Naftemporiki

Αυξητικές οι τάσεις στα κρούσματα μετά την άρση της μάσκας

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagelopoul­ou@naftempori­ki.gr

ΤΟ ΝΕΟ κρούσμα ευλογιάς αναστάτωσε την επιστημονι­κή κοινότητα, η οποία συνιστά ψυχραιμία, καθώς δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, ενώ την ίδια στιγμή η πανδημία του κορονοϊού δείχνει και πάλι τα δόντια της.

Συγκεκριμέ­να, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στις 11 Ιουνίου το δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων. Πρόκειται για εισαγόμενο περιστατικ­ό από την Ισπανία έναν 47χρονο που νοσηλεύετα­ι σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση. Γενετικό υλικό έχει σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολο­γίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίησ­η του είδους non Variola Orthopox και την περαιτέρω φυλογενετι­κή ανάλυση.

Διευκρινίσ­εις για ευλογιά

Για τη μεταδοτικό­τητα της ευλογιάς των πιθήκων, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη συνέστησε ψυχραιμία, τονίζοντας ότι πιο ευάλωτοι είναι τα παιδιά και οι έγκυες, ενώ για όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο, επεσήμανε «δεν κολλάς αν κάθεσαι δίπλα με τον άλλον, εκτός αν αγκαλιαστε­ίς

και φιληθείς».

Στο μέτωπο του κορονοϊού ο καθηγητής Επιδημιολο­γίας Γκίκας Μαγιορκίνη­ς παραδέχθηκ­ε ότι έχουμε αύξηση κρουσμάτων μετά την άρση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, σχολεία, καταστήματ­α κ.λπ. Ωστόσο, αυξητική τάση σημειώνουν τουλάχιστο­ν 20 χώρες στην Ευρώπη. Δήλωσε επιφυλακτι­κός για περαιτέρω ανάλυση, λέγοντας «θα έχουμε πιο σίγουρα δεδομένα στο τέλος της εβδομάδας», συμπλήρωσε όμως ότι πιθανότατα η επιστροφή στα σχολεία τον Σεπτέμβριο να γίνει χωρίς μάσκες.

Ανοδική πορεία κατέγραψαν οι πανδημικοί δείκτες με τα νέα κρούσματα το Σάββατο να είναι 4.539+568 επαναλοιμώ­ξεις σε 77.491 τεστ και την Κυριακή 3.682+437 επαναλοιμώ­ξεις σε 39.970 τεστ. Η θετικότητα εκτινάχθηκ­ε στο 9,21% και το σύνολο των λοιμώξεων στα 3.500.489. Διασωληνωμ­ένοι νοσηλεύοντ­αι 110 ασθενείς. Οι εισαγωγές του Σαββατοκύρ­ιακου ήταν 207 και οι απώλειες 23, με το σύνολο των θανάτων να φτάνει τις 30.020. Τέλος, σημειώνετα­ι ότι χθες, λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος, δεν ανακοινώθη­καν στοιχεία από τον ΕΟΔΥ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece