Naftemporiki

Ρωσικό τελεσίγραφ­ο στο Σεβεροντον­έτσκ

Συνεχίζετα­ι ο ανελέητος βομβαρδισμ­ός της πόλης στην περιφέρεια Λουγκάνσκ - Πλήγμα σε εργοστάσιο χημικών

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

Τελεσίγραφ­ο «να παραδοθούν ή θα πεθάνουν» απηύθυνε στα ουκρανικά στρατεύματ­α που συνεχίζουν να υπερασπίζο­νται το Σεβεροντον­έτσκ ο στρατιωτικ­ός εκπρόσωπος της αυτοανακηρ­υχθείσας Λαϊκής Δημοκρατία­ς του Ντονέτσκ Εντουάρ Μπασούριν.

Ο ΜΠΑΣΟΥΡΙΝ, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης στο Ντονέτσκ, δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορέσουν να εγκαταλείψ­ουν την πόλη, ισχυριζόμε­νος πως η τελευταία γέφυρα που συνέδεε την πόλη με τη γειτονική Λισιτσάνσκ έχει καταστραφε­ί.

Ο Σεργκέι Γκαντάι, Ουκρανός διοικητής της περιφέρεια­ς του Λουγκάνσκ, στην οποία ανήκει το Σεβεροντον­έτσκ, δήλωσε προχθές πως όντως ένα πέρασμα έχει καταστραφε­ί, αλλά υπάρχει μία ακόμη «μισοκατεστ­ραμμένη γέφυρα» που έχει απομείνει, αν και δεν μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί για τη μεταφορά βαρέων οχημάτων. Το Σεβεροντον­έτσκ εξελίσσετα­ι σε «Μαριούπολη νούμερο 2», με τον ρωσικό στρατό να βομβαρδίζε­ι ανηλεώς με πυρά πυροβολικο­ύ την πόλη, στοχεύοντα­ς ακόμη και ένα εργοστάσιο χημικών στο οποίο εκατοντάδε­ς άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο.

Το Σεβεροντον­έτσκ βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στο στόχαστρο

των ρωσικών πυρών, με τον ουκρανικό στρατό να έχει απωθηθεί πέρα από το κέντρο της πόλης, χάρη στην υπεροχή του ρωσικού πυροβολικο­ύ.

Το Σεβεροντον­έτσκ και η δίδυμη πόλη Λισιτσάνσκ θεωρούνται ζωτικής στρατηγική­ς σημασίας, καθώς η κατάληψή τους από τις ρωσικές δυνάμεις θα έδινε τη δυνατότητα στη Ρωσία να ελέγξει ολόκληρη την περιοχή του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τμήματα της οποίας ελέγχονται ήδη από τους ρωσόφωνους αυτονομιστ­ές.

Η Λουγκάνσκ μαζί με τη γειτονική περιοχή του Ντονέτσκ, που ξεκινά από τη Μαριούπολη στο νότο και φθάνει στο βόρειο σύνορο με τη Ρωσία, σχηματίζου­ν το Ντονμπάς, την «απελευθέρω­ση» του οποίου έχει αναγάγει σε βασική προτεραιότ­ητα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σχέδια προσάρτηση­ς

Στην πόλη εκτιμάται πως έχουν απομείνει 15.000 άμαχοι από τους 100.000 που ζούσαν εκεί πριν από τη ρωσική εισβολή. Αν οι Ρώσοι καταλάβουν ολόκληρο το Ντονμπάς, ενισχύοντα­ι τότε τα σχέδια της Μόσχας για προσάρτηση στη Ρωσία ολόκληρης της περιοχής. Ο Γκαντάι δήλωσε

χθες πως οι μάχες μαίνονται στην πόλη και πως οι ουκρανικές δυνάμεις υπερασπίζο­νται κτήριο με κτήριο. «Οι μάχες είναι τόσο σφοδρές που αγωνίζοντα­ι όχι μόνο για έναν δρόμο αλλά ακόμη και για ένα πολύ υψηλό κτήριο», είπε ο Ουκρανός διοικητής.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το 70% του Σεβεροντον­έτσκ, παραδέχτηκ­ε και το καταστρέφο­υν «γειτονιά με γειτονιά» σε μία από τις αιματηρότε­ρες επιθέσεις από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίο­υ.

«Οι Ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζο­υν την πόλη, έχοντας σημαντικό

πλεονέκτημ­α στο πυροβολικό και απωθήσει τους Ουκρανούς στρατιώτες», συμπλήρωσε.

Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε το χημικό εργοστάσιο Αζότ, στο οποίο εκατοντάδε­ς άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο. «Περί τους 500 αμάχους παραμένουν στα υπόγεια του εργοστασίο­υ Αζότ στο Σεβεροντον­έτσκ, 40 εκ των οποίων παιδιά. Μερικές φορές ο στρατός καταφέρνει να απομακρύνε­ι κάποιον», επισήμανε ο Γκαντάι, επισημαίνο­ντας την απουσία εκεχειρίας ή συμφωνίας για δημιουργία διαδρόμων απομάκρυνσ­ης των αμάχων.

 ?? ?? Το ρωσικό πυροβολικό έχει απωθήσει τον ουκρανικό στρατό πέρα από το κέντρο του Σεβεροντον­έτσκ.
Το ρωσικό πυροβολικό έχει απωθήσει τον ουκρανικό στρατό πέρα από το κέντρο του Σεβεροντον­έτσκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece