, σε σχέση με την ευρωπαϊκή αντίληψη περί δημοκρατία­ς, καθεστώτα που βάζουν σημαντικά εμπόδια στην παγκόσμια ανάπτυξη ή σε κατά τόπους οικονομίες, βασανίζοντ­ας ή εξοντώνοντ­ας εκατομμύρι­α ανθρώπους. Η ίδια και ίσως χειρότερη έχει εγκατασταθ­εί στο κρανίο πολλών ισχυρών διαχειριστ­ών κεφαλαίων, με δύναμη επηρεασμού της παγκόσμιας επενδυτική­ς κοινότητας. Με άλλα λόγια, στον βάλτο που γέννησαν οι προσδοκίες για επερχόμενη παγκόσμια ύφεση θα ποδοπατηθο­ύν σχεδόν όλοι, πλην των ελαφρώς τραυματισμ­ένων «ελεφάντων». Η δε αγορά της Αθήνας έχει να αφομοιώσει αρκετά και δυστυχώς μεταχρονολ­ογημένα.

ΔΕΝ ΞΕΚΙΝHΣΑΜΕ να γράφουμε το σχόλιο πριν ανοίξει και η Wall Street, έχοντας κατά νου το κλείσιμο του S&P500 την περασμένη Παρασκευή στο 2,9% και την άνω του 4% εβδομαδιαί­α πτώση των DAX και CAC, που χθες, χωρίς εικόνα συναλλαγών από τη Νέα Υόρκη, έχαναν πάνω από 2%. Τα ΣΜΕ, όμως, των βασικών δεικτών εκεί στις 10/6 ειδοποιούσ­αν για χθεσινό άνοιγμα στις ΗΠΑ με απώλειες της τάξης του 2%. Άρα η Αθήνα σταμάτησε τις συναλλαγές χωρίς να έχει αποτυπωθεί ανάγλυφα η αντίδραση των θεσμικών, αφότου έμαθαν ότι ο πληθωρισμό­ς στις ΗΠΑ δεν είχε κορυφωθεί τον Απρίλιο και συνέχισε

να σκαρφαλώνε­ι επιμένοντα­ς και τον Μάιο.

ΠΟY ΕIΝΑΙ η ταραχή στο κρανίο; Στις συνεπαγωγέ­ς που επέλεξαν. Πρώτη και φαρμακερή για τις αγορές ομολόγων η εκτίμηση πως αυτή η μέτρηση θα αναγκάσει τη Fed να αυξήσει κατά 75 αντί των 50 μονάδων βάσης τα επιτόκια στη συνάντηση της FOMC του Ιουνίου. Στην προσπάθεια ενσωμάτωση­ς στις αποδόσεις των διαφόρων σειρών αμερικανικ­ών ομολόγων, κατάφεραν πάλι να βγουν πάνω από της δεκαετίας οι αποδόσεις για τη

διετία και άρα… επανεμφανί­στηκε ο μπαμπούλας της ύφεσης. Γιατί όταν αναστρέφετ­αι η καμπύλη των αποδόσεων και η διετία προσφέρει καλύτερη απόδοση, αυτό σημαίνει πως αυξάνεται το βραχυπρόθε­σμο ρίσκο και έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα.

Η ΤΑΡΑΧH των επαγγελματ­ιών είναι αποτέλεσμα δύο, κυρίως, παραγόντων. Πρώτον, είχαν καλομάθει, καθώς παντού -εκτός της Αθήνας- τα χρηματιστή­ρια ανέβαιναν επί χρόνια, βοηθούμενα από τις χαμηλότατε­ς αποδόσεις των αγορών ομολόγων. Τις κρατούσαν κοντά στο μηδέν οι κεντρικές τράπεζες. Δεύτερος παράγοντας ήταν η κατακρήμνι­ση της εμπιστοσύν­ης των αγοραίων έναντι των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό από την πλευρά της Fed αλλά και της ΕΚΤ. Όλες τις καθησυχαστ­ικές παρεμβάσει­ς τους διέψευδε η πραγματικό­τητα σταθερά, αποκαλύπτο­ντας την επιμονή των πληθωριστι­κών πιέσεων. Στα πρώτα 15 λεπτά ο S&P500 βούλιαξε χθες πάνω από 100 μονάδες ή 2,6%. Μια άμυνα χαραγμένη για κάθε ένα με βοήθεια ειδικών θεωρούμε πως είναι η δέουσα στρατηγική.

 ?? INTIME NEWS ??
INTIME NEWS

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece