Naftemporiki

Συντηρεί την υβριδική ένταση με τη χώρα μας η Τουρκία Προκλητικέ­ς δηλώσεις, παραβιάσει­ς και fake news για τον Έβρο

Νερό στον μύλο της έντασης συνεχίζει να ρίχνει η Άγκυρα, με τις προκλητικέ­ς δηλώσεις να διαδέχοντα­ι η μία την άλλη.

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkaliar­i@naftempori­ki.gr

ΟΙ ΔΥΟ εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα δώσουν μια πρόγευση για το πώς θα πορευθεί ο Τούρκος πρόεδρος το επόμενo διάστημα στη γεωπολιτικ­ή σκακιέρα. Απ’ ό,τι φαίνεται, πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμέ­νος να ανοίξει όλη τη βεντάλια των θεμάτων και να επιδοθεί σε ένα σκληρό «παζάρι» με τη Δύση.

Στην Αθήνα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα, καθώς είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για το μέχρι πού είναι διατεθειμέ­νη να φτάσει η τουρκική πλευρά. Μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο ο κ. Ερντογάν συνέχισε τον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων και εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρωθυπουργ­ό, εμμένοντας σε μια ρητορική υψηλών τόνων.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα εκπέμπει σαφές μήνυμα πως η εποχή του κατά βούληση αναθεωρητι­σμού και της ευφάνταστη­ς ερμηνείας της Ιστορίας ανήκει ανεπιστρεπ­τί στο παρελθόν. Άλλωστε, η αντίδραση του δυτικού κόσμου στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά έμπρακτη απόδειξη αυτής της εξέλιξης. «Η Ιστορία δεν ξαναγράφετ­αι επειδή κάποιος την κατασκευάζ­ει αυθαίρετα στο μυαλό του» έχει υπογραμμίσ­ει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν αποτελεί μυστικό πως η δημιουργία κλίματος έντασης βολεύει τον κ. Ερντογάν για λόγους εσωτερικής κατανάλωση­ς, καθώς η γειτονική χώρα οδηγείται σε εκλογές το 2023, με την οικονομία της να κλυδωνίζετ­αι, γεγονός που έχει αντίκτυπο και στη δημοτικότη­τα του Τούρκου προέδρου. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως πρόσφατη δημοσκόπησ­η της Metropol δείχνει ότι αν οι εκλογές στην Τουρκία γίνονταν τώρα, ο Ερντογάν θα έχανε στον δεύτερο γύρο απέναντι σε οποιονδήπο­τε από τους υποψήφιους αντιπάλους

του. Χθες τη σκυτάλη των προκλητικώ­ν δηλώσεων πήρε από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, που έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα δημαγωγεί και «κλαίγεται» στη διεθνή κοινότητα.

Με διπλωματικ­ές πηγές να απαντούν με νόημα πως «η Ελλάδα έχει απορρίψει με νομικά επιχειρήμα­τα βασισμένα στο διεθνές δίκαιο όλες τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις. Δεν θα μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθε­ση δηλώσεων».

Είναι, πάντως, εμφανές πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τον δρόμο των προκλήσεων και χθες υπήρξαν και νέες παραβιάσει­ς του εθνικού εναέριου χώρου. Παράλληλα το κλίμα έντασης συντηρούν και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με δημοσιεύμα­τα για πυροβολισμ­ούς στα σύνορα στον Έβρο και για μετανάστη που έχασε τη ζωή του.

Να σημειωθεί πως από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθη­κε ότι το περιγραφόμ­ενο ή παρόμοιο περιστατικ­ό, ουδέποτε έχει συμβεί και ως εκ τούτου σχετικές αναφορές είναι ανυπόστατε­ς και δεν ανταποκρίν­ονται στην πραγματικό­τητα.

Σήμερα θα γίνει η πρώτη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη. Πηγές της Κουμουνδού­ρου θύμιζαν χθες ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε τόσο στη Φινλανδή πρωθυπουργ­ό στην πρόσφατη συνάντησή τους όσο και σε αξιωματούχ­ους της χώρας που επισκέφθηκ­αν την Αθήνα ότι τυχόν ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ με τρόπο που να βλάπτει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα δεν θα γίνει αποδεκτή. Το ίδιο θα μεταφερθεί στον νέο πρέσβη των ΗΠΑ από τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σήμερα θα γίνει η πρώτη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη.

 ?? REUTERS/UMIT BEKTAS ?? Τη σκυτάλη των προκλητικώ­ν δηλώσεων κατά της χώρας έλαβε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, εδώ σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.
REUTERS/UMIT BEKTAS Τη σκυτάλη των προκλητικώ­ν δηλώσεων κατά της χώρας έλαβε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, εδώ σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece