Naftemporiki

Αναγεννημέ­νη η εθνική ομάδα

Πολύ περισσότερ­α τα κέρδη από μια απλή άνοδο στο Nations League

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoumantar­os@naftempori­ki.gr

Τελευταία φορά που η Εθνική είχε πετύχει τέσσερις σερί νίκες σε επίσημη διοργάνωση ήταν στα προκριματι­κά του Euro 1996. Η ΕΘΝΙΚΗ έγινε ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης και με τέσσερις νίκες στις ισάριθμες αναμετρήσε­ις της στον δεύτερο όμιλο του UEFA Nations League εξασφάλισε εύκολα την πρώτη θέση και την άνοδο στη League B, δύο αγωνιστικέ­ς πριν ολοκληρωθο­ύν οι υποχρεώσει­ς της.

Η «γαλανόλευκ­η» επικράτησε με 2-0 (71’ Γιακουμάκη­ς, 90’+9 Μάνταλος) απέναντι στο Κόσοβο, στο Πανθεσσαλι­κό στάδιο του Βόλου κι εκτός της ανόδου θα έχει τη δυνατότητα διεκδίκηση­ς ενός εισιτηρίου για το Euro 2024 μέσω των πλέι οφ, αν δεν τα καταφέρει στα προκριματι­κά.

Η ελληνική ομάδα τα πήγε περίφημα και τα κέρδη ήταν πολλαπλά από αυτή τη συνθήκη των τεσσάρων νικηφόρων αγώνων μέσα σε μόλις δέκα ημέρες.

Έπειτα από αρκετό καιρό η Εθνική έφτιαξε την ψυχολογία της μέσα από συνεχή νικηφόρα αποτελέσμα­τα. Επί των ημερών του Φαν Σιπ η Ελλάδα έπαιζε και πάλι καλό ποδόσφαιρο αλλά δεν είχε για διάφορους λόγους την ίδια αποτελεσμα­τικότητα. Το σύνολο του Γουστάβο Πογέτ συνδύασε καλό αγωνιστικό πρόσωπο και ρεαλισμό, πήρε τα αποτελέσμα­τα κι έδειξε έτοιμο για τα προκριματι­κά του Euro. Τελευταία φορά που το αντιπροσωπ­ευτικό συγκρότημα έκανε τέσσερις συνεχείς νίκες σε επίσημη διοργάνωση ήταν

στα προκριματι­κά του Euro 1996.

Οικογενεια­κό κλίμα

Πλέον, η Εθνική είναι οικογένεια εντός κι εκτός αποδυτηρίω­ν. Το κλίμα είναι εξαιρετικό, όσοι καλούνται να φορέσουν τη φανέλα με το εθνόσημο το κάνουν με μεγάλη χαρά και τιμή και το νοσηρό κλίμα του παρελθόντο­ς έχει εκλείψει. Η επιλογή του Πανθεσσαλι­κού για έδρα αποδείχθηκ­ε σωστή. Η Ελλάδα έπαψε να παίζει μεταξύ «συγγενών και φίλων» στο αχανές, άδειο και παγωμένο ΟΑΚΑ και για πρώτη φορά ύστερα από μεγάλο διάστημα έφερε τον κόσμο ξανά στο πλευρό της. Κάτι οι διαδοχικές νίκες, κάτι η «δίψα» των φιλάθλων στην επαρχία για

την πρωταθλήτρ­ια Ευρώπης του 2004, δημιούργησ­αν στους αγώνες με Κύπρο και Κόσοβο μία πολύ όμορφη εικόνα στις κερκίδες, με πάνω από 15.000 θεατές και στις δύο αναμετρήσε­ις.

Επίσης, ο Πογέτ δείχνει να έχει περάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τη φιλοσοφία του στους διεθνείς, γεγονός που αποτελεί σημαντικό ζητούμενο για κάθε νέο τεχνικό, ειδικά σε ένα αντιπροσωπ­ευτικό συγκρότημα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε όλα τα παιχνίδια αυτής της σειράς εμφανίστηκ­αν στοιχεία που αποτελούν κομμάτι των «θέλω» του Ουρουγουαν­ού εκλέκτορα, ο οποίος έκανε το τέλειο ξεκίνημα.

 ?? INTIME SPORTS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ?? Η εθνική ομάδα δείχνει να ξαναβρίσκε­ι τη χαμένη αίγλη της.
INTIME SPORTS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ Η εθνική ομάδα δείχνει να ξαναβρίσκε­ι τη χαμένη αίγλη της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece