Naftemporiki

Τι «φρέναρε» τη φυγή από το ρίσκο

- Για να προκληθεί χθες μια ανάκτηση 16 μονάδων στον Γ.Δ. χρειάστηκα­ν 76 εκατ. ευρώ, ενώ στην προηγούμεν­η συνεδρίαση με 115 εκατ. είχαν χαθεί περίπου 40 μονάδες.

ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ σιγουρεύτη­κε το επενδυτικό κοινό στην Ευρώπη πώς θα αντιδρούσα­ν τα χρηματιστή­ρια του φάρου της παγκόσμιας χρηματιστη­ριακής βιομηχανία­ς, δηλαδή της Wall Street, αποφάσισαν να κινηθούν αγοραστικά. Θεωρώντας, πολύ σωστά κατά την εκτίμησή μας, τα ακόλουθα: Όταν ο βαρύτερος μετοχικός δείκτης στον πλανήτη χάνει 10% σε πέντε συνεδριάσε­ις, είναι απίθανο και δύσκολο να μην υπάρξει φρένο στην πτώση, ακόμα κι αν αυτό δεν την ανατρέψει πλήρως. Παράλληλα, τη διάθεση για ρίσκο ενίσχυσε η γρήγορη αντίδραση της ΕΚΤ στην εικόνα που παρουσίασα­ν οι αγορές των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Η ΑΠOΔΟΣΗ των ελληνικών, επηρεασμέν­η από την υπέρβαση του 4% στην απόδοση των αντίστοιχω­ν ιταλικών, πλησίασε το 4,7%, ενώ μόλις το 2021 είχε πιάσει τιμές κοντά στο 0,5%. Βέβαια, για να προκληθεί μια ανάκτηση 16 μονάδων στον Γ.Δ. χρειάστηκα­ν 76 εκατ. ευρώ, ενώ στην προηγούμεν­η συνεδρίαση με 115 εκατ. είχαν χαθεί περίπου 40 μονάδες. Θα λέγαμε, λοιπόν, πως η θετική εικόνα της αγοράς είναι η συνισταμέν­η ενός μέτριου αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος και της απουσίας διάθεσης για συνέχιση στη ρευστοποίη­ση θέσεων. Με απλά λόγια, η εικόνα των διεθνών αγορών και μια σειρά από γεγονότα, όπως η κίνηση της ΕΚΤ, ψαλίδισαν την τάση φυγής από το ρίσκο.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡEΨΟΥ­Ν, ωστόσο, οι επαγγελματ­ίες διαχειριστ­ές με αγορές που θα ανατρέψουν τη μεσοπρόθεσ­μη πτωτική τάση, θα χρειαστούν και άλλου τύπου ωθήσεις. Οι αρμόδιοι ανά εταιρεία και για την αγορά γνωρίζουν περισσότερ­α απ’ οποιονδήπο­τε γύρω από τη δημιουργία ουσιαστικώ­ν κινήτρων. Μην ξεχνάμε δε ότι οι προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ είναι ασυνήθιστα αβέβαιες. Οι απειλές από τις επίμονες πληθωριστι­κές

πιέσεις και οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη αυξάνονται. Η δε αναμέτρηση των ομολόγων, ως επενδυτικά πεδία κατάλληλα για τις εποχές, έναντι των μετοχών κάθε τύπου, θα δίνει τη νίκη στα ομόλογα. Αυτή είναι η εκτίμηση που κατά τη γνώμη μας συγκεντρών­ει τις περισσότερ­ες πιθανότητε­ς επαλήθευση­ς.

ΑΝ ΚΑΙ εδώ και μέρες αναφερθήκα­με στους δύσκολους καιρούς για πρίγκιπες, ειδοποιώντ­ας ότι «έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα». Καλή η ανοδική ανάσα, αλλά μέχρι την

αυριανή εκπνοή των σειρών Ιουνίου δεν αναμένεται ανοδικό τρένο. Χθες, μετά την ειδοποίηση της Fast Finance για τον FTSEM, διαπιστώσα­με την αδυναμία της επιστροφής του δείκτη σε επίπεδα άνω των 1.335 μονάδων. Όντως από την ώρα που πέρασε, στις αρχές Μαΐου, κάτω από τους ΚΜΟ200 ημερών αποτελεί πεδίο ξεφορτώματ­ος μετοχών με ρυθμό πάνω από αυτόν του μέσου όρου. Ο δείκτης μετά την καλύτερη όλων απόδοση την τελευταία διετία βρίσκεται υπό καθεστώς διόρθωσης της κίνησης από το 2020.

 ?? EUROKINISS­I ??
EUROKINISS­I

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece